Alun

Om olyckan är framme och du råkat skära dig vid rakningen kan du snabbt på ett par sekunder stoppa blödningen med hjälp av alun. Se till att alltid vara förbered inför rakningen med en alunprodukt i badrumsskåpet! Vi har effektiva alunprodukter i olika varianter som passar bra både i hemmet och på resan för alla möjliga mindre sårskador.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Vad är alun och hur fungerar det?

Alun, alum eller det kemiska namnet kaliumaluminiumsulfat är ett så kallat dubbelsalt där kristaller har bildats av en syra. Det har en porsammandragande effekt som stoppar blödningar på några få sekunder. Förutom att vara blodstillande har alunet även en desinficerande effekt.

Det går att framställa alun med olika metoder. En av metoderna är att behandla bergarten bauxit med kaliumsulfat och svavelsyra men det går även att framställa genom alunskiffer och lera.

Tack vare alunets sammandragande effekt kan det användas för att minska svettningar och kan därför finnas som en ingrediens i en del deodoranter som har anti-perspirant funktion. Alun är också en vanlig tillsats i livsmedel då den fungerar som surhetsreglerande medel. Det är då tillsatsen E522 i innehållsförteckningen som visar att livsmedlet innehåller kaliumaluminiumsulfat.

Så använder du alunet

Alla produkter med alun behöver fuktas med kallt vatten vid användning innan det pressas mot såret. Vattnet hjälper till att lösa upp en del av alunsaltet för att det ska verka i såret. Det gäller att bara fukta den del som ska användas om det är ett stick eller ett block då den annars kan gå i sönder och falla i bitar. Samtidigt gäller det att inte fukta för lite då en alltför koncentrerad alunlösning kan irritera huden.

Alun innehåller salter och oavsett vilken sorts alunprodukt du använder kan det svida något när alunet kommer i kontakt med såret. Det är helt normalt och den svidande känslan är bara tillfällig och försvinner snabbt. När alunet verkat har det stelnat och bildat en tunn vit hinna över såret. Hinnan kan du enkelt tvätta bort med lite ljummet vatten.

Efter användning är det viktigt att rengöra den del av produkten som vidrört såret så att inte bakterier sprids. Efter rengöring torkar du torrt med ett papper så att all fukt tas bort så snabbt som möjligt för att det inte ska gå i bitar.

Alun kan användas till mindre sår. För större skador kan du istället behöva söka läkarvård.

Olika typer av alunprodukter

När du ska välja en alunprodukt finns de i olika typer som stift, sten, block, stickor, pulver eller i geléform. De mest praktiska och vanliga alunprodukterna är alunstift eller block som är lite enklare att använda till skillnad mot pulver.

Alunstift

Ett alunstift är litet och smidigt att använda vid småsår och är bäst alternativ för lite djupare sår. Ett stift tar också liten plats och är lätt att bära med sig om du behöver ha med dig det vid olika typer av sårskador. Nackdelen är att stiftet lätt kan brytas om du är för hårdhänt.

Alunblock eller sten

Ett större alunblock eller en sten passar bäst för ytliga skärsår men kan även vara ett bra sätt att avsluta rakningen på. Stenen eller blocket blir som en naturlig aftershave då dessa kyler och fräschar upp huden samtidigt som de lindrar hudirritation och rakfinnar. Avsluta med att skölja ansiktet i kallt vatten för att stänga porerna.

Pulver

Väljer du att använda ett pulver kan det krävas en viss teknik när du ska hälla en liten mängd pulver på såret. Det går även bra att fukta ett finger eller en tops som du häller pulvret på för lättare applicering på såret. Pulvret är ofta förpackat i en smidig liten plastflaska som är behändig att ha med.

Stickor

Det finns även alunstickor som ligger förpackade i små askar som påminner om tändsticksaskar. Stickorna ligger uppradade och bryts loss en i taget vid användning. På toppen av stickan ligger en liten mängd alun som stryks på såret.

Frågor och svar om Alun

Varför är alun så bra mot sår?

Alun är känt för att ha en snabb sammandragande effekt. Det är därför mycket effektiv när det kommer till att stoppa mindre blödningar då blodådran drar ihop sig fort när alunsaltet får verka i såret.

Hur undviker jag att skära mig vid rakning?

Alla har nog någon gång råkat ut för att råka skära sig vid rakning och varför du skär dig kan bero på flera saker. Det kan exempelvis handla om raktekniken av att du håller rakhyveln eller rakkniven i fel vinkel eller att du trycker för hårt mot huden istället för att låta rakdonet glida lätt. Det kan även bero på att rakbladet eller rakkniven är alltför slitet för att ge den bästa och säkraste rakningen.

Varför svider det när jag använder alun?

Eftersom alun innehåller naturliga salter reagerar kroppen på detta salt genom att det svider. Det är helt normalt och går snabbt över.

Vilken produkt är smidigast att använda?

Om du vill ha en liten och behändig produkt som du både kan använda hemma och på resa är ett alunstift perfekt. Stiftet fungerar också på lite djupare sår till skillnad mot en sten eller ett block. Tänk på att ett stift kan brytas om du är för hårdhänt.