Vi talar om raklödder!

raklodder

Det finns så många olika sätt att raka sig på, så det är nästan löjligt. Det finns lika många olika sätt att få till ett skydd mot eventuella rakbrännor, eller bara göra rakningen betydligt trevligare. Ett engelskt ordspråk lyder: ”A good lather is half the shave.” Ett bra lödder är halva rakningen – och så är det. Men om vi åsidosätter löddret ett tag, och fokuserar mer på sådant som ger så låg friktion som möjligt, oavsett vad det egentligen är, hur vi ska göra med det och varför vi ska ha det.

För det första; Har du aldrig haft en rejäl razorburn, gärna lite blödande, då kan du inte känna igen dig i detta – har du däremot haft det, då vet du vikten av att lyckas med löddret.

För det andra; Även de som använder sig av torrakningsmetoden, dvs rakapparater, behöver ibland nyttja sig av slikt. En tillverkare av rakapparater kom till och med på ett utbytbart pumpsystem, där en liten mängd glidgivande gel pumpades upp ovanför skärbladen på rakapparaten och därmed smetades ut i ansiktet, vilket gjorde torrakningen betydligt trevligare för vissa – och mer kladdig för andra. Företag såsom Myrsol har tagit fram en speciell preshave just för rakapparater som ska underlätta denna typ av rakning och kanske göra den mer behaglig. Just torrakning heter ju så av en anledning och det kan ju tyckas ytterst paradoxalt att man vill tillsätta något till det som minskar friktionen, något som gör det ”blött”, men vissa som har provat det uppskattar faktiskt torrakningen mer.

Nej, detta inlägg skulle handla om lödder, så nu släpper vi det här med torrakningen – men det ska såklart vara med, så det inte är utanför. Det finns en otrolig mängd av raktvålar, krämer, skum, gel och oljor som är till för att göra rakningen betydligt mer behagligare, och det är inte så konstigt. Utan dessa lägger du i princip kall metall rakt emot huden och börjar skala. Det första som händer är att skägget ryker av, men även huden skadas, och det yttersta hudlagret dras av. Detta blir oftast alltid rött, kan blöda och blir framförallt väldigt irriterat. Ett kärt namn för detta ”fenomen” är razorburns, och det är inget man ska ta lätt på. En slik skada kan bli infekterad och även leda till en stafylokockinfektion om du inte är tillräckligt noggrann med hygien och rengöring av verktyg innan rakningen. De flesta våtrakare av idag använder skum eller gel på tryckflaska, och det är egentligen inget fel på detta, förutom att den delen av våtrakningsvärlden som är på gång uppåt tycker att det är otroligt tråkigt då du får en färdig produkt du inte kan ändra på, utan du får gilla det du får. Och det är precis detta som gjorde att raktvålarnas försäljning exploderade – folk tröttnade på att få sämre och sämre grejer. Idag finns bättre märken även inom dessa färdiga produkter på marknaden, än vad det fanns för tio år sedan. Vi har det nederländska märket De Vergulde Hand, italienska Proraso och såklart det i särklass vanligaste amerikanska märket Gillette. Bland andra! Det finns såklart många fler av dessa, men det är inte vad detta inlägg ska handla om.

Väljer du att nyttja en sånhär produkt, då har du det väldigt lätt. Skaka behållaren, tryck ur en mängd skum i storlek av en pingisboll och smeta in i området du vill raka. Använder du gel-varianten, tag då en betydligt mindre mängd gel, kanske som en 50-öring i storlek och massera in i ansiktet. Gelen expanderar i kontakt med vatten, så kom ihåg att tvätta ansiktet noga först och ha kvar lite spillvatten i ansiktet. Väl applicerat, raka utav med ditt favoritrakdon, tvätta ansiktet, och var nöjd. Det är inget fel på att använda dessa produkter så länge du själv trivs med dem. Ett nästan lika lätt sätt är de så kallade Close Shave Oils eller vissa rakkrämer såsom L:A Brukets. Close Shave Oils kallas även Smooth Move Oil eller bara Shave Oil – men de är INTE samma sak som Pre-Shave Oils. En Pre-Shave oil är mycket tunnare och fyller en helt annan funktion. Du kan få ett visst resultat utav den, men du bör inte prova. Prova då hellre med ren olivolja av god kvalitet, eller ister. Smör och/eller margarin är även det för tunt ibland, enligt vissa källor. Rakolja är tjockt, oftast baserat på ricinolja, olivolja eller annan mycket tjock ”billig” olja, vilket gör den betydligt billigare än pres-shave oljor. Förehavandet är enkelt, massera in några droppar i skägget som ska rakas av, raka av det och du är klar. Fördelen är att du ser betydligt lättare vad du håller på med om du bara ska trimma kanterna, än om du har ett flera cm tjock lager lödder i ansiktet. En nackdel är att olja är halkigt, och det kan vara svårt att greppa verktygen. Prova dig fram, en bra rakolja kan ge en mycket bra rakning.

