Shavers INCI-guide

Den här INCI-guiden har vi tagit fram för att du som kund eller passionerad våtrakare skall veta vad det är du smörjer in i ansiktet och skägget varje gång du rakar dig. Ingredienserna nedan återfinns i de flesta rakkrämer, raktvålar, pre shave, after shave, rakoljor, skäggoljor och beard balms. De återfinns ofta i de flesta rak- och hudvårdsprodukter.

INCI = International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, eller på svenska: Internationell Nomenklatur för Kosmetikaingredienser, eller på ren svenska: Internationella namn på ingredienser som återfinns i kosmetika. Nedan listas några av de vanligaste förekommande INCI-benämnda ingredienserna i produkterna du kan köpa här på Shaver.se.

Många av de doftämnen som häri anges specificeras som just ”doftämne” då det beror på övriga sammansättningar hur just det ämnet doftar. Naturliga essenser/oljor specificeras.

Ingredienslistan är sorterad i bokstavsordning.

A

Aesculus hippocastanum (Hästkastanj)

Alcohol Denat. (Denaturerad / Kosmetisk sprit.)

Allantoin (Sammandragande och fuktighetsbevarande)

Aloe Barbadensis (Aloe Vera)

Alpha-Isomethyl Ionone (Doftämne)

Aluminium Sulfate (Aluminiumsulfat – Något starkare än Potassium Alum)

Amino-tri tetranatrium-EDTA (EtylenDiaminTetraättikSyra (Syra = Acid) – kalklösande)

Amodimethicone (Mjukgörande)

Ammonium Alum (Aluminiumammoniumsulfat – Något starkare än Potassium Alum)

Ammonium Glycyrrhizate (Förtjockningsmedel)

Amylcinnamic Aldehyde (Doftämne)

Amyris Balsamifera Bark oil (Falsk Sandelträolja)

Aniba rosaeodora (Doftämne: Rosenträ.)

Arachis Hypogaea (Jordnöt)

Argania Spinosa Kernel Extract (Olja från argankärnor)

Aqua (rent vatten)

Avena Sativa Kernel Extract (Havreextrakt)

B

Behentrimonium methosulfate (Emulgerande och återfuktande, utvinns ur rapsolja)

Bensofenon-1 (Solskyddsmedel, absorberar UV-strålar)

Bensofenon-4 (E-vitamin)

Benzoic Acid (Bensoesyra, antiseptiskt)

Benzyl salicylate (Doftämne)

Benzyl benzoate (Bensylbensoat, doftämne)

Beta Glucan (Betaglukan, lindrar klåda och torr hud, återfuktar)

Betula Alba (Björk)

BHA (Antioxidant - Svamp och bakteriedödande)

BHT (Antioxidant - Svamp och bakteriedödande)

Biotin (Vitamin B7)

Bisabolol (Utvinns ur blå kamomill – inflammationshämmande och lugnande för huden)

Boric Acid (Borsyra – antiseptiskt)

Butylene glycol (1,2-Butanediol, Butalediol, a-Butylene Glycol, 1,2-Dihydroxybutane, Butane-1,2-diol - Lösningsmedel)

Butylparaben (Konserveringsmedel, fettkonserverande)

Butylphenyl methylproprional (Doftämne)

Butyrospermum parkii butter (Sheasmör)

C

C.I. xxxxx (Färgämnen. X=siffra.)

Camphor (Kamfer)

Cananga Odorata (Ylang-ylang)

Cannabis Sativa Seed (Hampfrö)

Carbomer (Emulgerings och stabiliseringsmedel)

Caprylic/Capric Triglyceride (Triglycerider av kaprinsyra och kaprylsyra (kokosfettsglycerider) – Används då produkten ska vara fet, men inte kännas för fet på huden. Mjukgör och skyddar.)

Caprylyl glycol (Återfuktande)

Carbomer (Karbomer - Emulgeringsmedel)

Carbocysteine (Hudvårdande)

Cedrus Atlantica (Atlascederträd)

Cera Alba (Bivax)

Ceteareth-20 (Bindemedel – binder ihop oljan och vattnet)

Cetearyl Alcohol (Lägger sig utanpå huden med en vaxaktig känsla)

Cetearyl Olivate (Förtjockningsmedel)

Cetearyl alcohol (Förtjockningsmedel - kan ge nässelutslag och eksem!)

