Rakblad

Rakblad finns i flera varianter och har mycket vassa eggar men det kan skilja mellan olika sorter hur pass vassa de Àr. Rakbladen Àr oftast tillverkade av rostfritt stÄl och kan ha olika ytbelÀggningar som exempelvis teflon eller platinum. De olika ytbelÀggningarna hjÀlper till att bibehÄlla skÀrpan mycket lÀngre för en bÀttre hÄllbarhet.

Visar alla 45 resultat

199 kr
179 kr

Hur vÀljer jag rÀtt rakblad?

Det finns ett stort utbud av rakblad för olika typer av rakhyvlar vilket gör att det kan vara svÄrt att vÀlja vilken som passar dig och ditt rakdon bÀst. Vi guidar dig igenom utbudet sÄ att du kan köpa rÀtt rakblad och fÄ den bÀsta rakningen.

Att köpa rakblad med god kvalitet Àr en fördel bÄde för en rakning med bÀttre resultat men ocksÄ för lÀngre hÄllbarhet pÄ rakbladen innan de blir slitna. Vilken av alla sorter som passar dig bÀst Àr mycket individuellt beroende pÄ vilket sorts rakblad du föredrar och vad som passar med din skÀggvÀxt.

Rakblad med olika skÀrpa

Rakblad har olika slags skÀrpa och brukar delas in i tvÄ grupper dÀr en har medelhög skÀrpa och den andra hög skÀrpa. Om du har en skÀggvÀxt med lite tjockare skÀggstrÄn kan du behöva ett rakblad med hög skÀrpa. För andra personer fungerar det oftast bra med ett medelvasst blad.

Dubbelrakblad

Dubbelrakblad Àr ett liksidigt rakblad som har tvÄ skÀr och anvÀnds till sÀkerhetshyvlar men det finns olika varianter pÄ dubbelrakblad beroende pÄ vilken vasshet och tjocklek de har. En nybörjare bör i första hand vÀlja en mildare variant och prova sig fram efterhand. Det allra vassaste Àr för dig som Àr van och sÀker pÄ handen. Ett vassare rakblad ger en mycket mer nÀra rakning och dÀrmed ett bÀttre resultat men det finns större risker för skador.

Singelrakblad

Ett dubbelrakblad kan ocksĂ„ anvĂ€ndas som ett singelrakblad genom att du delar rakbladet pĂ„ mitten genom att knĂ€cka den lĂ€ngs med lĂ„ngsidan. Det finns ocksĂ„ fĂ€rdiga singelrakblad att köpa för dig som inte vill behöva dela pĂ„ rakblad. Singelrakblad passar bra i en shavette – en rakkniv dĂ€r bladet gĂ„r att byta ut. Den hĂ€r typen av rakknivar Ă€r populĂ€ra bland annat hos barberare eftersom det gĂ„r att byta ut bladen mellan varje kund.

Kassettrakblad

AnvÀnder du en systemrakhyvel byter du istÀllet ut en hel kassett med rakblad. Varje kassett innehÄller ofta mellan 2 till 5 rakblad som sitter fast i kassetten. Den hÀr delen Àr mycket enkel att byta ut vilket gör att mÄnga föredrar denna typ av rakhyvel. Det Àr lÀtt att tro att det ska vara svÄrt att byta rakblad i en mer avancerad rakhyvel men det Àr inte alls svÄrt.

KöprÄd kring olika populÀra dubbelrakblad

Förutom att vÀlja rÀtt vasshet pÄ ditt rakblad finns det en hel del tillverkare och olika dubbelrakblad att vÀlja mellan. Vi ska hÀr gÄ igenom nÄgra av de mest populÀra rakbladen för att visa pÄ vilka skillnader som kan finnas och varför de skiljer sÄ mycket i pris för att du lÀttare ska kunna hitta rÀtt rakblad att köpa.

Merkur - Super Platinum

Detta Àr ett rakblad som Àr i rostfritt stÄl och har en ytbelÀggning av platinum. Det Àr ett vasst rakblad men ligger lite lÀngre ner pÄ vasshetsskalan.

