RakkrÀm

NÀr du ska raka dig behöver du en riktigt bra rakkrÀm som bÄde Äterfuktar huden och underlÀttar för en sÀker och nÀra rakning. Vi har ett noga utvalt sortiment med rakkrÀmer av hög kvalitet pÄ burk och i tub med bÄde lugnande och hudvÄrdande egenskaper för att göra rakningen till en behaglig och skön upplevelse.

Vi rekommenderar

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

RakkrÀmer ger snabbt ett mjukt och fluffigt raklödder

RakkrĂ€mer blev populĂ€ra under första vĂ€rldskriget eftersom det gick mycket snabbare att fĂ„ fram ett raklödder Ă€n med raktvĂ„l. Än idag Ă€r rakkrĂ€m populĂ€rt att anvĂ€nda för vardagsrakningen för att det Ă€r enkelt och gĂ„r snabbt. Till skillnad mot rakskum pĂ„ burk ger en rakkrĂ€m ett mycket mer mjukt och fluffigt raklödder som fĂ„r rakningen att kĂ€nnas nĂ€stan lika lyxig som med raktvĂ„l. Det finns ett stort utbud av rakkrĂ€mer att vĂ€lja mellan med olika dofter och som innehĂ„ller bĂ„de lugnande och vĂ„rdande ingredienser för huden.

Skillnaden mellan rakkrÀm, raktvÄl och rakskum

KvalitetsmÀssigt innehÄller en rakkrÀm och raktvÄl mer vÄrdande egenskaper för din hud och gör det lÀttare för din rakhyvel eller rakkniv att glida lÀtt över huden. Fördelen med rakskum Àr att du fÄr ett raklödder pÄ en gÄng vilket passar dig som vill fÄ en snabb rakning. En raktvÄl Àr en mycket dryg produkt som Àr fast i konsistensen. TvÄlen ger ett krÀmigt och fylligt raklödder men det tar lite lÀngre tid att arbeta upp raklöddret i jÀmförelse med en rakkrÀm. RakkrÀmen i sin tur ger ocksÄ ett krÀmigt och fylligt lödder som gÄr lite snabbare att fÄ fram. Med rÀtt mÀngd vatten, en rakborste och rÀtt teknik tar det inte sÄ mycket lÀngre tid att genomföra rakningen Àn med ett fÀrdigt rakskum.

Vad innehÄller rakkrÀmer?

RakkrÀmer som kan vispas med en rakborste innehÄller ungefÀr samma ingredienser som hos en raktvÄl men oftast med en högre halt av kaliumhydroxid. Det gör rakmedlet mer lÀttlösligt i vatten och det gÄr dÀrför snabbare att arbeta upp ett lödder i jÀmförelse med att anvÀnda raktvÄl. De rakkrÀmer som finns pÄ tub brukar innehÄlla 30-50% fett i form av exempelvis kokosnötsolja, stearinsyra, lanolin eller glycerin. Det gör löddret rikt och hjÀlper rakhyveln eller rakkniven att glida lÀttare över huden med sÄ lite friktion som möjligt. Vid tillverkning av rakkrÀmer hettas fetterna upp till cirka 80-85 grader. NÀr dessa fetter har blivit mjuka och genomarbetats under omrörning en viss tid fÄr det kallna till cirka 65 grader. DÀrefter tillsÀtts vatten och andra ingredienser och blandas till en tvÄlbas innan parfym och doftÀmnen tillsÀtts. Vid en viss temperatur siktas produkten genom ett rostfritt sÄll eller silke och blir till en tjock, trögflytande massa som förpackas i tub eller pÄ burk.

SÄ arbetar du upp ett raklödder med en rakkrÀm

RakkrÀm Àr mjuk i konsistensen och mycket lÀttlöddrande sÄ det behövs bara en liten gnutta, sÄ lite som en tumnagel, för att fÄ tillrÀckligt mycket lödder för att tÀcka all skÀggstubb. Ett perfekt lödder fÄr du genom att anvÀnda en rakborste som du först lÄter ligga i blöt i varmt vatten nÄgra minuter. AnvÀnd gÀrna en rakskÄl eller rakmugg till detta dÀr du ocksÄ sedan kan arbeta upp löddret. Skaka ur överflödigt vatten ur rakborsten. Ta en ytterst liten mÀngd rakkrÀm och arbeta upp ett lödder med rakborsten genom cirkulÀra rörelser som om du vispar. Löddret ska bli riktigt krÀmig med fina toppar som böjer sig innan löddret Àr klar att anvÀndas för rakning.

SÄ anvÀnder du bÀst en rakkrÀm

Vi rekommenderar att anvÀnda en rakborste nÀr du ska applicera din rakkrÀm. Rakborsten underlÀttar för att fÄ fram ett fylligt lödder för att rakhyveln eller kniven ska glida lÀtt över huden. Vid appliceringen anvÀnder du rakborsten för att massera in rakkrÀmen ordentligt i skÀggen och huden. Med massagen mjukar du upp bÄde hud och skÀggstrÄn vilket ger en nÀra och sÀkrare rakning. LÄt gÀrna rakkrÀmen verka en stund för att mjuka upp ytterligare innan du pÄbörjar rakningen. En mjuk hud och en mjuk skÀggvÀxt ger mindre friktion vilket minskar risken bÄde för skÀrsÄr och utslag.

FrÄgor och svar om RakkrÀm

Varför ska man anvÀnda rakkrÀm?

En rakkrÀm anvÀnds bÄde för att förbereda och skydda. RakkrÀmen förbereder bÄde huden och skÀggstrÄna genom att mjuka upp. Det underlÀttar sÀkerheten kring rakningen att arbeta med nÄgot mjukt samtidigt som rakbladet inte slits lika lÀtt av skÀggstubben. En rakkrÀm skyddar ocksÄ huden eftersom rakmedlet ska göra det lÀtt för rakdonet att glida över hudytan. Flera rakkrÀmer har Àven vÄrdande och Äterfuktande egenskaper eftersom rakning bÄde torkar ut och sliter pÄ huden.

Varför ska jag vÀlja en rakkrÀm istÀllet för ett raklödder pÄ burk?

Den största skillnaden för de allra flesta rakkrÀmer och raklödder Àr att rakskum pÄ burk ofta innehÄller alkohol vilket torkar ut huden. RakkrÀm har istÀllet mer mjukgörande och vÄrdande egenskaper som Àr bÀttre för huden. Dessutom innehÄller rakkrÀm ofta glycerin eller andra fetter som gör att rakhyveln glider lÀttare.

Behöver jag verkligen en rakkrÀm med doft?

Doften i en rakkrÀm stannar inte kvar sÄ lÀnge pÄ huden sÄ det Àr ingen ersÀttare för en cologne. Men det kan ÀndÄ vara vÀrt att lÀgga lite extra tanke pÄ vilken doft du vill ha. Om det Àr en rakkrÀm med doft som inte försvinner omgÄende och du har tÀnkt att anvÀnda en cologne behöver doften stÀmma överens mellan produkterna.

Varför blir inte raklöddret sÄ fluffigt?

Tricket för att fÄ raklöddret riktigt fluffigt nÀr du arbetar upp löddret Àr att tillsÀtta vatten. Det gör du enklast genom att först blötlÀgga en rakborste i varmt vatten nÄgra sekunder innan du skakar bort överflödigt vatten för att arbeta upp raklöddret.