SkÀggvax

SkĂ€ggvax fĂ„r ditt skĂ€gg att bli slĂ€tare Ă€n en nyrakad kind. Kamma, borsta, forma, fixa, gör kreationer och öva upp dig inför World Beard Championships. Det finns ingen som helst grĂ€ns för vad du kan Ă„stadkomma med ett vax i skĂ€gget. Imponera eller chockera – the sky is the

Vi rekommenderar

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Guide - Allt om skÀggvax

De ingredienser som anvÀnds för att ta fram skÀggvax Àr desamma som i skÀggbalsam. Men vaxet Àr bÀttre pÄ att hÄlla skÀgget pÄ plats och innehÄller mer vax och mindre olja. Dessa produkter anvÀnds dÀrför för att tÀmja och styla ansiktshÄr och du bör anvÀnda ett skÀggvax om du vill kunna stoltsera med ett skÀgg som ser vÀlvÄrdat ut.

Genom att vÀlja ett bra skÀggvax fÄr du en produkt som ser till att ditt skÀgg doftar gott och ser bra ut. Vaxet ger skÀgget en vÀlkommen lyster och hjÀlper samtidigt till att Äterfukta huden. Det rÀcker ofta med en gnutta vax för att uppnÄ dessa effekter och sÀkerstÀlla att skÀgget behÄller sin form under en hel dag.

Vanliga ingredienser i skÀggvax

Ett skÀggvax bör innehÄlla naturliga ingredienser. En bra tumregel Àr att ju fÀrre ingredienser, desto bÀttre Àr en produkt. Du bör dÀrför försöka undvika att införskaffa ett vax som innehÄller en hög andel kemikalier eller artificiella ingredienser. Vaselin Àr en ingrediens som du bör undvika (mer om detta nedan).

Ingredienslista skiljer sig Ät mellan olika tillverkare och produkter. HÀr Àr nÄgra av de vanligaste ingredienserna i skÀggvax:

 • bivax
 • eukalyptusolja
 • enbĂ€rsolja
 • jojobaolja
 • lanolin
 • sheasmörolja
 • tallolja

Viktigt med naturliga ingredienser

SkÀggvax har ofta bivax som huvudingrediens. Bivax Àr snÀllt mot huden och kladda inte, vilket gör det enkelt att tvÀtta bort vaxet eller att styla om skÀgget. En annan positiv egenskap som bivax har Àr att det omedelbart kan göra ditt skÀgg fylligare. SÄ Àven om ditt skÀgg Àr kort eller har vÀxt ut flÀckvis, kan en produkt som baseras pÄ bivax ofta fÄ ditt skÀgg att se bÀttre och mer hÀlsosamt ut.

Du bör hĂ„lla utkik efter ett vax som inte innehĂ„ller vaselin – sĂ„dana tenderar nĂ€mligen att kladda och skapa oreda. SĂ„dana skĂ€ggvax kan dessutom fĂ„ ditt skĂ€gg att se kladdigt och ovĂ„rdat ut. Till rĂ„ga pĂ„ allt kan det vara svĂ„rt att tvĂ€tta bort sĂ„dant vax, och vaselinet kan Ă€ven tĂ€ppa igen dina porer och resultera i inĂ„tvĂ€xta hĂ„r och hudutslag.

Hur anvÀnder man skÀggvax?

NÀr du vÀl har hittat din favorit bland de skÀggvax som finnas att vÀlja mellan Àr det dags att anvÀnda den. Det Àr inte extremt svÄrt att applicera denna typ av produkt men det finns ÀndÄ vissa saker du bör tÀnka pÄ.

Till exempel kan du underlÀtta processen genom att vÀrma upp vaxet sÄ det mjuknar. Detta kan du antingen göra med hjÀlp av hett vatten eller en hÄrtork, eller genom att vÀrma vaxet med dina hÀnder och fingrar. Nedan berÀttar vi steg för steg hur du gÄr tillvÀga för att applicera skÀggvax.

