Shavettes

En shavette liknar en rakkniv till bÄde form och tillhandahavande, skillnaden Àr att man byter ut rakbladen istÀllet för att slipa eggen. Man behöver alltsÄ inte lÀgga tid pÄ att slipa. Med utbytbara rakblad har du alltid en skarp klinga som ger en behaglig och nÀra rakning. De flesta shavettes fungerar tillsammans med vanliga dubbelrakblad som bryts pÄ mitten, alternativt fÀrdiga enkelrakblad. Vissa modeller kan behöva specialblad som passar just den modellen. Fördelen med en shavette Àr att den och rakbladen oftast Àr billiga. Man fÄr samma kÀnsla som med en rakkniv men man spenderar mindre tid med underhÄll.

Vi rekommenderar

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Shavettes – rakkniv med utbytbara rakblad

En shavette ser i stort sett ut som en vanlig rakkniv men har utbytbara rakblad till skillnad frÄn en klassisk rakkniv som har fasta rakblad. Att rakbladen gÄr att byta gör det till en mycket populÀr rakkniv, framför allt bland barberare, eftersom det gÄr snabbt att byta ut rakbladen mellan varje kund. MÄnga andra personer vÀljer ocksÄ hellre en shavette eftersom man slipper underhÄlla kniven med slipning, inoljning och strigling.

Perfekt för dig som vill testa rakkniv

För dig som aldrig har anvÀnt en rakkniv eller shavette tidigare och undrar om det Àr nÄgot för dig kan med fördel börja med en shavette. DÄ har du möjlighet att prova dig fram till rÀtt rakteknik och utvÀrdera vad du tycker om den hÀr typen av rakning innan du bestÀmmer dig för att investera i en dyrare rakkniv.

Dubbelrakblad och singelrakblad

Till en shavette kan du anvÀnda bÄde dubbelrakblad och singelrakblad vilket ger dig en större valmöjlighet nÀr du ska köpa rakblad. Köper du dubbelrakblad behöver du bryta rakbladet pÄ mitten lÀngs perforeringen för att fÄ tvÄ enkelblad sÄ att de passar i shavetten. För de allra flesta shavetter kan du vÀlja pÄ att anvÀnda bÄde korta och lÄnga rakblad. Vissa shavetter som exempelvis av mÀrket Feather krÀver specialanpassade rakblad tillverkade av samma företag.

Att underhÄlla en shavette

I jÀmförelse med en rakkniv med fasta rakblad behöver en shavette underhÄllas mindre. En rakkniv behöver bÄde oljas och striglas för att bibehÄlla skÀrpan. PÄ en shavette byter du bara ut rakbladet. Det kan ÀndÄ vara vÀrt att vara försiktigt med rakbladet genom att skölja av det och torka ordentligt efter varje rakning samt att förvara den sÄ att eggen pÄ rakbladet inte skadas eller slits.

FÄ in rÀtt rakteknik med en shavette

Att gÄ över frÄn en rakhyvel till en shavette eller rakkniv kan kÀnnas lite ovant och det kan ta lite tid innan du fÄr in rÀtt rakteknik. Det Àr inte bara raktekniken som Àr annorlunda utan Àven handgreppet för hur du hÄller i rakdonet nÀr du ska raka dig. NÀr raktekniken sitter fÄr du betydligt större kontroll och en nÀrmare rakning Àn med rakhyvel.

Ha gott om tid och stressa inte

SlÀng inte bort rakhyveln Àn ifall du nÄgon dag har lite brÄttom att raka dig. NÀr du ska raka dig med en shavette behöver du ha gott om tid och inte stressa eftersom du behöver vara lite mer försiktigare med rakkniven Àn med en rakhyvel.

Förberedelser inför rakning

Inför rakningen behöver du först och frÀmst arbeta upp ett bra raklödder med en rakkrÀm eller raktvÄl. Innan du applicerar raklöddret i ansiktet blöter du ansiktet med varmt vatten. Applicera raklöddret och anvÀnd gÀrna en rakborste som mjukar upp hud och skÀggstrÄn med en ordentlig massage. LÄt löddret verka en stund pÄ huden och skÀggstrÄna för att mjuka upp ytterligare.

SjÀlva raktekniken

För bÀst rakning med en shavette rakar du med shavetten i 30 graders vinkel och utan nÄgot tryck mot huden. Rakkniven ska glida lÀtt över huden genom försiktiga och lÄngsamma rörelser. LÀttast Àr att börja med stora och plana ytor som kinder för att dÀrefter ta lite mer svÄrÄtkomliga stÀllen.

Medan du rakar strÀcker du huden med den lediga handen och gör ett till tvÄ drag medhÄrs för att sedan dra ett drag mothÄrs. Att raka mothÄrs ger en mycket nÀrmare rakning och ett bÀttre resultat. Glöm inte att applicera mer raklödder mellan dragen.

FrÄgor och svar om Shavettes

Varför ska jag vÀlja shavette istÀllet för vanlig rakkniv?

Den stora fördelen med en shavette Àr att du slipper underhÄlla den med strigling, inoljning eller att slipa eggen pÄ rakbladet. Du behöver inte heller vara lika rÀdd om shavetten vad gÀller förvaring pÄ samma sÀtt eftersom bladen ÀndÄ sÄ smÄningom ska bytas ut. Vi rekommenderar ÀndÄ att ta hand om shavetten pÄ bÀsta sÀtt bÄde för den ekonomiska biten men Àven för att det blir mindre risk för skador vid rakning.

Vilken Ă€r bĂ€st – en shavette eller vanlig rakkniv?

Det gÄr inte att generellt sÀga att den ena Àr bÀttre Àn den andra. Allt handlar om vilken kvalitet du köper. BÄde en shavette och en klassisk rakkniv ger nÀra och bra rakning och en shavette med kvalitet kan ge bÀttre resultat Àn den billigaste rakkniven. Det viktiga Àr att vÀlja ett rakdon som ligger bra i handen, har rÀtt tyngd och framförallt Àr det rakbladen som gör jobbet och som behöver vara vassa.

Hur lÀnge hÄller en shavette?

En shavette beroende pÄ mÀrke och kvalitet kan hÄlla allt frÄn 1 Är till 10 och i vissa fall till och med lÀngre tid om du tar hand om den. Efterhand som rakbladen byts ut kommer shavetten allteftersom hÄlla fast rakbladet sÀmre pÄ grund av mer glapp av att den tas isÀr och sÀtts ihop mÄnga gÄnger.

Hur ofta ska jag byta rakblad?

Hur ofta du behöver byta rakblad i en shavette beror mycket pÄ vilken slags skÀggvÀxt du har och hur ofta du rakar dig. Om du har grov skÀggvÀxt kommer skÀggstrÄna att slita snabbare pÄ rakbladen vilket krÀver ett tÀtare byte. SÄ fort du mÀrker att det inte gÄr lika smidigt att raka för att rakbladet fastnar i skÀggstubben eller att du ser att rakbladet börjar se slitet ut behöver du byta. Det Àr viktigt med vassa rakblad för att fÄ ett bra resultat av rakningen samt för att undvika skador pÄ huden.