Tillbehör Rakknivar

För bästa rakupplevelsen och för att rakkniven ska hålla länge behöver du ta hand om din kniv med rätt underhåll och förvaring. Då kan din kniv hålla i generationer och du får den där nära rakningen du bäst kan åstadkomma med en rakkniv. I vårt sortiment hittar du alla tänkbara tillbehör du behöver för att få din rakkniv i topptrim.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

 

Så underhåller du din rakkniv bäst

Rakkniven måste underhållas för att kunna hålla länge. Allra bäst omvårdnad ger du din rakkniv genom att strigla bladet inför varje rakning och när du är klar behöver bladet sköljas av och torkas helt torrt.

Olika tillbehör för rakknivar

Läderfodral

Att förvara sin rakkniv på ett säkert sätt för att skydda den mot onödiga skador och fukt kan kännas viktigt när du investerat i en riktigt bra kniv. Läderfodral är ett utmärkt och effektivt sätt att förvara rakkniven både hemma och vid resor.

Olja

För att motverka rost och oxidering är det bra att regelbundet olja in rakkniven efter rengöring. Det finns särskilda oljor för rakknivar men det kan i vissa fall även fungera med en vanlig matolja om det inte är en olja som härsknar snabbt. En skäggolja ska inte användas till kniven eftersom skäggoljan kan innehålla mer än bara olja som inte är lämplig att använda på knivar.

Strigel

En välskött rakkniv som striglas inför varje rakning behöver i princip aldrig slipas. En strigel är en läderrem som du använder för att få bort orenheter och mikroskopiska skador som kan uppstå i samband med rakning. Beroende på skäggkvalitet kan det uppkomma olika grader av skador och din kniv blir allt mer sliten för varje rakning när den skär igenom de tjocka stråna. Striglingen hjälper till att göra rakkniven vassare.

Strigelpasta

Strigelpasta används för att polera rakkniven med strigelns grova sida och används för att ta bort orenheter från kniven. Strigelpastan som även kallas för poleringspasta finns att köpa med olika grovhet i de korn som finns i pastan.

Strigelbalsam

Det är inte bara rakkniven som behöver underhållas utan även strigeln för bästa effekt. Eftersom materialet i striglar är av läder behövs dessa vårdas för att inte torka ut och för att bibehålla sin mjukhet och böjbarhet. Genom att använda strigelbalsam regelbundet innan lädret hinner torka ut förlänger du hållbarheten på strigeln. Det kan särskilt vara viktigt om du har satsat på en dyrare strigel i hög kvalitet.

Slipsten

En slipsten ska du förhoppningsvis inte behöva om du har vårdat rakkniven med omsorg efter konstens alla regler men i vissa lägen kan kniven behöva slipas när eggen blivit slö. Vill du göra detta själv finns det bra slipstenar att använda men det kan vara klokt att låta någon professionell slipa kniven om du inte är helt säker på hur detta bäst utförs

Frågor och svar om tillbehör till rakknivar

Vilka tillbehör krävs för rakning med rakkniv?

Som minimum för att rakkniven ska ge bästa skärpa vid rakning och för att hålla så länge som möjligt behöver du en strigel och ett strigelbalsam om du inte vill köpa en ny strigel alltför ofta. Någon sorts olja behöver du även för att undvika oxidering och rost. Har du en tendens att lägga rakkniven på alltför utsätta ställen med risk för skador och om du reser mycket kan ett läderfodral även krävas för att skydda rakkniven mot skador och slitage. Har du redan ett ställ för rakkniven behöver du eventuellt inget fodral om du inte vill ha med den på resa.

Är det inte risk för fukt för rakkniven vid förvaring i ett läderfodral?

Jo, det finns en viss risk för att det blir eventuell fukt om du inte är noga med att kniven ordentlig har torkat innan den läggs i fodralet. Är rakkniven helt torr är det inga problem så länge fodralet inte på annat sätt fått fukt på insidan.

Behöver jag köpa en dyr strigel eller går det bra med en billig?

Det kan fungera bra med en billig strigel men det kan också innebära att du behöver köpa en ny lite oftare än med en dyrare variant. De dyrare striglarna består ofta av ett läder i högre kvalitet som har längre hållbarhet om du är noga med att underhålla den regelbundet med ett strigelbalsam. Det kan vara värt att börja med en billigare variant innan du har fått in rätt strigelteknik eftersom du annars kan skada strigeln med knivseggen.

Hur striglar jag på bästa sätt för lång hållbarhet på strigeln?

Bästa sättet att strigla är att hålla strigeln sträckt och sedan dra rakkniven plant mot lädret i en mycket liten vinkel i samma riktning som knivryggen. Eggen ska alltså aldrig dras först i dragriktningen då det kan förstöra både kniven och strigeln. För att få in rätt teknik ska du undvika att trycka kniven mot remmen och alla dragen ska vara jämna utan några ryckiga rörelser samtidigt som hela bladet är mot strigeln.