VĂ€rt att notera Ă€r att vaxet kan appliceras i antingen fuktigt eller torrt skĂ€gg – vissa produkter lĂ€mpar sig bĂ€st för det ena eller det andra, medan somliga skĂ€ggvax Ă€r mer flexibla och kan anvĂ€ndas oavsett om skĂ€gget Ă€r torrt eller vĂ„tt. Vaxet bör ocksĂ„ appliceras efter att du har anvĂ€nt eventuell skĂ€ggolja.

SÄ avlÀgsnas vaxet frÄn skÀgget

Om du lÀmnar kvar vaxet i ditt skÀgg under en lÀngre tid kan dina porer blockeras. Detta kan orsaka hudirritation och andra hudbesvÀr. Vi rekommenderar dÀrför att du noggrant tvÀttar ur vaxet varje kvÀll före lÀggdags. NÀr du gör detta bör du anvÀnda ett sÀrskilt skÀggschampo dÄ dessa Àr snÀllare mot skÀgget Àn vanliga hÄrschampon.

Börja med att applicera lite skÀggschampo i handflatan och applicera sedan detta i skÀgget. Massera in schampot i ditt skÀgg tills det tÀcker alla hÄrsÀckar i ansiktet. LÄt det sedan verka en liten stund innan du tvÀttar ur det med hjÀlp av varmt vatten. Denna procedur bör avlÀgsna allt vax och göra skÀgget redo att stylas pÄ nytt dagen dÀrpÄ.

SÄ formar du skÀgget med skÀggvax

 • TvĂ€tta skĂ€gget. Till att börja med Ă€r det lĂ€mpligast att anvĂ€nda skĂ€ggvax nĂ€r skĂ€gget Ă€r tvĂ€ttat. Du kan förslagsvis applicera vaxet efter morgonduschen nĂ€r ditt skĂ€gg Ă€r varmt och fuktigt. Det Ă€r nĂ€mligen dĂ„ som dina skĂ€ggstrĂ„n och din hy Ă€r som mest mottagliga för denna produkt.
 • Borsta igenom ditt skĂ€gg. I nĂ€sta steg anvĂ€nder du en skĂ€ggkam för att borsta igenom skĂ€gget. NĂ€r du gör detta kan ett mindre antal skĂ€ggstrĂ„n avlĂ€gsnas men detta Ă€r fullt normalt.
 • Ta lite vax. Börja med att ta en liten mĂ€ngd skĂ€ggvax (ungefĂ€r motsvarande storleken pĂ„ din tumnagel) ur burken. Vissa produkter behöver du anvĂ€nda lite mer av men du gör bĂ€st i att prova dig fram.
 • VĂ€rm upp vaxet i hĂ€nderna. Gnugga vaxet ordentligt i dina handflator tills det smĂ€lter helt.
 • Applicera lite vax pĂ„ huden. Vissa menar att du först bör gnugga lite vax mot huden under ditt skĂ€gg innan du applicerar det i skĂ€gget. Även hĂ€r bör du dock testa vad som funkar bĂ€st för just dig. Du kan Ă€ven vĂ€lja att hoppa över detta steg och istĂ€llet applicera vaxet direkt i skĂ€gget.
 • Applicera vaxet i skĂ€gget. Massera vaxet in i skĂ€gget i en nedĂ„tgĂ„ende rörelse, frĂ„n kinderna och nedĂ„t. Arbeta in det frĂ„n hĂ„rsĂ€ckarna och hela vĂ€gen ut i topparna. Det Ă€r viktigt att du börjar vid rötterna och inte vid topparna.
 • Borsta och/eller kamma och styla ditt skĂ€gg. NĂ€r du har gnidit in skĂ€ggvaxet helt och inga spĂ„r av vaxet syns, kan du anvĂ€nda en skĂ€ggborste för att fördela vaxet och hĂ„lla alla skĂ€ggstrĂ„n i schack. Nu Ă€r det Ă€ven lĂ€mpligt att kamma och forma skĂ€gget.
 • Torka skĂ€gget (valfritt). Om du önskar kan du anvĂ€nda vĂ€rme för att torka skĂ€gget. NĂ€r du tillför vĂ€rme bidrar den till att smĂ€lta vaxet.
 • Slutför behandlingen med kall luft. NĂ€r du Ă€r nöjd med formen avslutar du förslagsvis stylingen genom att blĂ„sa kall luft pĂ„ skĂ€gget med en hĂ„rfön.