Cetyl Alcohol (Mjukgörande emulgeringsmedel)

Cinnamyl Alcohol (Kanelakohol - doftämne)

Citral (Söt citrusdoft, även bakteriedödande)

Citrus Aurantifolia (Lime)

Citrus aurantium bergamia fruit oil (Bergamottolja)

Citrus Aurantium Dulcis (Apelsin)

Citrus Paradisis (Grapefrukt)

Citronellol (Rosor och citrusdoft)

Cocamide DEA (Lödderbildande surfactant)

Cocamidopropyl Betaine (Fettlösande förtjockningsmedel, skumbildande rengörningsmedel, antiseptiskt)

Coco-caprylate/caprate (Kokosfettalkoholester – Mjukgörande, glidgivande)

Cocos Nucifera (Kokosolja – Ger en fetkladdig men len känsla på huden. Bevarar fukt samt lindrar irritationer och småskador. Inte irriterande för huden, men kan täppa till porer och ge kosmetikaakne.)

Coumarin (Kryddig ört doft)

Cyclomethicone (En silikon som underlättar blandning av oljor)

Cyclopentasiloxane (Silikon)

Cymbopogon Martini (Citrongräs)

Cynara Scolymus (Kronärtskocka)

D

d-Limonene (Doftämne)

Dehydroacetic Acid (Antiseptiskt)

Dipotassium Glycyrrhizate -T (Förtjockningsmedel)

Dimethicone and Dimethicone Crosspolymer (Polydimethylsiloxane och silikonelastomer – mjukgörande, “silkeskänsla” och förtjockningsmedel)

Dimethiconol (Mjukgörande)

Disodium Cocoamphodiacetate (Förändrar ytspänningen, surfactant)

Disodium EDTA (Konserverande förtjockningsmedel)

Disodium Lauryl Sulfosuccinate (Rengörande och skumbildande)

Dodecane (Dodekan, mjukgörande)

E

Echinacea Angustifolia Leaf Extract (Extrakt från bladen av Solhattblomman)

Ethylhexylglycerin (Mjukgörande och konserverande)

Ethoxydiglycol (Förtunningsmedel)

Ethylparaben (Konserveringsmedel, vattenkonserverande)

Eucalyptol (Doft av eukalyptus)

Eucalyptus Globulus (Eukalyptus)

Eugenia Caryophyllus (Nejlika)

Eugenol (Doftämne)

Evernia Furfuracea extract (Doftämne - Extrakt från ekmossa)

F

Farnesol (Doftfixatör)

Fucus Vesiculosus (Blåstång)

G

Gaultheria Procumbens Leaf Oil (Vintergröna)

Geraniol (Doftämne)

Glycerin (Glycerol – Mjukgörande och fuktighetsbevarande medel för sprucken hud. Hudirriterande vid mycket stora mängder.)

GMS (Glycerol Monostearate - förtjockningsmedel)

Glyceryl Caprylate (Förtjockningsmedel)

Glyceryl Stearate (VE-Fett - emulgeringsmedel, kan ge allergiska reaktioner)

Glyceryl Palmitate (Samma som Glyceryl Stearate)

Glycereth-7 Triacetat (Lösningsmedel för eteriska oljor i vatten)

Glycine (Glycine ussuriensis, Glycine Max L. - Sojaböna)

H

Hamamelis Virginiana (Trollhassel, naturlig mjukgörare)

Helianthus Annuus (Solros)

Hexyl Cinnamal (Hexylkanelaldehyd – Doftämne. Tillhör ett av de tretton mest allergiframkallande doftämnena (Kanelaldehyd) i större mängder.)

Hexylene glycol (Lösningsmedel)

Hydroxyethylcellulose (Gelé -/ förtjockningsmedel)

Hydroxyhydrocinnamate (Stabiliseringsmedel)

Hydroxycitronellal (Doftämne)

Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde (Lyral/Lilial - Kemiskt framställd blom- /lilje- /liljekonvaljdoft. Tillhör ett av de tretton mest allergiframkallande doftämnena i större mängder)

Hydroxymethylpentylcyclohexencarboxaldehyd (Doftämne)

Hydrolyzed Rice Protein (Risprotein)

Hydrolyszed jojoba (Förtvålad Jojoba)

Hydroxycitronellal (Blomdoft)

I

Isoeugenol (Doftämne)

Isopropylmyristate (Isopropyl fettsyraester – Förtjockningsmedel)

Isopropyl Palmitate (Ester av isopropylakohol och palmitinsyra. Mjukgörande förtjockningsmedel.)

J

Junierpus Virginiana (Cederträ, naturlig/äkta doft)

K

Kaolin (Aluminiumsilikat (lera), suger åt sig fett och smuts)

L

Lactic Acid (Mjölksyra - återfuktande som finns naturligt i huden)

Lanolin (Ullfett från får utblandat med vatten.)

