Vie Long – De spanska hästarnas rakborstar.

Vie Long grundades 1940 i Valencia, Spanien, av tre personer vars mål var att göra rakborstar och målarpenslar under namnet Villalonga, efternamnet av den huvudsakliga grundaren Juan Bautista Julián Villalonga.

Under åren så flyttades fokus från rakborstar och målarpenslar till hygien- och skönhetsprodukter: Villalonga fortsatte att göra rakborstar, men utökade verksamheten med sminkborstar och parfymprodukter vilket blev till en perfekt mix inom företaget. Alla produkter gjordes för hand, borstarna utav grävlingshår, men med tiden och ökad efterfrågan installerades maskiner vilket ökade på kvaliteten på borstarna ytterligare. Idag är Vie Long främst kända för sina hästhårsborstar, men även de borstar som innehåller en blandning utav häst och grävling. Rakborstarna har handtag i unika färger och former, och garanterat ett handtag för varje smak.

Jag har aldrig använt en rakborste med hästhår innan, och det är fullkomligt unikt och går inte att jämföra med syntetiskt, svin eller grävling. Rakborsten jag ska recensera här är Vie Long 12705 Peleón. Hästhårsborstar försvann i princip helt från marknaden efter första världskriget då man trodde att hästhåren spred mjältbrand, men är idag ett fullvärdigt alternativ till de som vill ha en naturborste men inte vill använda svin eller grävling av vilket skäl det än må vara.

Rakborsten har ett vinrött plasthandtag på 47mm som är otroligt enkelt och skönt att greppa, trots att det är väldigt lätt. Det är ett rektangulärt handtag med en oval urgröpning på alla fyra sidor vilket ger en utmärkt kontroll och balans i handen.

Själva borsten har en blandning av ungefär 35% man och 65% svans, ett loft på 57mm och en knut på 24mm. Knuten är välpackad och har inte fällt något alls, vilket jag finner väldigt ovanligt för rakborstar med naturhår. Torr har rakborsten vad jag skulle vilja kalla för en medium ryggrad som går att jämföra med en grävlingsborste av lite finare kvalitet med ett riv (scritch) som påminner om en väl inbruten svinborste. Den splitsar (splice) ungefär som en grävlingsborste när den är torr. Håren känns lite åt det segare hållet och tenderar inte till att brytas av lätt, vilket gör att rakborsten kommer att hålla länge.

Då det är naturhår i borsten så vill den gärna ligga i ljummet vatten i åtminstone fem minuter innan det är dags att arbeta med den, och här förändras allt, och det är här som alla jämförelser kommer till vägs ände. Ryggraden finns kvar, splitsen är ungefär samma som innan, men håren blir tjockare och mjukare, men segheten utökas samtidigt som rivet nästan försvinner, vilket gör att jag anser att hästhårsborstar passar bättre till kräm eller croaps än till hårda tvålar, även om det går bra att använda den till det. Den passar i mitt tycke bättre till ansiktslöddring än till skållöddring då det är lite för lite ryggrad i den för det senare.

Borsten ger ett fint och krämigt lödder från allt jag har provat den med, vilket är tre krämer, tre croaps och två hårda tvålar.

Den enda nackdelen jag har haft med den här borsten är att den luktade riktigt starkt, mycket värre än någon svin eller grävlingsborste jag har haft och det tog tyvärr lite längre tid att få bort hästdoften än vad det har gjort med att få bort både svin och grävling.

Har du aldrig provat en hästhårsrakborste tycker jag verkligen att du ska göra det – de har ett lågt pris men en otrolig kvalité och kommer att hålla väldigt länge, de är lätta att använda och passar lika bra till nybörjaren som den mer vana våtrakaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *