Endast ett sökresultat

Gillette

Produktionen av King Gillettes första säkerhetsrakhyvel startade 1903 och första året såldes bara 51 rakhyvlar och 168 rakblad. Har utvecklat många populära rakhyvlar som Mach3, Fusion, Trac2, Venus och många olika varianter och utgåvor där emellan.

Den kringresande försäljaren King Camp Gillette hade länge letat efter en produkt att sälja som behövde användas ofta men även bytas ut ofta. Det sägs att han en morgon 1895 med irritation tittade på sin rakkniv som blivit slö och idén om ett utbytbart blad föddes. Han föreställde sig ett blad med två sidor (double edge) som klämdes fast över ett handtag och efter att de blivit slöa helt enkelt kastades och byttes ut mot ett nytt dubbeleggat blad. Gillette spenderade de kommande 6 åren på att förädla sin säkerhetshyvel men uppfinnare, hantverkade och andra han frågade var fortfarande skeptiska till säkerhetsrakhyveln. 1901 träffade han maskinisten William Nickerson som fått sin utbildning på institutet för teknologin i Massachusetts. Nickerson såg till att rakhyveln blev verklighet medan Gillette startade företaget ”American Safety Razor Company” och produktionen av säkerhetsrakhyveln startade tidigt 1903.

Det första året såldes enbart 51 rakhyvlar och 168 rakblad men året efter 1904 såldes 90.884 säkerhetsrakhyvlar och 123.648 rakblad. Det var egentligen under första världskriget som försäljningen tog fart på riktigt och Gillettes företag började resa sig på riktigt, då de fick en order av armén på 3.5 miljoner rakhyvlar och 36 miljoner rakblad. Efter kriget behövde ju alla veteraner fortfarande blad till hyvlarna de fått under kriget. Detta var det som gjorde Gillettes rakhyvlar så stora och lät företaget ha en dominerande ställning på marknaden. 1924 blev Gillette bl.a hovleverantör till vår dåvarande kung Gustav V (Oscar Gustav Adolf). King Gillette dog 14 månader efter att han lämnat företaget som nyligen haft en kris då det var lite oklarheter med redovisningen av försäljningssiffrorna 1929. King Gillette blev 77 år gammal.

Gillette har sedan starten så klart utvecklat otroligt många nya rakhyvlar, rakteknik och produkter som idag används runt om i hela världen. Som t.ex Gillette Trac 2 som var världens första 2-bladsrakhyvel som introducerades 1971, Gillette Sensor som kom 1990 var den första rakhyveln som hade fjädrar som justerade bladen efter ansiktets konturer. De populära produkterna från Gillette i dag är Gillette Mach3 som de flesta säkert känner igen vilket är världens första 3-bladsrakhyvel och introducerades 1998. Gillette Venus är en serie framtagen framför allt för kvinnor, har blivit oerhört populär och finns i flera utföranden med olika egenskaper. På senare tid har även Gillette Fusion som är en 5-bladsrakhyvel blivit populär och Fusion Proglide introducerades 2010 med nya och tunnare rakblad. Förutom rakhyvlar har de tagit fram olika billiga rakskum och rakgel för att komplettera rakhyvlarna.

-60%