Lavandula Angustifolia (Lavender, naturlig/äkta doft)

Lavandula Latifolia (Spiklavender, naturlig/äkta doft)

Laureth-3 (Laurylsulfat – Emulgeringsmedel)

Lauric Acid (Laurinsyra – rengörande)

Lauryl laurat (Vegetabilisk ester - mjukgörande)

Limonene (Doftämne)

Linalool (Doftämne)

Linium Usitatissium Extract (Linextrakt)

M

Macadamia Ternifolia seed (Macadamianöt)

Magnesium Aluminum Silicate (Förtjockningsmedel)

Magnesium Sulphate (Epsomsalt - rengör fet hy, mjukar upp torr. Man tillsätter detta för att produkten ska "passa alla hudtyper")

Maltodextrin (Ger huden energi)

Mel (Honung)

Melaleuca alternifolia (Tea Tree, naturlig/äkta doft)

Melaleuca Leucadendra (Kajeputträd, naturlig/äkta doft)

Mentha Piperita (pepparmint, naturlig/äkta doft)

Mentha Viridis Leaf (Spearmint, naturlig/äkta doft)

Methicone (Ytbildande, gör så att smuts får svårare att fastna)

Methyl diisopropyl propionamide (Den här gör att det känns svalkande på huden)

Methylparaben (Konserveringsmedel, vattenkonserverande)

Monoi Tiare (Varumärke: Kokosolja doftsatt med Gardenia-blomma)

Myristate (Myristinsyra – Mättad fettsyra som utvinns ur muskotnöt)

Myristic Acid (Myristinsyra – Mättad fettsyra som utvinns ur muskotnöt)

N

Niacinamide (Nicotinamide, Vitamin B3 - antiinflammatoriskt)

O

Ocimum Basilicum (Basilika, naturlig/äkta doft)

Oryza (Ris, matris)

o-tolyl Biguanide (Doftämne)

P

Paraffinum liquid (Mineralolja)

Pentaerythrityl (Emulgeringsmedel)

Pentanatrium Pentetate (Stabiliseringsmedel)

Panthenol (Pantoten, Vitamin B5 - bakteriedödande)

Paraffinum liquidum (Paraffinolja – lägger sig på huden och ger en vaxaktig känsla)

PEG-7 Glyceryl Cocoate (Rengörningsmedel)

PEG-20 Stearate (Mjukgörande)

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (Kemiskt framställd ricinolja)

PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate (Rengörande förtjockningsmedel)

Pentasodium Pentate (Frigör metallerna i vattnet så dessa inte fastnar på huden)

Persea Gratissima Oil (Avokadoolja)

Phenoxyethanol (Fenoxietanol – Kemiskt framställd alkohol som nyttjas som konserveringsmedel. Ögonirriterande och kan ge kontaktallergi och/eller kontakteksem vid stora mängder.)

Pimenta racemosa leaf/fruit oil (Myrtenolja)

Pinus palustris (Tall, naturlig/äkta doft)

Pinus sylvestris oil (Tallolja)

Pogostemon cablin (Patchouli, naturlig/äkta doft)

Polyacrylamide (Bindemedel)

Polysorbat 20 (rengörningsmedel)

Potassium Alum (Vanlig Alun, Kalium Alun, Aluminiumkaliumsulfat – sammandragande, desinfekterande)

Potassium Citrate (Kaliumcitrat – Salt av citronsyra. Surhetsreglerande)

Potassium Cocoate (Kaliumkokoat – Förtvålad kokosolja.)

Potassium Hydroxide (Kaliumhydroxid - förtjockningsmedel och vårtmedel ...)

Potassium Oleate (Rengörande förtjockningsmedel)

Potassium Palm Kernelate (Kalium utvunnet ur palmkärna - rengörande och bindande)

Potassium Palmate (Kalium utvunnet ur palmolja - avfettande)

Potassium sorbate (Kaliumsorbat, konserveringsmedel)

Potassium Stearate (Kaliumstearat – Förtvålad stearinsyra)

Potato Starch Modified (Potatisstärkelse är lugnande och klådstillande på irriterad hud)

Propanediol (Algin – Förtjockningsmedel som kan ha en positiv inverkan på huden, har inga kända negativa effekter på huden.)

Propylene Glycol (Propylenglykol - Fuktgivande och fuktbindande)

Propylparaben (Konserveringsmedel, fettkonserverande)

Prunus Amygdalus Dulcis (Sötmandelolja – Olja som ger lite tunnare emulsioner än andra oljor. Mjukar upp huden och tar lång tid, upp till 50 minuter, innan den absorberats av huden. Kan ge kosmetikaakne.)

