Mustaschvax

Använd ett mustaschvax för att forma din mustasch till de coolaste knävelborrarna på denna sidan ekvatorn, eller för att hålla mustaschen på plats så den inte fastnar i maten – för det är väl aldrig maten som fastnar i mustaschen? Styla och fixa mustaschen som en gud med detta tillbehör – den enda begränsningen är din manlighet.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Mustaschvax för bästa stylingen av din mustasch

För dig som vill styla din mustasch kan vi rekommendera mustaschvax som är perfekt för att hålla mustaschen i styr och få precis den form du önskar. Vaxet går även bra att använda för att styla skägg, polisonger eller ögonbryn.

Skillnaden mellan vanligt hårvax, mustaschvax och skäggvax

Rent formmässigt kan du forma din mustasch även med hårvax men ingredienserna i ett vanligt hårvax är inte anpassade för ditt ansikte. Använder du vanligt hårvax kanske inte formen håller så länge eftersom hårstråna i mustaschen är mycket grövre än på huvudet. För att hålla formen längre krävs ofta ett hårdare vax med mer innehåll av bivax.

Ett skäggvax går också att använda i mustaschen men har du en längre mustasch eller en särskild form du vill uppnå räcker ofta inte skäggvax till för samma stadga.

Vad innehåller mustaschvax?

Framförallt brukar mustaschvax innehålla bivax men det kan också innehålla bland annat olika oljor, sheasmör och vaselin. För doftens skull kan det också vara tillsatt eteriska oljor.

Att välja mustaschvax

Om du bara vill att din mustasch ska hålla sig på plats men ändå kännas mjuk och vara lite mer levande ska du välja ett mjukt mustaschvax. Det är enkelt att massera in vaxet i mustaschen och antingen forma mustaschen med fingrarna eller en kam.

Vill du istället få en viss fast form på mustaschen med bästa stadga ska du välja ett hårdare vax med mycket bivax. Vaxet är lite svårare att få upp och du värmer det sedan mellan fingrarna innan du masserar in det i mustaschen. Låt vaxet sitta någon minut i mustaschen innan du formar till önskad stil.

Något som är extra viktigt att tänka på är doften på vaxet. Om du är känslig mot dofter eller om du inte riktigt gillar doften på det vax du väljer så kommer du inte att använda vaxet om det doftar för mycket eller har fel doft. Mustaschen sitter så pass nära näsan att du ständigt kommer att bli påmind om doften. Vanliga dofter på mustaschvax är tall eller cederträ med det förekommer många fler dofter som exempelvis citrus, lavendel, kanel och flera andra dofter.

Så får du en snygg och elegant mustasch

Vill du ha en riktigt snygg och elegant mustasch behöver du vårda den på bästa sätt.

Rengöring

En ren mustasch som är fri från smuts och damm är första steget till ett snyggt och välvårdat intryck. Tvätta med en mild rengöringsprodukt som exempelvis en skäggtvål eller ett skäggschampo som är speciellt anpassat för den känsliga huden i ansiktet. Undvik vanlig tvål eftersom det torkar ut huden för mycket vilket kan påverka kvaliteten på din mustasch.

Omvårdnad och återfuktning

Efter rengöring är det även bra att ge mustaschen och huden extra omvårdnad och återfuktning med en mustascholja. Det ger mindre slitage i hårstrånas toppar och ger mjuk och fin hud samtidigt som mustaschen får en fin glans och mjukhet.

Kamma

Genom att kamma din mustasch kan du enkelt hålla rent mustaschen från damm och lätt smuts och hårstråna trasslar inte in sig i varandra vilket gör att du undviker knutor som du annars kanske får klippa bort. Om du applicerar olja i mustaschen hjälper också kammen till att fördela oljan bättre.

Styla mustaschen

Glöm inte att styla mustaschen med ett bra mustaschvax. Det ger mustaschen stadga och med ett hårt vax kan du forma mustaschen till önskad form.

Trimning

Trimma mustaschen tillräckligt ofta för att den ska se frisk och fyllig ut. Når hårstråna börjar bli slitna börjar hårstråna ligga längre ifrån varandra vilket kan göra att mustaschen börjar se tunn ut.

Att applicera mustaschvax

När du applicerar mustaschvax behöver mustaschen vara helt torr för bästa effekt av vaxet.

Ta en liten mängd vax som du värmer upp genom att massera det försiktigt mellan tumme och pekfinger. När vaxet har smält men utan att vara rinnig arbetar du in vaxet i mustaschen från mitten av mustaschen och utåt samtidigt som du formar till önskad form. Det kan även vara bra att använda en kam när du har applicerat vaxet för att få en jämnare fördelning innan du formar.

När du är nöjd med formen kan du använda en hårfön med kall luft för att vaxet ska stelna så att mustaschen håller sin form bättre.

Frågor och svar om Mustaschvax

Spelar färgen på vaxet någon roll?

Nej, färgen på vaxet kommer inte att synas på din mustasch då färgen bara syns innan du applicerar vaxet. Det går bra med ljust vax på mörkt skägg och tvärtom. Vissa vaxer är dock speciellt framtagna för att bättra på färgen i mustaschen så kontrollera vad det är för typ av vax du köper.

Ska jag välja hårt eller mjukt mustaschvax?

Vill du uppnå en särskild form på mustaschen är det bra att välja ett hårt vax med mycket bivax så att mustaschen bibehåller önskad form hela dagen. Vill du bara ha lite stadga i mustaschen så att den håller sig på plats fungerar det utmärkt med ett mjukt vax.

Det blir inte bra vad gör jag för fel?

Det vanligaste misstaget när du inte blir nöjd är att du kan ha tagit för mycket vax. Testa en mindre mängd nästa gång och bättra istället på efterhand du tycker det behövs mer. Har du en längre mustasch och du inte får rätt form kan du även prova ett hårdare vax.

Hur tvättar jag bort mustaschvaxet?

Det är precis lika enkelt att tvätta bort mustaschvax som andra stylingprodukter. Använd en skäggtvål eller ett skäggschampo som är anpassat för huden i ansiktet och tvätta mustaschen på samma sätt som det vanliga huvudhåret.