Dubbelrakblad - Blad till Säkerhetshyvel

Dubbelrakblad presterar olika bra på olika personer och det beror på flera faktorer. Materialet på rakbladet, beläggning, och vilken vinkel det är slipat i. Det som även spelar in är vilken typ av hud som du har, vilket skägg du har, och vilken rakteknik du använder. Med andra ord handlar det bara inte om att använda det vassaste rakbladet. Känslig hud kan ett vasst rakblad skapa irritation medans om det känns som att du rycker eller skrapar bort skägget kan du behöver ett vassare. För att hitta det som passar dig och din rakning kan vi rekommendera något av våra provpaket som innehåller flera olika skärpor och märken.

Populära just nu

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Dubbelrakblad för säkerhetshyvel

Det finns ett stort sortiment av dubbelrakblad (Double Edge) att välja mellan och det kan ibland kännas svårt att välja för de ser ganska lika ut. Speciellt svårt kan det vara om du har tagit steget att gå över till en säkerhetshyvel från att tidigare har använt en flerbladshyvel. Innan du ha lärt dig vad som skiljer mellan olika märken och sorter kan det ta lite tid innan du hittar rätt.

Så väljer du rätt dubbelrakblad

Det finns en stor skillnad mellan de olika rakbladen som finns på marknaden. Framförallt är de olika vassa men det skiljer sig också på i vilket material de är tillverkade i och vilken ytbeläggning de har. Det är inte alltid som det vassaste är bäst. Mycket beror på om du har känslig hud och hur pass grov och tät skäggväxt du har.

Känns det som att rakbladet fastnar i skäggstråna behöver du ett rakblad som är vassare och eventuellt ett som har en starkare ytbeläggning för att inte skäggstråna ska slita på rakbladet alltför snabbt.

Vassheten på de olika rakbladen

Dubbelrakblad finns med olika vasshetsgrader och vilken du väljer beror på vilken du föredrar och vilken skäggväxt du har. Har du känslig hud kan du behöva använda de vassare bladen eftersom de mindre vassa rakbladen kan innebära att du behöver göra flera drag med rakhyveln vilket sliter på huden extra mycket. Med ett milt rakblad kan det lätt resultera i att du trycker rakhyveln mer mot huden vilken ökar risken för skärskador. En bra regel är att välja ett så vasst rakblad du klarar av eftersom du vill använda ett så litet tryck som möjligt.

Milda rakblad – steg 1

Rakbladen från exempelvis Merkur tillhör kategorin med milda rakblad och företaget är kända för en fantastisk kvalitet på sina säkerhetshyvlar. De tyska dubbelbladen Merkur Super Platinum är i rostfritt stål och har en ytbeläggning av platinum. Denna sort kan passa bra framförallt för tunn och mjuk skäggväxt. Det är bland annat ett utmärkt rakblad att starta med för nybörjaren i tonåren när skäggväxten är gles och innan skäggväxten hunnit bli grövre.

Medium – steg 2

Vill du ha ett rakblad i medium vasshetsgrad kan rakbladen från Persona eller Derby vara intressanta. Dubbelbladen från Derby som tillverkas i Turkiet är i rostfritt stål och belagda med teflon. Rakbladen ligger lite närmare steg 3 i vasshet vilket gör det till ett populärt märke. Det finns en viss skillnad mellan grön Derby och Derby Premium där Premiumvarianten har något tjockare stål vilket kan upplevas som vassare. Dubbelbladen från Personna har ungefär samma vasshet som Derby och är platinumkromade för längre hållbarhet och för att ge ett bra glid.

De vassaste rakbladen – steg 3

För dig som behöver de riktigt vassaste rakbladen kan ta en titt på värstingen av alla rakblad. Det är märket Feather med japanska dubbelblad i rostfritt stål och med en ytbeläggning av platinum. Ett riktigt vasst rakblad sliter mindre på huden och varar dessutom längre då dessa slits mindre än andra rakblad. Så även om de vassaste rakbladen kan vara lite dyrare kan det ändå bli billigare i längden eftersom du inte behöver byta ut rakbladen lika ofta.

Vill du ha nästan lika vasst som Feather kan Gilette Platinum eller Astra Superior Platinum vara intressanta alternativ.

Testa ett provpaket med olika rakblad

Hur mycket du än läser på om de olika rakbladen kan det ändå vara svårt att välja. För att göra det lättare för dig har vi tagit fram ett provpaket med 5 olika sorters Double Edge rakblad i hög kvalitet. Varje rakbladspaket innehåller 10 rakblad och med 5 olika märken blir det totalt 50 rakblad. Perfekt för att du ska kunna testa vilken som verkligen passar dig bäst!

Att bryta ett dubbelblad till ett enkelblad för shavetter

Dubbelblad kan även användas i shavettes men du måste först dela dubbelbladet så att det blir två enkelrakblad. För att bryta ett dubbelblad knäcker du rakbladet på mitten längs med perforeringen men tänk på att göra detta medan rakbladet fortfarande ligger i papper för att minska skador i fingrarna. Vill du slippa att dela på rakblad finns det färdiga enkelblad att köpa.

Frågor och svar om dubbelrakblad

Vilket blir billigast i längden – flerbladssystem eller dubbelrakblad?

Dubbelrakblad är betydligt billigare att köpa än rakbladskassetter. Dessutom är hållbarheten på dubbelblad betydligt längre. Räkna med att dubbelblad håller skärpan upp till två - tre gånger längre än flerbladssystem. En säkerhetsrakhyvel håller också betydligt längre än handtaget till de flesta flerbladssystem, åtminstone om det är plasthandtag. Är du även miljömedveten är det även snällare mot miljön att återvinna dubbelbladen som är helt i metall.

Hur länge håller ett dubbelrakblad?

Hållbarheten på ett dubbelrakblad innan det slits är individuellt för olika personer. Rakbladen påverkas både av grovheten på skäggstråna men även på kvaliteten om det är mjuka eller riktigt hårda skäggstrån. Oavsett om det står någon hållbarhet på förpackningen eller inte är det bra att vara uppmärksam på när rakbladen börjar kännas slitna. Det är viktigt att byta ut dem i tid eftersom ett slött rakblad kan innebära att du pressar rakhyveln för hårt mot huden och du behöver göra fler drag än vanligt för att få bort all skäggstubb. Detta ökar både slitage på huden och ökar risken för skärsår. Du börjar märka att rakbladen är slitna när rakhyveln inte längre glider lika lätt över huden.

Kan jag göra något för att slita mindre på dubbelblad?

Det går att göra några saker för att bibehålla vassheten på dubbelrakblad lite längre. Framförallt är det viktigt att hålla eggen ren och torr för att undvika att fukt och korrosion av rakmedel, vatten och tvål bryter ner den vassa eggen. Genom att polera eggen efter rakning genom strigling får du bort det allra sista som kan påverka rakbladets egg. Förvara gärna rakhyveln ståendes i ett rakställ så att inte rakbladen ligger mot en yta där det kan finnas tvålrester, smuts eller fukt.

Hur byter jag rakblad?

Det är mycket enkelt att byta rakblad i en säkerhetshyvel. På de lättaste varianterna skruvar du bara på handtaget vilket får huvudet att öppna sig för att där lägga rakbladet på plats. Därefter skruvar du tillbaka handtaget och det är klart. På andra modeller kan det finnas två eller tre delar som behöver skruvas loss och på andra modeller kan det finnas en butterflyöppning med en lucka.