Populära just nu
-50%
-50%
-50%
-50%
-50%
Rakhyvlar är i en ständig utveckling för att kunna ge en så nära, skonsam och trygg rakning som möjligt. Med en hyvel av kvalitet minskar du risken för irritation i huden och skärsår. Både grepp och tyngd i en hyvel kan påverka hur lätt och skonsam rakningen blir och genom att investera i en bra rakhyvel är det bara rakbladen du behöver byta ut regelbundet.
Det finns många olika typer av rakhyvlar, alltifrån engångsrakhyvlar, till flerbladssystem och säkerhetshyvlar. Det gäller att välja rätt för att få en så nära och skonsam rakning som möjligt.
Att köpa en rakhyvel med kvalitet! Rakhyvlar är i en ständig utveckling för att kunna ge en så nära, skonsam och trygg rakning som möjligt. Med en hyvel av kvalitet minskar du risken för irritation i huden och skärsår. Både grepp och tyngd i en hyvel kan påverka hur lätt och skonsam rakningen blir och genom att investera i en bra rakhyvel är det bara rakbladen du behöver byta ut regelbundet.
Det finns många olika typer av rakhyvlar, alltifrån engångsrakhyvlar, till flerbladssystem och säkerhetshyvlar. Det gäller att välja rätt för att få en så nära och skonsam rakning som möjligt.
Engångsrakhyvlar är som det låter något du använder en eller ett fåtal gånger innan du källsorterar dem. Den här typen av rakhyvlar kan vara bra att använda som komplement om du till exempel är på resa och inte vill ha med dig din dyraste favoritrakhyvel. De kan också vara praktiska för dig som inte behöver raka dig så ofta och bara vill ha ett snabbt och billigt sätt att bli av med skäggstubben. För dig som är nybörjare kan det också vara smart att först få in tekniken innan du vet vilken slags rakhyvel du vill satsa på och vilken typ av rakblad.
En flerbladshyvel ger en mer nära rakning än en engångshyvel men samtidigt så slits huden lättare med fler blad. Då kan en säkerhetshyvel vara ett bättre val men den är dyrare i pris. De traditionella säkerhetshyvlarna som finns idag är utifrån en modell som togs fram redan i början på 1900-talet. Att de är populära är lätt att förstå då det är en modell som funnits med länge. Denna typ av hyvel är tyngre och du behöver en annan rakteknik genom att raka med sträckt hud och ytterst lite tryck. En säkerhetshyvel håller i många år och du behöver bara komplettera med rakblad efterhand de slits ut. Även dessa hyvlar finns i många olika utföranden som öppen kam, stängd kam eller ett mellanläge. En del hyvlar är justerbara och andra inte.
Skillnaden på en hyvel med öppen kam och stängd kam är att den öppna är något mer aggressiv i rakningen. En hyvel med öppen kam kommer mycket närmare huden eftersom rakbladet exponeras mer mot huden.
Den här typen av rakhyvlar kan vara bra att välja om du har flera dagars skäggstubb eller kraftig skäggväxt.
Justerbara säkerhetsrakhyvlar ger dig möjligheten att själv välja hur pass aggressiv rakningen blir eftersom du kan styra hur mycket av rakbladet som ska exponeras.
En slantbar hyvel har en sned topp som vrider rakbladet och skapar på så sätt en annan ingång för rakbladet. Denna typ av hyvel är mycket aggressiv och lämpar sig bäst för den riktigt vana rakaren.
Att välja rakblad kan vara en utmaning men vilken som är bäst är en individuell fråga och det bästa är att prova dig fram.
Det vanligaste och populäraste sorten är dubbelrakblad med två skär som ibland också kallas för säkerhetsrakblad då de används i säkerhetshyvlar. Denna typ av rakblad är omtyckt då den ger en skonsam och nära rakning. Det finns olika typer av dubbelrakblad för vilken skärpa och tjocklek de har och vilken slipning. För dig som har känslig hud kan det vara bra att först testa de mildare bladen och prova dig fram uppåt i skärpa.
Dubbelrakblad går att dela på mitten till singelrakblad som du kan använda till rakkniv. Vill du slippa dela på rakbladen finns det också singelrakblad att köpa.
Det går att förlänga livslängden på en rakhyvel om du tar hand om den. Genom att hålla rakblad och rakhyvel ren från smuts och beläggningar av kalk och tvålrester blir inte rakbladet lika slött. Skölj bladet noga efter rakning och få bort allt vatten genom att blåsa bort resterna eller dra rakbladet åt motsatt håll mot ett tyg. Det är bra att förvara rakhyveln ståendes i ett rakställ för att minska risken för smuts och att vatten samlas.
