Kliande skägg

Har du börjat odla skägg och tycker det är jobbigt för att det kliar? Eller har du skägg sedan tidigare och plötsligt har fått problem med kliande skägg? Då kan du vara lugn för det finns hjälp att få! Vi har i vårt utbud många bra produkter av hög kvalitet som kan hjälpa dig att lindra och förebygga kliande skägg och som även är effektiva för andra skäggproblem.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Ge inte upp för att skägget kliar

Att länge ha funderat på att odla skägg för att sedan upptäcka att det kliar fruktansvärt mycket kan få vem som helt att ge upp och raka av allting. Likaså om du har skägg men aldrig haft några större problem med att det kliar kan du så småningom hamna i en period då det inte slutar att klia.

För att du inte ska ge upp har vi samlat våra bästa tips och råd för hur du kan njuta av ditt ståtliga skägg utan problem. Vi hjälper dig att hitta sätt att både förebygga och lindra kliande skägg.

Därför kliar skägget och så undviker du det

När du börjar odla skägg är det vanligt att det kan klia den första månaden. Anledningen är att de nya millimeterlånga skäggstråna lätt viker sig och sticker i huden. Det här försvinner efterhand som stråna blir längre. Det kan även bero på att huden behöver anpassa sin produktion av fett när det blir mer skäggväxt.

En hinna lägger sig över hårsäckarna

När du rakar dig får du en lätt peeling på huden vilket innebär att rakdonet får bort en del döda hudceller. När du slutar raka dig ligger dessa hudceller kvar som en hinna över hårsäckarna och porerna. Det här är en vanlig anledning till att det kliar.

För en lättare peeling kan du borsta och massera skäggbotten med en skäggborste. Vill du ha en djupare och mer effektiv peeling använder du regelbundet en ansiktsskrubb.

Det blir tätt och varmt

Brukar du raka dig får din hud naturligt med luftning men när skäggstubben och framförallt skägget kommer blir det tätt och varmt. Även här kan en skäggborste och peeling komma till användning.

Seborré eller skäggsvamp

Om du misstänker att du har seborré, ett mjälleksem som innebär en överproduktion av talg, kontaktar du din vårdcentral. Om det är seborré behöver du en behandling som dämpar talgproduktionen. Symptom på seborré kan vara röd och glansig hud som ser lite oljig ut.

Du kan också ha fått en svampinfektion i huden eftersom det lätt blir varmt och fuktigt i skägget. Var noga med att lufta skägget ibland genom att borsta det med en skäggborste. Då försvinner lite värme och fukt. För att bli av med infektionen behandlar du med en särskild salva mot svampinfektion.

Fler sätt att förebygga - Så förebygger du skägg som kliar

Genom en bra skäggvårdsrutin har du stora möjligheter att förebygga allt kliande.

Tvätta hud och skägg med rätt produkter

När du ska tvätta skägget är det bra att använda produkter som är anpassade både för hud och skägg. Med ett bra skäggschampo eller en skäggtvål undviker du att huden blir torr. Du minskar också risken hör att huden blir irriterad av för starka ingredienser som ofta kan förekomma i hårschampo, tvål eller duschtvål.

Använd skäggolja

Med skäggolja ger du torr hud återfuktning samtidigt som du mjukar upp skäggstråna så att dessa inte sticker eller känns hårda mot huden.

Frågor och svar om kliande skägg

Varför kliar skägget?

Har du nyligen börjat odla skägg kan det bero på att skäggstråna än så länge är så korta att de viker sig och sticks i huden. Din hud håller även på att anpassa fettproduktionen för skäggväxten.

Hur lindrar jag bäst när det kliar?

Skäggborsten är din bästa vän när det kliar. Borsta och massera istället för att klia med fingrarna. Går det inte över kan huden ha blivit irriterad och då hjälper det att tvätta med kallt men inte iskallt vatten. Eventuellt kan du även behöva en extra mild ansiktsrengöringsprodukt om det inte räcker med vatten men se till att inte tvätta för mycket så att du torkar ut huden. Smörj in med skäggolja för att återfukta.

Behöver jag verkligen använda särskilda produkter för skägget?

Ja, anledningen till att det finns särskilda produkter för skägg beror på att skägget är av en annan kvalitet än håret på huvudet. Även ansiktshuden är betydligt känsligare än hårbotten och många andra hudområden på kroppen. Innehållet i skäggvårsprodukter är mycket mildare och framtagna för det önskade resultatet du vill ha.

Vilken skäggtvål eller skäggschampo ska jag välja om huden kliar?

En vanlig anledning till att det kliar är för att huden är för torr. Välj ett skäggschampo eller en skäggtvål med extra mycket återfuktning och som återfuktar på djupet. Avsluta rengöringen med skäggbalsam som återfuktar och mjukar upp hårstråna. När skägget är torrt applicerar du skäggolja som ger ytterligare återfuktning.