Hem / Rakning / Rakblad

Rakblad

Rakblad finns i flera varianter och har mycket vassa eggar men det kan skilja mellan olika sorter hur pass vassa de är. Rakbladen är oftast tillverkade av rostfritt stål och kan ha olika ytbeläggningar som exempelvis teflon eller platinum. De olika ytbeläggningarna hjälper till att bibehålla skärpan mycket längre för en bättre hållbarhet.

Populära just nu

Visar alla 3 resultat

-60%
Det ursprungliga priset var: 179 kr.Det nuvarande priset är: 71,60 kr.
-60%
Det ursprungliga priset var: 89 kr.Det nuvarande priset är: 35,60 kr.
-60%
Det ursprungliga priset var: 179 kr.Det nuvarande priset är: 71,60 kr.

Hur väljer jag rätt rakblad?

Det finns ett stort utbud av rakblad för olika typer av rakhyvlar vilket gör att det kan vara svårt att välja vilken som passar dig och ditt rakdon bäst. Vi guidar dig igenom utbudet så att du kan köpa rätt rakblad och få den bästa rakningen.

Att köpa rakblad med god kvalitet är en fördel både för en rakning med bättre resultat men också för längre hållbarhet på rakbladen innan de blir slitna. Vilken av alla sorter som passar dig bäst är mycket individuellt beroende på vilket sorts rakblad du föredrar och vad som passar med din skäggväxt.

Rakblad med olika skärpa

Rakblad har olika slags skärpa och brukar delas in i två grupper där en har medelhög skärpa och den andra hög skärpa. Om du har en skäggväxt med lite tjockare skäggstrån kan du behöva ett rakblad med hög skärpa. För andra personer fungerar det oftast bra med ett medelvasst blad.

Dubbelrakblad

Dubbelrakblad är ett liksidigt rakblad som har två skär och används till säkerhetshyvlar men det finns olika varianter på dubbelrakblad beroende på vilken vasshet och tjocklek de har. En nybörjare bör i första hand välja en mildare variant och prova sig fram efterhand. Det allra vassaste är för dig som är van och säker på handen. Ett vassare rakblad ger en mycket mer nära rakning och därmed ett bättre resultat men det finns större risker för skador.

Singelrakblad

Ett dubbelrakblad kan också användas som ett singelrakblad genom att du delar rakbladet på mitten genom att knäcka den längs med långsidan. Det finns också färdiga singelrakblad att köpa för dig som inte vill behöva dela på rakblad. Singelrakblad passar bra i en shavette – en rakkniv där bladet går att byta ut. Den här typen av rakknivar är populära bland annat hos barberare eftersom det går att byta ut bladen mellan varje kund.

Kassettrakblad

Använder du en systemrakhyvel byter du istället ut en hel kassett med rakblad. Varje kassett innehåller ofta mellan 2 till 5 rakblad som sitter fast i kassetten. Den här delen är mycket enkel att byta ut vilket gör att många föredrar denna typ av rakhyvel. Det är lätt att tro att det ska vara svårt att byta rakblad i en mer avancerad rakhyvel men det är inte alls svårt.

Köpråd kring olika populära dubbelrakblad

Förutom att välja rätt vasshet på ditt rakblad finns det en hel del tillverkare och olika dubbelrakblad att välja mellan. Vi ska här gå igenom några av de mest populära rakbladen för att visa på vilka skillnader som kan finnas och varför de skiljer så mycket i pris för att du lättare ska kunna hitta rätt rakblad att köpa.

Merkur - Super Platinum

Detta är ett rakblad som är i rostfritt stål och har en ytbeläggning av platinum. Det är ett vasst rakblad men ligger lite längre ner på vasshetsskalan.

Derby – Extra Super Stainless

Dessa rakblad tillverkas i Turkiet och rakbladen består av rostfritt stål och har en ytbeläggning av teflon. Rakbladen är vassare än Super Platinum från Merkur men är inte supervassa.

Personna – Platinum

Rakbladen från Personna har ungefär samma vasshet som Derby. Dessa blad är platinumkromade för att kunna hålla länge och även ge ett bra glid.

Feather

Vill du ha de vassaste rakbladen du kan få väljer du Feather. Rakbladen tillverkas i Japan och är i rostfritt stål med ett ytskikt av platinum.

Gillette – Platinum

Även Gilette Platinum är mycket vassa likt dubbelrakbladen från Feather. Dessa rakblad har istället en beläggning av teflon, PTFE.

Astra - Superior Platinum

Dubbelrakbladen från Astra har mycket hög skärpa men är ändå inte riktigt lika vassa som Feather. Rakbladen har en platinabeläggning för längre hållbarhet.

Frågor och svar om rakblad

Hur länge håller ett rakblad?

Det varierar stort från person till person hur länge ett rakblad håller. Framförallt påverkas bladen beroende på hur grova dina skäggstrån är då bladen slits snabbare vid rakning av grövre strån. Dubbelrakblad brukar hålla längre än bladen för en flerbladshyvel. Ofta står det på förpackningen hur länge de vanligtvis brukar hålla. Även om du inte har använt rakbladen lika länge som de förväntas hålla är det är viktigt att byta ut dem i tid. Om du använder ett slött rakblad är det lätt hänt att du pressar rakhyveln alltför hårt mot huden eller att du behöver dra fler drag än vanligt vilket båda kan slita på huden och öka riskerna för sårskador. När du märker att rakhyveln inte lika lätt glider över huden är det dags att byta ut ditt rakblad.

Kan jag få rakbladen att hålla längre?

Genom att hålla rakbladen rena och torra kan eggen bibehålla sin vasshet mycket längre. Fukt och korrosion av vatten, tvålrester och rakmedel kan bryta ner den vassa eggen. Efter rakning när du har sköljt av din rakhyvel kan du genom strigling, det vill säga polera eggen genom att torka den mot en bit tyg eller en läderstrigel få bladen rena och torra. Låt sedan rakhyveln stå i ett rakställ så att inte rakbladen ligger mot någon yta där det eventuellt kan finnas fukt, tvålrester eller smuts. Det går också att förlänga rakbladens livslängd genom att använda en rakbladsslipare. Det kan vara smart att investera i en sådan om du rakar dig väldigt ofta och framförallt om du har grövre skäggstrån som snabbare sliter ut rakbladen.

Vad gör jag om jag får skärsår?

Även den mest vana rakaren kan ibland råka ut för skärsår. Skulle det hända kan du snabbt stoppa blödningen med en alunsten eller ett alunstift. Genom att doppa stiftet i vatten och lägga mot såret drar såret snabbt ihop sig.

Hur källsorterar man rakblad?

Eftersom rakblad är vassa föremål är det viktigt att säkra upp så att ingen skadas på bladen. Samla gärna kasserade rakblad i en burk av glas eller metall och lämna in på Apoteket.