Fördelar med att anvÀnda skÀggvax

SkÀggvax Àr en produktkategori med mÄnga fördelar men de exakta egenskaperna varierar nÄgot beroende pÄ tillverkare och produkt. Vissa produkter ger bÀttre stadga medan andra förebygger skÀggmjÀll eller frÀmjar skÀggvÀxten. Nedan gÄr vi igenom nÄgra av de frÀmsta anvÀndningsomrÄdena som du kan anvÀnda de flesta vaxer till.

TÀmjer bÄngstyriga skÀggstrÄn

Har du problemet att ditt skÀgg tycks leva sitt eget liv oavsett hur ofta du kammar det? DÄ tillhör du sannolikt den skara mÀn som har ett bÄngstyrigt och brÄkigt skÀgg. Ett möjligt sÀtt att tÀmja bÄngstyriga skÀggstrÄn och fÄ ordning pÄ manen Àr att anvÀnda ett skÀggvax. Vaxet kan nÀmligen hjÀlpa till att hÄlla skÀggstrÄna pÄ plats och bibehÄlla den look som du Àr ute efter.

Ger skydd mot vÀder och vind

NÀr det kommer till skÀggvax Àr produktens förmÄga att fÄ skÀgget att behÄlla sin form viktig. Detta Àr nÀmligen det frÀmsta syftet med att anvÀnda ett vax. Det kommer förhindra ditt skÀgg frÄn att se vilt och ovÄrdat ut, och mÄlet Àr alltsÄ att fÄ till ett vÀlvÄrdat och vackert utseende pÄ skÀgget. Detta Ästadkommer vaxet utan att vara oljigt eller kladda.

SkÀggvax innehÄller naturliga ingredienser

Risken för allergiska reaktioner och andra negativa effekter av skÀggvax Àr vÀldigt smÄ. Anledningen till detta Àr att dessa vax innehÄller naturliga ingredienser som Àr hÀlsosamma och skonsamma för sÄvÀl ditt skÀgg som för din hy. MÄnga produkter innehÄller förvisso konserveringsmedel och andra artificiella ingredienser, men dessa Àr dÄ nödvÀndiga för att ge produkten en hög hÄllbarhet.

FrÀmjar din skÀggvÀxt

Du som upplever att ditt skĂ€gg vĂ€xer lĂ„ngsamt, nĂ€stan som i slowmotion, kan frĂ€mja skĂ€ggvĂ€xten genom att anvĂ€nda skĂ€ggvax. SkĂ€ggvĂ€xten Ă€r i hög grad genetiskt betingad – vissa mĂ€n har en förhöjd hormonproduktion och dĂ€rmed en ökad skĂ€ggvĂ€xt. Men du kan Ă€ndĂ„ maximera ditt skĂ€ggs potential genom att regelbundet applicera vax.

Doftar gott

Precis som mÄnga andra skÀggprodukter Àr skÀggvax ofta vÀldigt vÀldoftande. Dofterna varierar beroende pÄ vilka eteriska oljor som anvÀnds vid framstÀllningen. Vissa produkter har dessutom en starkare doft Àn andra. Om du föredrar ett doftfritt vax finns det naturligtvis Àven sÄdana pÄ marknaden.