Derby – Extra Super Stainless

Dessa rakblad tillverkas i Turkiet och rakbladen bestÄr av rostfritt stÄl och har en ytbelÀggning av teflon. Rakbladen Àr vassare Àn Super Platinum frÄn Merkur men Àr inte supervassa.

Personna – Platinum

Rakbladen frÄn Personna har ungefÀr samma vasshet som Derby. Dessa blad Àr platinumkromade för att kunna hÄlla lÀnge och Àven ge ett bra glid.

Feather

Vill du ha de vassaste rakbladen du kan fÄ vÀljer du Feather. Rakbladen tillverkas i Japan och Àr i rostfritt stÄl med ett ytskikt av platinum.

Gillette – Platinum

Även Gilette Platinum Ă€r mycket vassa likt dubbelrakbladen frĂ„n Feather. Dessa rakblad har istĂ€llet en belĂ€ggning av teflon, PTFE.

Astra - Superior Platinum

Dubbelrakbladen frÄn Astra har mycket hög skÀrpa men Àr ÀndÄ inte riktigt lika vassa som Feather. Rakbladen har en platinabelÀggning för lÀngre hÄllbarhet.

FrÄgor och svar om rakblad

Hur lÀnge hÄller ett rakblad?

Det varierar stort frÄn person till person hur lÀnge ett rakblad hÄller. Framförallt pÄverkas bladen beroende pÄ hur grova dina skÀggstrÄn Àr dÄ bladen slits snabbare vid rakning av grövre strÄn. Dubbelrakblad brukar hÄlla lÀngre Àn bladen för en flerbladshyvel. Ofta stÄr det pÄ förpackningen hur lÀnge de vanligtvis brukar hÄlla.

Även om du inte har anvĂ€nt rakbladen lika lĂ€nge som de förvĂ€ntas hĂ„lla Ă€r det Ă€r viktigt att byta ut dem i tid. Om du anvĂ€nder ett slött rakblad Ă€r det lĂ€tt hĂ€nt att du pressar rakhyveln alltför hĂ„rt mot huden eller att du behöver dra fler drag Ă€n vanligt vilket bĂ„da kan slita pĂ„ huden och öka riskerna för sĂ„rskador. NĂ€r du mĂ€rker att rakhyveln inte lika lĂ€tt glider över huden Ă€r det dags att byta ut ditt rakblad.

Kan jag fÄ rakbladen att hÄlla lÀngre?

Genom att hÄlla rakbladen rena och torra kan eggen bibehÄlla sin vasshet mycket lÀngre. Fukt och korrosion av vatten, tvÄlrester och rakmedel kan bryta ner den vassa eggen. Efter rakning nÀr du har sköljt av din rakhyvel kan du genom strigling, det vill sÀga polera eggen genom att torka den mot en bit tyg eller en lÀderstrigel fÄ bladen rena och torra. LÄt sedan rakhyveln stÄ i ett rakstÀll sÄ att inte rakbladen ligger mot nÄgon yta dÀr det eventuellt kan finnas fukt, tvÄlrester eller smuts.

Det gÄr ocksÄ att förlÀnga rakbladens livslÀngd genom att anvÀnda en rakbladsslipare. Det kan vara smart att investera i en sÄdan om du rakar dig vÀldigt ofta och framförallt om du har grövre skÀggstrÄn som snabbare sliter ut rakbladen.

Vad gör jag om jag fÄr skÀrsÄr?

Även den mest vana rakaren kan ibland rĂ„ka ut för skĂ€rsĂ„r. Skulle det hĂ€nda kan du snabbt stoppa blödningen med en alunsten eller ett alunstift. Genom att doppa stiftet i vatten och lĂ€gga mot sĂ„ret drar sĂ„ret snabbt ihop sig.

Hur kÀllsorterar man rakblad?

Eftersom rakblad Àr vassa föremÄl Àr det viktigt att sÀkra upp sÄ att ingen skadas pÄ bladen. Samla gÀrna kasserade rakblad i en burk av glas eller metall och lÀmna in pÄ Apoteket.