Rakskum & Raklödder

För dig som har brÄttom eller helt enkelt bara inte vill lÀgga tid pÄ att arbeta upp ett raklödder Àr fÀrdigt rakskum i en tryckflaska det snabbaste sÀttet för vardagsrakningen. I vÄrt utbud hittar du de bÀsta produkterna som samtidigt vÄrdar din hud med Äterfuktning och som förhindrar hudirritationer.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Rakskum för en snabb rakning

Inget slĂ„r snabbheten med rakning som att anvĂ€nda sig av ett rakskum. TryckbehĂ„llarna Ă€r smidiga och lĂ€tta att anvĂ€nda. Även om du föredrar raktvĂ„l eller rakkrĂ€m kan det vara bra att komplettera med ett rakskum nĂ€r du har brĂ„ttom eller ska ivĂ€g pĂ„ resa och inte vill ha med dig dina bĂ€sta rakgrejer. Du fĂ„r en enkel och friktionsfri rakning och med ett rakskum av hög kvalitet fĂ„r du Ă€ven en bra Ă„terfuktning för din hud. Det kan dĂ€rför vara vĂ€rt att investera i en vĂ€l utvald produkt sĂ„ att du inte köper ett rakskum som torkar ut huden eller ger irritation.

Raklödder pÄ burk slog igenom i USA

Den första sprayburken med raklödder lanserades 1949 i USA av Carter-Wallace och det blev snabbt en populĂ€r produkt. MĂ„nga insĂ„g fördelarna i att snabbt trycka ut ett fĂ€rdigt lödder till skillnad frĂ„n det lĂ„ngsamma alternativet med raktvĂ„l. Än idag Ă€r rakskum populĂ€rt Ă€ven om intresset för rakkrĂ€m men Ă€ven raktvĂ„l har tagit fart igen.

Vad innehÄller rakskum?

För att fÄ fram ett bra raklödder Àr det vanligt att rakskum innehÄller kalciumstearat som hjÀlper till att snabbt och enkelt bilda ett ordentligt skum. Kalciumstearat bildas av kalciumsalt frÄn stearinsyra genom att vÀrma upp stearinsyra tillsammans kalciumoxid.

Förutom kalciumstearat innehÄller rakskum Àven bland annat en emulsion av vatten och olja samt tvÄl eller tensider.

Att vÀlja rÀtt raklödder

Det finns ett stort utbud av rakskum och det kan dÀrför vara svÄrt att vÀlja rÀtt. Viktigast Àr att rakskummet hjÀlper till att mjukgöra hud och skÀggstrÄn sÄ att rakhyveln kan glida lÀtt utan friktion. Eftersom bÄde rakmedel och rakning i sig kan torka ut huden kan det ocksÄ vara bra att hitta ett rakskum som ger Äterfuktning. Det Àr sÀrskilt viktigt om du inte som rutin anvÀnder en after shave balm eller en Äterfuktande krÀm efter rakningen.

Om du har kÀnslig hud bör du vÀlja ett rakskum utan parfym och alkohol. En del rakskum har Àven extra vÄrdande egenskaper som att motverka inÄtvÀxande hÄrstrÄn eller lugna en irriterad hud.

SÄ anvÀnder du bÀst ett rakskum

Innan du applicerar rakskum Àr det bra att först anvÀnda sig av en pre shave efter att du har rengjort ansiktet. PÄ sÄ sÀtt förbereder du din hud pÄ bÀsta sÀtt inför rakningen och pre shaven lÀgger sig som ett extra skydd. Efter pre shaven applicerar du rakskummet och lÄter det verka en stund innan du börjar raka. Med denna rakningsrutin mjukas bÄde hud och skÀggstrÄn upp vilket bÄde minskar risken för friktion och hudirritation.

FrÄgor och svar om Rakskum

Vad Àr fördelarna med ett rakskum?

Den stora fördelen med ett rakskum Àr att du fÄr ett raklödder pÄ en gÄng. Det fÄr rakningen att gÄ sÄ snabbt och smidigt som möjligt utan att lÀgga mycket tid pÄ förberedelser.

Varför ska jag vÀlja ett raklödder pÄ burk istÀllet för rakkrÀm eller raktvÄl?

Den största vinsten med att anvÀnda ett raklödder pÄ burk Àr tiden du sparar pÄ att fÄ fram ett fÀrdigt lödder. Du kanske inte heller har ett sÄ stort intresse av rakning och sjÀlva upplevelsen av att sjÀlv skapa det perfekta löddret. MÄnga rakskum pÄ burk kan ofta innehÄlla alkohol som torkar ut huden men genom att vÀlja ett rakskum med hög kvalitet fÄr du en bÀttre produkt som Àr skonsammare för din hud.

Kan jag anvÀnda rakskum om jag har kÀnslig hud?

Det Àr inga problem att anvÀnda rakskum om du lÀtt fÄr röd eller irriterad hud. Se bara till att vÀlja en produkt av hög kvalitet som inte har en hög koncentration av alkohol. Det finns ocksÄ sÀrskilda rakskum speciellt framtagen för kÀnslig hy. Vi kan rekommendera Proraso Shaving Foam Sensitive som innehÄller extra bra ingredienser för din hud som grönt te, havreextrakt och sheasmör.

Behövs rakborste om jag anvÀnder raklödder pÄ burk?

Nej, det behövs egentligen ingen rakborste men det finns ÀndÄ fördelar i att anvÀnda en rakborste. Dels slipper du allt kladd i hÀnderna men den frÀmsta anledningen Àr att du med rakborsten kan massera in raklöddret i huden och skÀggstrÄna pÄ ett annat sÀtt Àn med hÀnderna och fingrarna. Rakborstens strÄn kommer bÀttre under skÀggstrÄna vilket ger en bÀttre applicering och du fÄr bÀttre upp skÀggstrÄna innan de ska rakas av. Massagen frÄn rakborsten mjukar upp bÄde hud och strÄn för en lÀttare rakning. Rakborsten kan ocksÄ ge en bra peeling sÄ att du fÄr bort döda hudceller vilket minskar risken för inÄtvÀxande skÀggstrÄn.