Rakskum

För dig som har bråttom eller helt enkelt bara inte vill lägga tid på att arbeta upp ett raklödder är färdigt rakskum i en tryckflaska det snabbaste sättet för vardagsrakningen. I vårt utbud hittar du de bästa produkterna som samtidigt vårdar din hud med återfuktning och som förhindrar hudirritationer.

Visar alla 7 resultat


Rakskum för en snabb rakning

Inget slår snabbheten med rakning som att använda sig av ett rakskum. Tryckbehållarna är smidiga och lätta att använda. Även om du föredrar raktvål eller rakkräm kan det vara bra att komplettera med ett rakskum när du har bråttom eller ska iväg på resa och inte vill ha med dig dina bästa rakgrejer. Du får en enkel och friktionsfri rakning och med ett rakskum av hög kvalitet får du även en bra återfuktning för din hud. Det kan därför vara värt att investera i en väl utvald produkt så att du inte köper ett rakskum som torkar ut huden eller ger irritation.

Raklödder på burk slog igenom i USA

Den första sprayburken med raklödder lanserades 1949 i USA av Carter-Wallace och det blev snabbt en populär produkt. Många insåg fördelarna i att snabbt trycka ut ett färdigt lödder till skillnad från det långsamma alternativet med raktvål. Än idag är rakskum populärt även om intresset för rakkräm men även raktvål har tagit fart igen.

Vad innehåller rakskum?

För att få fram ett bra raklödder är det vanligt att rakskum innehåller kalciumstearat som hjälper till att snabbt och enkelt bilda ett ordentligt skum. Kalciumstearat bildas av kalciumsalt från stearinsyra genom att värma upp stearinsyra tillsammans kalciumoxid. Förutom kalciumstearat innehåller rakskum även bland annat en emulsion av vatten och olja samt tvål eller tensider.

Att välja rätt raklödder

Det finns ett stort utbud av rakskum och det kan därför vara svårt att välja rätt. Viktigast är att rakskummet hjälper till att mjukgöra hud och skäggstrån så att rakhyveln kan glida lätt utan friktion. Eftersom både rakmedel och rakning i sig kan torka ut huden kan det också vara bra att hitta ett rakskum som ger återfuktning. Det är särskilt viktigt om du inte som rutin använder en after shave balm eller en återfuktande kräm efter rakningen. Om du har känslig hud bör du välja ett rakskum utan parfym och alkohol. En del rakskum har även extra vårdande egenskaper som att motverka inåtväxande hårstrån eller lugna en irriterad hud.

Så använder du bäst ett rakskum

Innan du applicerar rakskum är det bra att först använda sig av en pre shave efter att du har rengjort ansiktet. På så sätt förbereder du din hud på bästa sätt inför rakningen och pre shaven lägger sig som ett extra skydd. Efter pre shaven applicerar du rakskummet och låter det verka en stund innan du börjar raka. Med denna rakningsrutin mjukas både hud och skäggstrån upp vilket både minskar risken för friktion och hudirritation.

Frågor och svar om Rakkräm

Vad är fördelarna med ett rakskum?

Den stora fördelen med ett rakskum är att du får ett raklödder på en gång. Det får rakningen att gå så snabbt och smidigt som möjligt utan att lägga mycket tid på förberedelser.

Varför ska jag välja ett raklödder på burk istället för rakkräm eller raktvål?

Den största vinsten med att använda ett raklödder på burk är tiden du sparar på att få fram ett färdigt lödder. Du kanske inte heller har ett så stort intresse av rakning och själva upplevelsen av att själv skapa det perfekta löddret. Många rakskum på burk kan ofta innehålla alkohol som torkar ut huden men genom att välja ett rakskum med hög kvalitet får du en bättre produkt som är skonsammare för din hud.

Kan jag använda rakskum om jag har känslig hud?

Det är inga problem att använda rakskum om du lätt får röd eller irriterad hud. Se bara till att välja en produkt av hög kvalitet som inte har en hög koncentration av alkohol. Det finns också särskilda rakskum speciellt framtagen för känslig hy. Vi kan rekommendera Proraso Shaving Foam Sensitive som innehåller extra bra ingredienser för din hud som grönt te, havreextrakt och sheasmör.

Behövs rakborste om jag använder raklödder på burk?

Nej, det behövs egentligen ingen rakborste men det finns ändå fördelar i att använda en rakborste. Dels slipper du allt kladd i händerna men den främsta anledningen är att du med rakborsten kan massera in raklöddret i huden och skäggstråna på ett annat sätt än med händerna och fingrarna. Rakborstens strån kommer bättre under skäggstråna vilket ger en bättre applicering och du får bättre upp skäggstråna innan de ska rakas av. Massagen från rakborsten mjukar upp både hud och strån för en lättare rakning. Rakborsten kan också ge en bra peeling så att du får bort döda hudceller vilket minskar risken för inåtväxande skäggstrån.