Prunus Armeniaca Kernel Oil (Bittermandelolja)

Q

Quaternium 10 (Hårvårdande)

R

Ricinus Communis Seed (Ricinfröolja)

Rosa Canina Fruit Oil (Nyponolja / Stenros)

Rosmarinus Officinalis Leaf oil (Rosmarinolja)

S

Saccharomyces cerevisiae Extract (Extrakt från en jästsvamp)

Salicylic acid (Salicylsyra - konserverande, smärtstillande och kli-lindrande)

Salix Nigra Bark Extract (Pilträdsbarkextrakt)

Santalum Album (Äkta Sandelträ)

Serine (Aminosyra)

Silica (Förtjockningsmedel)

Simmondsia Chinensis Seed oil (Arganolja)

Sodium Alum (Aluminiumnatriumsulfat – starkare sammandragande än Potassium Alum)

Sodium Benzoate (Konserveringsmedel)

Sodium Chloride (Natriumklorid – Salt)

Sodium Cocoate (Förtvålad kokosolja)

Sodium Cocoyl Isethionate (Lödderbildande)

Sodium Dehydroacetate (Konserveringsmedel, svamp och bakteriedödande)

Sodium Dodecylbenzenesulfonate (Rengörningsmedel)

Sodium Gluconate (Klumpförebyggande)

Sodium Hyaluronate (Hyaluronsyra - slätar ut rynkor)

Sodium Hydroxide (Natriumhydroxid - emulgeringsmedel)

Sodium Hydroxymethylglycinate (Antibakteriellt konserveringsmedel)

Sodium Lactate (Fuktighets/- mjukgörande)

Sodium Laurate (Förtvålningsmedel)

Sodium Laureth Stearate (Rengörande, lödderbildande)

Sodium Laureth Sulfate (Rengörande, lödderbildande)

Sodium Lauroyl Sacrosinate (Kraftigt avfettande löddringsmedel)

Sodium Lauryl Sulfate (Natriumlaurylsulfat - kraftigt avfettande)

Sodium Metasilicate (Vitt färgämne)

Sodium Myristate (Salt utvunnet ur Myristinsyra)

Sodium Palm Kernelate (Sodium utvunnet ur palmkärna - rengörande och bindande)

Sodium Palmate (Salt (Natrium) utvunnet ur palmolja - bindemedel)

Sodium Phytate (Fytinsyra, antiinflammatorisk)

Sodium Silicate (Natriumsilikat – Konserveringsmedel)

Sodium Stearate (Natriumstearat – Förtvålad stearinsyra. Rengörande tvål, helt enkelt.)

Sodium Tallowate (Talgbaserad äkta tvål. Dvs kofett som förtvålats med hjälp av lut)

Sorbital Olivate (Förtjockningsmedel)

Sorbitol (Fuktbindande)

Stearic Acid (mjukgörande och ger ett visst glid)

Sucrose (Sackaros - socker)

Sucrose Stearate (En blandning av Sucrose och Stearic Acid)

T

Tallow (Talg från djur, oftast nötdjur. Förtvålas.)

Tetra- di-D-Butyl (Paraben - konserveringsmedel)

Tetrasodium EDTA (Hjälper till att bygga lödder istället för skum)

Tetrasodium Etidronate (Bindemedel för de olika mineralerna i vattnet. Gör hårt vatten mjukare så tvålen löddrar lättare)

Theobroma Cacao Butter (Kakaosmör)

Theobroma Cocoa Seed Butter (Kakaofett)

Thymus vulgaris (Timjan, naturlig/äkta doft)

Titanium Dioxide (Färgämne – vitt)

Tokoferol (Naturligt E-vitaminacetat – Antioxidationsmedel som hindrar fett och oljor från att oxidera i behållaren. På huden stimulerar det upptagandet av syre vilket stimulerar blodcirkulationen samt påskyndar sårläkning och förhindrar till viss del ärrbildning. )

Triticum vulgare Germ Extract (Extrakt av en bakterie som finns i vete)

Trideceth-9 (Bindemedel)

Trideceth-10 (Rengörande surfactant)

Trietanlamin (I ren form är detta rent gift. I tvål är det ofarligt. "Emulgeringsmedel" - "förtvålningsmedel".)

U

Urea (Karbamid)

V

Valeriana Celtica Extract (Extrakt från kaprifolväxten / blomman Valeriana Celtica)

Vitis Vinifera oil (Vindruvefröolja)

X

Xanthan gum (Förtjockningsmedel)