Speick – en mild och behaglig rakkräm från Tyskland

Min bild av Tyskland är inte direkt lugn och harmonisk. Ett livligt land med oerhört mycket trafik, stora städer, suveräna korvar och stinkande surkål – och ett språk som kan skrämma iväg vem som helst. Men så ibland så ändrar man uppfattning på många grejer, och så även Tyskland. Jag har fortfarande svårt att tro att denna tvål kommer från Tyskland och vill gärna försöka hitta ”Made in Austria” istället, men nej. Walter Rau Speickwerk ligger i Tyskland. Varför är då det så förvånande? Jo, för att den är så mild. Den är så långt ifrån den bilden av det stressiga och hårda Tyskland jag har. En rakning med Speick är som en upplevelse, och bara doften i sig är helt unik.

Om vi börjar med det mest unika, så är det just doften. Luktar jag rakt på rakkrämen så påminner den väldigt mycket som en annan rakkräm som är grön och kan köpas nästan överallt, men detta slutar så fort som jag börjar arbeta med löddret. Här uppstår en konflikt i hjärnan: Vad är det som luktar? Jag kan känna en ganska mild tvåldoft i botten, väldigt långt nere. I de flyktiga toppnoterna känner jag frisk och somrig citrus – en varm och mycket inbjudande citrusdoft. Men vad är det där i mitten? Lavendel, lite rosmarin eller annan grön ört finns där… och det där. Den där… Vad är det? Det luktar jordnära, varmt, mjukt… en mycket inbjudande och skön doft som jag aldrig har känt innan. Det måste såklart vara Speickblomman (Valeriana Celtica).

Det är just den här blomman, en kaprifolväxt, växer bara i ett område (Alperna) och har sedan urminnes tider använts för just sina läkande egenskaper. Dessa påminner i mångt och mycket om egenskaperna som finns i Trollhassel (Hamamelis Virginiana) men med lite extra bonus. Den intresserade kan kolla upp detta själv. Då blomman växer på ett begränsat område, och såklart, under en begränsad tid, så finns alltså anläggningar där dessa odlas, och folk som arbetar med att skörda dem. På så sätt är det kontrollerad skörd, och det vilda beståndet av blomman lämnas ifred.

Som skrivet innan så är den versionen av Speick jag använt en rakkräm. Tuben är ganska intetsägande och är mest som vad en tub är, förutom att den ska förvaras stående och har sina unika färger i rött och blått. Krämen är i samma konsistens som andra rakkrämer och färgen är vit och pärlemorskimrande. Tuben kommer i en skyddsförpackning av papp som innehåller en informationsbroschyr.

Doseringsmässigt så tycker jag att den är ganska precis som alla andra rakkrämer, och lika enkel att slå upp ett underbart lödder utav. Jag har dock märkt att innehållet känns mjukare ibland, och detta beror på att ingredienserna börjar mjukas upp i temperaturer över 30 grader. Speick rekommenderar att du på något sätt kyler ner rakkrämen innan du använder den, om den skulle vara varmare än 30 grader alltså

Löddret i sig är väl normaltoppigt och det ligger lite åt det där krämiga och täckande hållet som är lätt att jobba ut i ansiktet. Det spelar heller ingen roll om jag använder svin, syntetisk eller grävling, eller om jag skållöddrar eller ansiktslöddrar och på så sätt så är krämen generös. Det går som en dröm att raka sig med den, kanske tack vare att den innehåller äkta bivax som glidgivare. Rakkrämen har ett mycket skönt glid, och både shavette och hyvel skär igenom löddret enkelt. Resultatet blir en mycket hudnära rakning som känns mild och behaglig, och en postshave som inte alls är tokig.

Efter avslutad rakning så behövs egentligen ingen aftershave och doften från rakningen ligger kvar sådär skönt och hyffsat subtilt i några timmar – men för den som vill, så finns såklart en matchande Aftershave.

Specik After Shave Lotion är en genomskinlig ASL i en snygg glasflaska. Den gör sig riktigt snyggt i skåpet eller framme på en bänk för den delen. Aftershaven i sig är hyffsat mild, även om den ger ett rejält alkoholsting på den nyrakade huden. Stinget mildras dock ned väldigt fort, och kvar finns bara samma underbara doft som från rakkrämen, men med lite mer citrus i toppnoterna och en klassisk maskulin modern doft i hjärtenoterna. Självklart innehåller aftershaven Speickplanta, men även Trollhassel och lavendel. Som återfuktare finns sorbitol, glukos och mannitol. Den absoluta bonusen är att den innehåller svalkande mentol som bryter igenom efter en stund. Jag upplever det som att denna ASL gärna släcker rakbrännor på löpande band, samt ser till att huden återställs snabbare än om jag går utan aftershave/postshave. Men det är väl mest för doftens skull som jag gärna använder denna aftershave gång efter annan. Doften kan kännas lite explosiv i början, men den tonas ned ganska fort varför den verkligen lämpar sig som en aftershave. Applicerar jag den på morgonen kan jag fortfarande känna doften utav den när jag går och lägger mig, men aldrig sådär mycket så man stör sig på den, eller så mycket så man hoppas att personen bredvid mig på bussen stör sig på att jag luktar för starkt. Personligen anser jag att det är en lite vuxnare doft på just aftershaven, vilket gör att den kanske mer riktar sig för folk 30+. Däremot så är den så klassisk i doften att den passar lika bra till vardags som till firmafesten eller bröllopet och på semestern. Gillar du maskulina dofter är detta en given aftershave, likaväl om du inte bryr dig om vad, eller hur, du luktar utan bara vill ha en riktigt bra och skön aftershave splash.

Det bör även framgå att varken rakkrämen eller aftershaven innehåller konserveringsmedel eller mineraloljor, och tillsammans så utgör de en perfekt combo av milda och hudvänliga och miljövänliga produkter – från Tyskland…

Köp dem här på Shaver.se!

Ingredienser INCI:

Rakkräm:

Aqua, Potassium Stearate, Potassium Palmitate, Potassium Cocoate, Glycerin, Sodium Stearate, Sodium Palmitate, Sodium Cocoate, Cera Alba (Bivax), Potassium Myristate, Cetyl Palmitate, Sodium Myristate, Lavandula Angustifolia Oil (Lavendel), Valeriana Celtica Extract (Speickplanta), Parfum, Potassium Laurate, Sodium Silicate, Sodium Thiosulfate, CI 15985 (Färgämne), Limonene, Linalool

Aftershave:

Alcohol, Aqua, Hamamelis Virginiana Leaf Water (Trollhassel), Sorbitol, Glucose, Mannitol, Valeriana Celtica Extract (Speickblomma), Lavandula Angustifolia Oil (Lavendel), Citrus Medica Limonum Oil (Citronolja), Parfum, Lactic Acid (Mjölksyra), Menthol, Camphor, Citral, Geraniol, Limonene, Linalool.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *