Flerbladssystem

Flerbladshyvlar laddas med rakbladskassetter som har allt från två till sex blad, alla satta i en perfekt vinkel för att minimera slit på huden och maximera rakningen för att du ska behöva så få drag som möjligt. Flerbladshyvlarna utvecklas konstant och nya versioner erbjuder ny eller förbättrad utrustning på kassetten för att ge dig den skönaste rakningen som för stunden går att frambringa. Flerbladshyvlarna ses ofta som dyra, men räkna istället antalet blad, addera en gummilist som hjälper till att resa upp skäggstråna precis innan de rakas av, addera sedan en remsa med fullspäckad med nyttigheter som snabbt återställer huden efter rakning. Kassetterna är framtagna för att räcka flera rakningar och oftast påvisas på det som kallas ”lubricating strip” när det är dags att byta blad, annars känner du när det börjar rycka och hugga lite istället för att bara glida igenom skägget och raklöddret.

Endast ett sökresultat

-60%
Det ursprungliga priset var: 359 kr.Det nuvarande priset är: 143,60 kr.

Smidiga och effektiva flerbladshyvlar

De vanligaste rakhyvlarna i hemmet är de populära rakhyvlarna med flerbladssystem. Dessa smidiga och effektiva flerbladshyvlarna ger både en stabil och säker rakning. Hyvlarna är inte bara lätta att använda, det är också mycket enkelt att byta ut rakbladen när de börjar bli slitna.

Så fungerar en flerbladshyvel

Utvecklingen av rakhyvlar genom åren har bland annat inneburit att det har blivit allt fler rakblad i rakhyvlarna. Med fler rakblad blir det mycket enklare att raka av skäggstråna med färre drag. Varje rakblad i rakhyveln har sin funktion där det första bladet lyfter skäggstråna. Därefter rakar det andra bladet de allra flesta skäggstråna och det tredje får med sig det som det andra bladet inte fick med sig.

Genom att använda en flerbladshyvel går rakningen snabbt och smidigt och det behövs ingen avancerad rakteknik. Det gäller ändå att inte slarva med dragen så att hyveln lyfter från huden mitt i draget eftersom huden slits extra mycket av flera rakblad om du behöver göra flera drag över samma yta.

Att välja mellan en flerbladshyvel och en säkerhetshyvel

Skillnaden när det kommer till rakning är att med en säkerhetshyvel får du en närmare och skonsammare rakning. Säkerhetsrakbladen är vassare vilket innebär att du behöver vara lättare på handen och låta rakhyveln glida lätt över huden med mindre tryck. Därför kan det kännas tryggare för många att använda en flerbladshyvel istället och det finns bra högkvalitativa produkter som gör rakningen effektiv och skonsam.

Även om du föredrar att använda en säkerhetshyvel kan det vara bra att även ha en flerbladshyvel. Särskilt bra passar det om du ska på resa och inte vill ha med dig din favoritrakhyvel. Idag finns det ett flertal flerbladshyvlar med riktigt hög kvalitet som inte kostar särskilt mycket.

Hur väljer jag rätt flerbladshyvel?

Det finns många olika varianter på flerbladshyvlar och det kan vara svårt att veta om du ska ha en med bara två blad eller kanske till och med sex blad. Hur du väljer rätt rakhyvel beror på hur tät och grov din skäggväxt är och om du har känslig hud eller inte.

Hur handtagen på en rakhyvel är utformade kan också spela stor roll för vilken rakhyvel som är rätt för dig. Handtagen är formade på olika sätt och passar olika bra för små eller stora händer. Vill du ha en ergonomiskt utformad hyvel kan Dorco Pace 4 vara intressant att titta närmare på.

Förutom att hitta en bra rakhyvel funktionsmässigt så finns det även många snyggt designade rakhyvlar. Det kan också vara viktigt att hyveln passar in i inredningen i badrummet om rakhyveln ska stå framme. Det tyska märket Mühle har flera rakhyvlar att välja på i stilren design som passar Gillette Fusion-kassetter.

Om du har känslig hud kan det vara bra att välja en rakhyvel med en remsa som innehåller vårdande och återfuktande oljor. Exempelvis har LEA Matrix Titanium 3 Razor en remsa med vårdande oljor och E-vitamin.

Vill du ha en riktigt avancerad rakhyvel kan vi tipsa om Feather MR3 Neo. Feather som är kända för sina supervassa rakblad med kvalitet har en rakhyvel med två gummilister som rullar skäggstråna i rätt vinkel och håller dem på plats så att de effektivt rakas av i rätt vinkel för bästa rakningen.

Utbytbara rakbladskassetter

I en flerbladshyvel sitter rakbladen fast i rakbladskassetter med två till sex rakblad i en kassett beroende på varumärke och sort. Alla rakbladen är fastsatta i en perfekt vinkel för den mest effektiva rakningen med få drag och med minsta slitage på huden.

En del rakbladskassetter har extra finesser som exempelvis en gummilist för att lyfta skäggstråna eller en remsa med återfuktande och vårdande oljor.

En stor fördel med flerbladshyvlar är enkelheten att byta ut rakbladskassetterna för den som tycker att det är krångligt att byta ett rakblad i en säkerhetshyvel. Det går snabbt och smidigt om du skulle upptäcka i sista stunden innan rakningen att rakbladen börjar bli slitna. Se därför till att alltid ha extra rakblad hemma.

Frågor och svar om flerbladshyvlar

Vilken flerbladshyvel är bäst?

Det är mycket individuellt vilken flerbladshyvel som är bäst. Mycket beror på vilken skäggkvalitet du har och om du har känslig hud eller inte. Handtagen på en rakhyvel kan också spela stor roll för vilken som blir bäst för dig då de är formade på olika sätt och kan passa olika bra för små eller stora händer. Hur en rakhyvel känns att hålla i när du greppar den och om den väger för lite eller för mycket för att få en smidig rakning utifrån dina egna individuella preferenser har betydelse.

Hur undviker jag skärsår?

Att ibland råka ut för skärsår kan alla göra oavsett vilken rakhyvel du använder. För att minska risken kan det vara bra att titta över din rakteknik. Låt rakhyvelns vikt göra jobbet utan att du trycker hyveln för mycket mot huden. Kontrollera också att rakbladen är tillräckligt vassa så att hyveln inte fastnar i skäggstråna vilket lätt kan resultera i skärsår.

Vad gör jag med torr hud efter rakning?

Rakning sliter på huden då rakhyveln även tar med ett tunt lager av huden. Använd en raktvål eller rakkräm med bra återfuktning och avsluta med en after shave balm eller återfuktande kräm så att din hud återhämtar sig snabbt efter rakning. Inför rakningen kan du också med fördel använda en pre shave som förbereder huden.

Gör rakning att mina skäggstrån blir grövre?

Nej rakningen påverkar inte skäggstråna genom att göra dem grövre. Däremot kanske du upplever att skäggstråna känns grövre men det beror på att rakningen rakar av den tunna fina toppen och på så sätt känns stråna grövre.