Återfuktar och ger skĂ€gget nĂ€ring

Torr hud Àr ett vanligt hudproblem som mÄnga mÀn lider av. Det Àr helt ofarligt men kan samtidigt vara jobbigt och irriterande och ge upphov till ytterligare besvÀr. Med hjÀlp av ett skÀggvax kan du Äterfukta skÀgget och ge det den nÀring som behövs.

Slipp kladda med oljor

Du kan med fördel anvÀnda en skÀggolja tillsammans med ditt vax, men till skillnad frÄn oljor kladdar inte skÀggvax. Av denna anledning föredrar mÄnga mÀn att anvÀnda vax framför att applicera olja i skÀgget. Vaxet har en lÀtt konsistens som enkelt smÀlter samman med skÀgget och kan enkelt tvÀttas ur pÄ kvÀllen.

SÄ skiljer sig skÀggvax frÄn skÀggbalsam

SkÀggvax anvÀnds frÀmst för att styla skÀgget. Det Àr primÀrt framtaget för mÀn med lite lÀngre skÀgg. Om du har en lÄng och stÄtlig skÀggfrisyr kan vaxet hjÀlpa dig att forma skÀgget och hÄlla det pÄ plats. Ett bra vax gör ditt skÀgg mer bestÀndigt mot regn, vind och andra vÀderförhÄllanden.

SkÀggbalsam förenklar ocksÄ stylingen men har inte samma hÄllfasthet som ett vax. Det har en mjukare konsistens och lÀmpar sig dÀrför bÀst för kortare skÀgg. Dess frÀmsta uppgift Àr att Äterfukta samt för att mjuka upp huden och skÀggstrÄna.

Du kan förstÄs anvÀnda skÀggvax och skÀggbalsam tillsammans. För att göra detta bör du börja med att applicera ett skÀggbalsam för att vÄrda skÀgget och huden. Sedan applicerar du ett skÀggvax för att enklare kunna styla och forma ditt skÀgg.

FrÄgor och svar om skÀggvax

Varför bör man anvÀnda skÀggvax?

Ett skÀggvax anvÀnds frÀmst för att ge skÀgget stadga och göra det enklare att ge det önskad form. Vaxet skyddar Àven mot vÀder och vind samt för med sig en rad andra positiva effekter. Till exempel bidrar det till att Äterfukta ditt skÀgg och hÄller det i gott skick.

Ska jag anvÀnda skÀggvax eller skÀggolja?

Du kan med fördel anvÀnda sÄvÀl skÀggvax som skÀggolja. Dessa bÀgge produkter har dock olika egenskaper och Àven lite olika anvÀndningsomrÄden. BÄda produkterna kan bidra till att hÄlla ditt skÀgg hÀlsosamt, men oljan Àr bÀttre pÄ att mjuka upp skÀggstrÄna medan vaxet vanligtvis anvÀnds för att forma skÀgget och hÄlla det pÄ plats. Om du anvÀnder bÀgge bör du applicera oljan först och sedan vaxet.

Vilket skÀggvax Àr bÀst?

Vilket skÀggvax som Àr bÀst har i stor utstrÀckning att göra med personlig preferens. Vissa produkter ger mer stadga Àn andra och Àven doften och andra egenskaper skiljer sig nÄgot Ät. VÄr rekommendation Àr dÀrför att du testar nÄgra olika vaxer och utvÀrderar dessa. PÄ sÄ vis ökar du dina möjligheter att hitta en produkt som du trivs riktigt bra med.

Finns det skÀggvax med fÀrg?

De flesta skÀggvax verkar utan att pÄverka fÀrgen pÄ ditt skÀgg. Det finns dock Àven vissa produkter som samtidigt fÀrgar skÀgget. Om du Àr ute efter ett skÀggvax med fÀrg bör du i regel vÀlja ett vax vars fÀrg motsvarar din skÀggfÀrg.

Betyg pÄ guiden: