Flytande Handtvål

Att tvätta händerna ofta ställer höga krav på din tvål för att händerna inte ska torka ut. I vårt sortiment finns flytande handtvål som både rengör effektivt samtidigt som de är återfuktande för huden och doftar underbart med maskulina dofter. De stiliga flaskorna blir dessutom fina inredningsdetaljer i badrummet och köket.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Att köpa flytande handtvål

När du ska köpa flytande handtvål är det viktigt att den rengör effektivt men skonsamt. Tvättar du händerna många gånger varje dag behöver du en tvål som har extra återfuktande egenskaper för att inte huden ska bli torr av allt tvättande.

Då doften från tvålen gärna dröjer sig kvar på händerna efter tvätt är det också bra att matcha doften med din cologne så dofterna inte krockar med varandra.

Det du bör tänka på inför ett köp är om du har känsliga händer, kanske med sprickor eller eksem. De flesta handtvålar är parfymerade och har du känslig hud bör du välja en så naturlig tvål som möjligt och gärna en utan parfym.

Vad innehåller handtvål?

Handtvål tillverkas av en bas av fett som hettas upp och smälts ned. Andra ämnen tillsätts för att ge doft och andra egenskaper. Beroende på om det ska bli en fast eller flytande form kan ytterligare ämnen tillsättas innan tvålen ska stelna eller hällas upp på flaska.

Vid tvåltillverkning är det vanligt att använda animaliska fetter. Tyvärr innebär det att tvålen lätt blir uttorkande för huden och fungerar också något sämre i kallt vatten. Därför har det blivit vanligare att använda andra fetter i processen och vi ser tack vare det allt fler veganska tvålar.

En naturlig fettbas är exempelvis kokosolja som också har återfuktande effekt som ger dig silkeslena händer. Andra fetter och oljor från växtriket är kakaosmör, olivolja och sheasmör.

Fördelarna med flytande tvål istället för fast form

Det finns flera fördelar med flytande tvål istället för att välja en i fast form. Framförallt är det mer hygieniskt att dosera från en pumpflaska. Vill du kan du dessutom pumpa med armbågen eller armen om du är alldeles kladdig om händerna.

En fast tvål kan ofta bli lite hal så att du tappar tvålen så den åker iväg och hamnar på golvet eller badrumsmattan. Tvålkoppen har också en tendens att alltid vara fuktig och kladdig med tvållödder så att denna måste sköljas av och torkas ofta. Då är en pumpflaska lite enklare för att hålla det snyggt och städat samt att flaskorna kan vara riktigt stiliga i sin design som inredningsdetaljer både i badrum och kök.

Så tvättar du bäst händerna för att få bort all smuts

Tvätta händerna i varmt vatten och använd rikligt med tvål som tvålas in i händerna noggrant över handflator, runt och mellan fingrar, fingertoppar, naglar, handrygg och handleder. När du sköljer av i vatten gnuggar du samtidigt på samma ställen du tvålade in.

Frågor och svar om flytande handtvål

Är handtvål verkligen bra om jag har sår på händerna?

Att ha sår på händerna kan innebära att det svider när du tvättar dem med handtvål. Har du sår är det ändå viktigt att hålla såren rena med vatten och handtvål för att undvika infektion för att smuts hamnar i såren. Tvättar du händerna ofta är det viktigt att hålla såren torra mellan tvättarna och att vädra såren så att inte bakterier bildas för att det är lufttätt av plåster.

Skyddar verkligen handtvätt smittspridning?

En god handhygien med handtvätt och eventuell komplettering med handsprit är en viktig del i att hindra spridning av bakterier och virus. Vid smitta som sprids via luften räcker inte enbart handtvätt men är en grundförutsättning för att minska smittspridning.

Vad gör jag åt torra händer trots en tvål med bra återfuktning?

Tvättar du händerna mycket räcker oftast inte bara en återfuktande tvål för att undvika torra händer. Då kan du efter tvätt behöva komplettera med en bra handkräm. Tvättar du inte händerna så ofta kan du testa att byta till en annan sorts tvål då vår hud kan reagera olika på det innehåll som finns i tvålen även om den är återfuktande.

Vad gör jag när varken handkräm eller en bättre tvål fungerar mot min torra hud?

Troligtvis tvättar du dina händer för ofta och i vissa perioder är det tyvärr nödvändigt för att exempelvis hindra smitta. För att så mycket som möjligt minska påfrestningarna för händerna med för mycket kontakt med vatten finns det andra sätt. Om du handdiskar kan du använda diskhandskar och tar du i mycket saker som är uttorkande för huden eller som smutsar ner händerna kan det vara bra att testa tunna bomullshandskar. När du är ute om vintern är det bra att regelbundet använda vantar för kylan då även detta torkar ut händerna.