Liknande rakoljan är den så kallade rakgelen, de så kallade Brushless Shaving Gels eller Brushless Shaving Creams. Lucky Tiger gör en utav de mest berömda inom denna sektor, deras Mollé. Hur som helst, så är förehavandet snarlikt rakoljans; prova dig fram till rätt mängd och massera in detta i ansiktet, raka av och var nöjd. Fördelen är att du slipper arbeta upp ett lödder medelst borste och en kvalitativ produkt ger ett kvalitativt skydd i samma klass och nivå som de riktigt kvalitativa raktvålarna. Här ska också nämnas exempelvis Musgo Real – även om du kan slå upp ett mycket fint lödder med den, så fungerar den utmärkt att trycka ut en liten dos kräm ur tuben, applicera och massera in för att få ett ganska tunt men bra skydd för rakningen. Liknande gör man med de gels som finns, en liten dos masseras in och rakas bort. Fördelen är som redan skrivet, du slipper jobba med en borste och detta kan vara ett mer än utmärkt alternativ på resan.

Nu börjar vi komma in på de grejer som kräver en borste, nämligen vissa rakkrämer och alla raktvålar. Anledningen till att vissa rakkrämer behöver en borste är för att de måste ”aktiveras” för att få fram de rätta och bästa egenskaperna som krämen kan presentera. Samma sak är det med raktvålar, oavsett om de är puckar eller stift eller ”smält och häll-baserade”. Stiften kan med fördel gnos i ansiktet, rakt på stubben, och därefter jobbas upp medelst en rakborste. Raktvålar är oftast väldigt hårda, tripple milled. Dessa behöver jobbas ganska länge för att få upp tillräckligt mycket utav för att kunna göra ett riktigt bra lödder, och ibland tar det lite längre tid och kräver lite mer jobb; Karité Paris exempelvis. Men å andra sidan så blir du rikligt belönad och har en tvål som räcker i en evighet. Sedan har vi halvhårda tvålar, som Haslinger. De kräver inte lika mycket jobb, men ger ett lika bra resultat som de hårdare – nackdelen är att de inte räcker lika länge. På samma sätt är det med de så kallade ”smält och häll-tvålarna” eller glycerinbaserade, som de även felaktigt kallas; exempelvis Col. Conks. Dessa tvålar ger ett utmärkt skydd, ofta betydligt bättre än vad man kan tro i förhållande till priset. Det man måste tänka på är dock att de är så pass ”mjuka” att man får med väldigt mycket tvål. Således ska dessa inte jobbas lika länge som de hårda puck-tvålarna, och man måste jobba in mer vatten på ett annat sätt.

Nästa steg är då krämerna som kräver en rakborste, Valobra, Vitos, Cella, TFS med flera. Denna typ av rakkräm kallas lustigt nog för Croap och är en sammansättning av de två engelska orden Cream och Soap – för det är ett mellanting mellan dem. Croaps kan du inte bara nypa av en bit och använda som de ändå mjukare rakkrämerna utan borste, utan de kräver en borste, och de måste arbetas. Vilken typ av borste du väljer att arbeta med, det ligger helt hos dig. Använd det du är mest bekväm med och sluta lyssna på skrönor som de att man ska ha en viss typ av borste till en viss tvål, för det är inget annat än en skröna. Alla typer av borstar fungerar till alla typer av tvålar och krämer, men det gäller att du använder borsten på rätt sätt, för även de olika typerna av borstar är otroligt unika i sin förmåga att dra åt sig och behålla vatten … men det är en annan historia. Du kan så klart köpa säkerhetshyvlar, rakborstar, raktvålar, rakkrämer, pre shave och after shave på shaver.se

Frågor och svar 

Kommer snart!

Klicka för att se fler produkter

Betyg på guiden:

5/5 - (1 vote)