Skäggvård

Att ta hand om ditt skägg för att hålla det snyggt och i topptrim kan kräva en hel del omvårdnad och kärlek. Vi har gjort det hela mycket enklare för dig och samlat alla de bästa produkterna du behöver för din skäggvård här hos oss. I det breda sortimentet hittar du allt från kammar och saxar till olja och vax för att få ett riktigt välskött och stiligt skägg.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Skäggvård är så mycket mer än bara trimning och tvätt

Att vårda ditt skägg kanske får dig att tänka på att underhålla det med tvätt, kamning och trimning och sedan räcker det där. Oavsett om du håller på att odla ditt skägg eller det är i den längd du önskar kan skägget snabbt se ovårdat ut och det kan även uppstå hudirritationer från exempelvis torr hud.

Rengöring

Hur du bäst tar hand om ditt skägg börjar alltid med rengöring och återfuktning. Du utsätter skägget varje dag både för smuts och bakterier av bland annat dryck och mat men även för att du rör skägget med fingrarna. Att hålla det rent är viktigt men det gäller att inte använda en vanlig tvål som torkar ut eller ett hårschampo som är anpassat för en annan hårstruktur än skägghår och kan ha andra ingredienser som är för starka för ansiktet. Ett särskilt skäggschampo har den rätta sammansättningen för både rengöring och återfuktning.

Återfuktning

Ett bra schampo och balsam som återfuktar är ett första steg för att hålla både huden och skägghåret återfuktat. Oftast räcker inte detta utan du kan också behöva använda skäggolja eller skäggbalm. Produkten masseras in noggrant i huden och du kan även ta hjälp av en skäggborste för att komma åt ordentligt så att oljorna kan tränga in djupare i hudlagren. Genom att återfukta minskar du risken för torrhet, klåda och mjäll. Vill du ha glans i skägget rekommenderar vi att du använder en skäggolja. För en mer matt effekt kan ett skäggbalm vara bättre.

Trimning och styling

Trimning är oftast detta steg som många är noga med. Dock kan det vara lite svårt att få till den form man önskar. Det kan vara bra att få hjälp av en barberare eller frisör för att få till den första formen och sedan är det lättare att trimma efterhand skägget växer. Styling är ett steg många kan missa för att få den där sista finishen på ett mycket välvårdat skägg. Vanliga hårprodukter i all ära men hårskägget är av en annan kvalitet och kräver lite andra produkter. Skäggvax är en mycket bra produkt för att både forma och håller skägget på plats. Tillsammans med en bra skäggkam kan du få det perfekta stylade skägget.

Börja med skäggvård redan när du odlar ditt skägg

Vänta inte med skäggvården tills du har odlat fram rätt längd på skägget. För bästa resultat till ett snyggt skägg får du snabbast genom att börja med skäggvård redan när du odlar ditt skägg. Det ger dig bäst kvalitet på skäggstråna och ett skägg med bra täthet.

Första ansningen

Det kan vara värt att vänta med första ansningen tills skägget har hunnit växa till sig både på längden och i täthet. Bäst är att låta en barberare eller frisör ta hand om den första ansningen. Om du har väntat ett halvår eller kanske rent av ett helt år vill du inte råka klippa sönder skägget. När du har fått den första rätta formen kan du enkelt trimma skägget själv.

En kort guide om olika produkter för skäggvård

Skäggschampo och balsam

Använd gärna ett speciellt skäggschampo och balsam för att ge de bästa förutsättningar när du tvättar ditt skägg. Särskilda ingredienser används i dessa produkter för att göra håret mjukt men också för att underlätta för styling.

Skrubbkräm

En skrubbkräm som rengör och har små korn och kan vara bra att använda för att peela bort döda hudceller och för att få igång blodcirkulationen.

Skäggolja och skäggbalm

Med en skäggolja eller skäggbalm vårdar och återfuktar du både din hud och ditt skägg. Då undviker du torr hud som kliar och flagnar samtidigt som du undviker att klia loss skäggstrån i onödan. Med en bra skäggolja blir istället ditt skägg mjukt och följsamt och du får en fin glans. Föredrar du en matt effekt är det en skäggbalm du ska använda.

Skäggvax

För ett snyggt stylat skägg kan du använda ett skäggvax. Med naturliga ämnen som exempelvis bivax och sheasmör kan du både ge mjukhet och struktur till skägget samtidigt som det får fukt och näring.

Mustaschvax

Ett särskilt mustachvax kan behövas om du vill ha en riktigt bra stadga i din mustach så att den håller sig på plats i den form du önskar.

Mustaschkam

Med hjälp av en mustachkam kan du lättare fördela mustachvaxet jämnt i mustaschen.

Skäggfärg

Även om ett grått skägg kan ge pondus kanske du vill matcha din vanliga hårfärg eller bara förstärka färgen för att du vill att skägget ska stå i fokus. Då finns det särskilda skäggfärger att använda som är särskilt anpassade för din känsliga hud i ansiktet.

Kam, sax och trimmer

Sax och trimmer är din största hjälp i att snabbt få ditt skägg att se välvårdat ut. Om ett skägg får växa helt fritt kan det ofta bli ganska ojämnt. Minsta lilla ojämna skägg och som dessutom är slitet i topparna kan få skägget att snabbt se ovårdat ut. Investera i en riktigt bra vass sax eller en väl anpassad trimmer för att kunna hålla efter skägget bra. En kam underlättar trimningen så att du inte gör skägget mer ojämnt i onödan. Har du ett längre skägg är en kam också bra för att håret inte ska trassla till sig.

Skäggborste

En skäggborste är inte till för att borsta skägget utan för att ge en ordentlig massage i skäggbotten. Med borsten kan du bättre fördela hudens naturliga oljor men även få huden att mycket mer effektivt ta till sig en skäggolja.

Frågor och svar om skäggvård

Hur snabbt växer skägg?

Om du funderar på att börja odla skägg eller om du redan har bestämt dig kan det vara intressant att veta hur snabbt skägget växer. Du har kanske planerat att ha ditt skägg i en viss längd till något särskilt tillfälle. Man brukar säga att håret växer cirka 0,3 mm per dag eller ungefär 2,3 mm per vecka. Sedan är det väldigt individuellt hur snabbt det växer.

Vad gör jag med kliande skägg?

Det finns flera anledningar till att ett skägg kliar. Det kan till exempel bero på torr hud eller att du har fått inåtväxande skäggstrån. Genom att rengöra hud och hår med milda specialanpassade produkter håller du skägget och huden ren från smuts och bakterier. Se till att också hålla huden återfuktad med återfuktande schampo, balsam och skäggolja. Med milda och återfuktande produkter undviker du både torr hud och mjäll. För att få bort döda hudceller, torr hud och minska risken för inåtväxande hårstrån är det också bra att använda en skäggskrubb som peelar huden. En skäggborste kan också vara bra för att massera skäggbotten för att mjuka upp och stimulera produktionen av naturliga oljor i huden. Hjälper det inte att vårda din hud regelbundet med dessa steg kan det vara så att du har fått svamp i skäggbotten. Då finns det särskilda schampon och krämer för att behandla detta. Kliandet kan även bero på mjälleksem, seborroiskt eksem eller seborré som man också brukar benämna det. Det är en överproduktion av talg och du behöver då en behandling som dämpar talgproduktion.

Hur får jag en snygg form på mitt skägg?

Det bästa tipset för att få en snygg form på ditt skägg är att få till den första formen hos en barberare. Berätta hur du vill ha det så fixar de själva grundformen till dig och berättar mer hur du själv kan trimma det och vad just du behöver för produkter för vård och styling.`

Hur får jag bättre kvalitet på skägghåret?

För att hårkvaliteten ska bli bra behöver du först ta hand om din hud. Rengör och återfukta huden så att hud och hårsäckar fungerar optimalt. Då kan skägghåret växa ut med de bästa förutsättningarna. Glöm inte att trimma skägget så att topparna inte blir slitna.