För att undvika att din hud blir irriterad eller får prickar efter rakning finns det några saker du kan göra i förebyggande syfte.
Inför rakningen kan det vara bra att först peela huden med en skonsam skrubb. Det får huden att mjukas upp och du får bort döda hudceller. Genom att göra huden mjuk får skäggstråna lättare att komma fram när de växer så att du undviker inåtväxande hårstrån.
Genom att använda en säkerhetshyvel minskar du risken att slita för mycket på huden. När rakningen är klar är det bra att avsluta med en aftershave gel eller balm för att återfukta och lugna huden.
Förvara gärna rakhyvel ståendes i ett rakställ. Då får hyvel inte smuts på sig i onödan och har chans att torka ordentligt mellan rakningarna. Med mindre smuts och en torr hyvel minskar du problem med hudproblem.
För att bäst lyckas med rakningen både för att få en nära rakning men också med mindre risk för skärsår finns några tips att följa. Beroende på val av rakhyvel finns olika tekniker men oavsett vilken hyvel du använder är det bra att skölja hyveln mellan varje drag för att alltid raka med ett rent blad.
Förbered alltid huden inför rakningen genom att rengöra ditt ansikte för att få bort smuts och fett. Använd gärna en pre shave som innehåller ingredienser som bättre förbereder huden inför rakningen.
Vid själva rakningen är det bra att använda en rakkräm eller raktvål med hög kvalitet för att skapa ett skyddande lödder för minsta friktion. Låt först rakborsten stå ett tag i ljummet vatten. Börja sedan med att arbeta upp ett bra raklödder som du sedan masserar in i huden med cirkulära rörelser. Denna process mjukar upp både hud och skäggstrån för en lättare och skonsammare rakning.
När du rakar med en säkerhetshyvel behöver hyveln arbeta mot en plan yta. Det får du genom att sträcka huden med fingrarna från den fria handen. Vid rakningen behöver du vara lätt på handen utan att trycka rakhyveln mot huden. Bäst är att vinkla rakhyveln så att den lutar i cirka 30 grader om det är en säkerhetshyvel och med hyvelns tyngd låter du den glida åt det håller håret växer, medhårs. Använder du ett flerbladssystem kan en 90 graders vinkel vara bättre att arbeta med.
Var extra försiktig över halsen då huden är extra tunn och känslig för irritation. Se hela tiden till att ha tillräckligt med lödder.
Efter rakningen är det viktigt att avsluta med återfuktning. Börja först med att tvätta bort resterna av löddret med varmt vatten. Därefter är det bra att kyla ner huden med lite kallare vatten som också stänger dina porer. Välj slutligen en aftershave gel eller balm som både återfuktar och lugnar huden.
Nej det är inte så att skäggstråna blir grövre av rakning. Det kan kännas så eftersom toppen av stråna är avrakat och därmed grövre i toppen än vanligt.
För en lyckad rakning krävs det vassa rakblad. Så fort ett rakblad känns slött är det viktigt att byta ut det mot ett nytt. Då får du lättare en perfekt rakning. Beroende på vilken sorts rakhyvel du använder kan de behöva bytas olika ofta. Har du dessutom grov skäggväxt slits rakbladen snabbare vilket kräver ett tätare byte. På förpackningarna står det ofta hur lång tid rakbladen ska hålla. Sedan är det individuellt, utifrån hur grova hårstråna, hur många rakningar en hyvel verkligen klarar.
Det är mycket lätt och smidigt att byta rakblad i en säkerhetshyvel. En del är så enkla att du skruvar på handtaget vilket får huvudet att öppna sig och där är det bara att lägga rakbladet på plats. Sedan skruvar du tillbaka handtaget och är redo för rakning. Beroende på modell kan det vara två eller tre delar som behöver skruvas loss för ett byte. Några andra sorter kan istället ha en butterfly öppning med ett huvud som öppnar sig som en lucka.
Om du använder en säkerhetshyvel räcker det att rengöra den ordentligt när du byter rakblad. Vid rengöring av själva rakbladen sköljer du hyveln med ljummet vatten och tvål. Låt den sedan torka gärna ståendes i ett rakställ så att inte kalkrester fastnar och så att bladen torkar ordentligt.
Blir skäggstråna grövre av rakning?
Hur ofta ska man byta rakblad?
Hur byter jag rakblad i en säkerhetshyvel?
Hur rengör jag bäst mina rakhyvlar?