SkÀggolja

SkĂ€ggolja Ă€r ingen ny hipsterprodukt. Redan de gamla grekerna och romarna anvĂ€nde parfymerad olja i sitt skĂ€gg av samma anledningar som vi anvĂ€nder dem idag: Parfymering, lĂ€ttare att kamma ut, mjukare, ser renare och friskare ut, slits inte lika hĂ„rt nĂ€r det kammas eller borstas – men framförallt anvĂ€nds skĂ€ggolja för att lindra klĂ„da i skĂ€gghĂ„rbotten och rĂ„da bot pĂ„ mjĂ€ll. SkĂ€ggoljor Ă€r av olika viskositet, beroende pĂ„ vilken ”carrier oil” som nyttjas. Prova dig fram genom vĂ„rt utbud, alla oljor Ă€r unika i doft och/eller kĂ€nsla.

Visar alla 4 resultat

-60%
Det ursprungliga priset var: 259 kr.Det nuvarande priset Ă€r: 103,60 kr.
-60%
Det ursprungliga priset var: 259 kr.Det nuvarande priset Ă€r: 103,60 kr.
-60%
Det ursprungliga priset var: 259 kr.Det nuvarande priset Ă€r: 103,60 kr.

Vad Àr skÀggolja?

SkÀggolja Àr precis vad det lÄter som: en olja som Àr sÀrskilt framtagen för att appliceras i ditt skÀgg. Oavsett om ditt ansikte pryds av ett lÄngt och stÄtligt helskÀgg eller av en mer kortklippt skÀggfrisyr, kan du anvÀnda denna olja för att hÄlla skÀggstrÄna mjuka och hÀlsosamma. Den Àr som ett slags balsam för din ansiktsbehÄring men fungerar lite annorlunda Àn vanliga hÄrvÄrdsprodukter, vilka Àr skapta för det finare huvudhÄret. Dina skÀggstrÄn Àr grövre och krÀver vanligtvis mer vÄrd och Äterfuktning.

Genom att bara kÀnna lite grann pÄ ditt skÀgg kommer du snart mÀrka att det bestÄr av grövre hÄrstrÄn Àn ditt huvudhÄr. SkÀggstrÄna behöver dÀrför tÀmjas i större utstrÀckning för att ge ett gott intryck och en skön kÀnsla. De behöver Àven Äterfuktas för att förhindra klÄda och skÀggmjÀll.

Med hjÀlp av en bra skÀggolja kan du mjuka upp skÀggstrÄna och göra skÀgget mer följsamt och lÀtthanterligt. En annan viktig funktion som denna olja har Àr att den Äterfuktar din hy och förebygger skÀggmjÀll och klÄda. DÄ skÀggoljor ofta Àr parfymerade kommer dessa produkter dessutom fÄ ditt skÀgg att dofta fantastiskt gott hela dagen. Alla dessa egenskaper hjÀlper dig att behÄlla stilen med minimal anstrÀngning.

Oljor har anvÀnts för skÀggvÄrd sedan urminnes tider

Forskare och specialister pÄ skÀggvÄrd arbetar idag kontinuerligt med att framstÀlla den perfekta blandningen av oljor. Men mÀnniskan har faktiskt anvÀnt och förÀdlat dessa produkter sedan urminnes tider.

Det finns faktiskt kÀllor som bevisar anvÀndandet av skÀggoljor i de mesopotamiska kulturerna för mellan 2 500 och 5 000 Är sedan. DÀr la mÀn tillhörande de högre samhÀllsskikten ner mycket tid pÄ att fÄ sina skÀgg klippta, fÀrgade och stylade i alla möjliga storlekar och former. Forntidens stylister anvÀnde sesamfröolja för att motverka det slitage pÄ skÀgget som alla dessa behandlingar innebar.

Trots detta finns det faktiskt mĂ„nga skĂ€ggprydda mĂ€n dĂ€rute som Ă€r mĂ„na om sina skĂ€gg men Ă€ndĂ„ inte kĂ€nner till fördelarna med skĂ€ggolja. Men Ă€ven om detta kanske inte Ă€r den enskilt mest vĂ€lkĂ€nda av alla skĂ€ggvĂ„rdsprodukter, finns det mĂ„nga fördelar med att anvĂ€nda en sĂ„dan. Dessa kommer vi att berĂ€tta mer om strax – först tĂ€nkte vi som hastigast beröra innehĂ„llet i de smĂ„ flaskorna.

Vad innehÄller skÀggoljan?

NÀr du sonderar marknaden i jakten pÄ den bÀsta skÀggoljan för just ditt skÀgg bör du ta hÀnsyn till flera olika faktorer. De olika produkterna skiljer sig Ät nÀr det kommer till sÄvÀl doft som de blandningar av oljor som anvÀnds. Men vad innehÄller egentligen en skÀggolja?

Dessa produkter bestÄr av en blandning av basoljor och eteriska oljor. Detta gör att oljan inte bara gör ditt skÀgg vÀldoftande utan Àven Äterfuktar och vÄrdar bÄde skÀggstrÄna och den vanligtvis torra huden under skÀgget.

Basoljor

Det mesta av blandningen utgörs av basoljor. Dessa utgör basen i produkten och sĂ€kerstĂ€ller att koncentrationen av eteriska oljor inte Ă€r alltför hög. Basoljorna har Ă€ven hĂ€lsosamma effekter – de förebygger skĂ€ggmjĂ€ll och torr hy samt gör ditt skĂ€gg mjukare och ger det lyster.

Dessa Àr nÄgra av de basoljor som ofta Äterfinns i skÀggoljor:

 • Arganolja
 • DruvkĂ€rneolja
 • Hasselnötsolja
 • Jojobaolja
 • Kokosnötsolja
 • Mandelolja
 • Ricinolja.

Eteriska oljor

De eteriska oljorna anvÀnds för att bidra med en starkare doft. CedertrÀ Àr ett exempel pÄ en populÀr eterisk olja som anvÀnds i mÄnga skÀggoljor och Àr kÀnd för att ha en kraftfull och manlig doft. Det finns dock ett hundratal olika eteriska oljor för tillverkarna att vÀlja mellan, sÄ det finns mÄnga möjliga kombinationer av oljeblandningar att tillgÄ.

Dofter styrs i stor utstrÀckning av personlig preferens. Vissa skÀggoljor har en neutral doft medan andra doftar starkt. Du har dÀrför möjlighet vÀlja en produkt med en doft som faller dig i smaken.

NÄgra exempel pÄ vanligt förekommande eteriska oljor Àr:

 • bergamott
 • cedertrĂ€
 • citron
 • eukalyptus
 • kanel
 • kryddnejlika
 • lavendel
 • pepparmint
 • rosmarin
 • salvia
 • sandeltrĂ€
 • timjan.

VÀldigt liten risk för allergiska reaktioner

De eteriska oljor som anvÀnds i skÀggoljor kan i vissa fall framkalla allergier. Men i en skÀggolja Àr dessa Àmnen sÄ pass utspÀdda att denna risk Àr extremt liten. Normalt sett utgör de eteriska oljorna inte mer Àn omkring 5-10 % av innehÄllet. Merparten utgörs istÀllet av hÀlsosamma basoljor.

För att sÀkerstÀlla att en viss skÀggolja inte framkallar en allergisk reaktion, kan du testa oljan pÄ undersidan av din underarm. Huden dÀr Àr nÀmligen kÀnslig och om ingen reaktion uppstÄr kan du sannolikt Àven anvÀnda oljan i ditt ansikte.

DÀrför bör du anvÀnda skÀggolja

Vi har redan berört nÄgra av fördelarna med att anvÀnda skÀggolja. Nedan fördjupar vi oss i oljans positiva effekter för skÀggprydda mÀn.

FÄr ditt skÀgg att dofta gott

En av de frÀmsta fördelarna med att regelbundet anvÀnda skÀggolja Àr att den ger ditt skÀgg en lÄngvarig och angenÀm doft. Oljan Àr vanligtvis den sista produkten som du applicerar i skÀgget och tvÀttas alltsÄ inte bort. De oljor som anvÀnds för att vÄrda skÀgg stannar dessutom kvar pÄ skÀggets yta under en lÀngre tid. Det innebÀr att det kommer lukta lika gott och mycket mot slutet av dagen som vid dagens början.

Motverkar klÄda och torr hy

MĂ„nga mĂ€n lider av klĂ„da och torr hy. Detta beror ofta pĂ„ otillrĂ€cklig Ă„terfuktning – en möjlig bieffekt av att huden tĂ€cks av skĂ€gg. Resultatet Ă€r klĂ„da och hudtorrhet, men det finns en enkel lösning pĂ„ problemet: skĂ€ggolja. Genom att applicera olja i skĂ€gget kan du Ă„terfukta din hy och motverka sĂ„vĂ€l hudtorrhet som klĂ„da.

Förebygger skÀggmjÀll

Du kan förebygga förekomsten av mjÀll i skÀgget genom att Äterfukta ditt skÀgg. Det kan vara svÄrt att applicera en Äterfuktande krÀm utan att lÀmna rester av krÀmen i skÀgget. Men med hjÀlp av en skÀggolja kan du pÄ ett enkelt och smidigt sÀtt ge din hy den Äterfuktning som krÀvs. Genom regelbunden anvÀndning förebygger du skÀggmjÀll och motverkar samtidigt torr hud och andra hudbesvÀr.

Gör skÀgget mjukt och lÀttarbetat

Upplever du att ditt skÀgg Àr alltför hÄrt, torrt och svÄrhanterligt? AnvÀnd dÄ skÀggolja en till tvÄ gÄnger om dagen sÄ kommer skÀggstrÄna mjukas upp och fyllas med olika sorters nÀringsÀmnen och vitaminer. Detta fÄr skÀgget att slappna av och ger samtidigt en fin lyster som vÀcker liv i ditt skÀgg. SkÀgget kommer Àven att bli mer lÀttarbetat och enklare att styla.

Mjukar upp huden och kan förhindra flÀckar

Om du har kala omrÄden i ansiktet som inte tÀcks av ditt skÀgg pÄ önskat sÀtt, kan du applicera skÀggolja för att mjuka upp din hy och motverka kala flÀckar. FlÀckigt skÀgg kan tyvÀrr ibland vara genetiskt betingat men det finns Àven flera hudbesvÀr som kan orsaka flÀckar. Torr hy, akne och mjÀll Àr bara nÄgra sÄdana, och regelbunden anvÀndning av skÀggolja kan förebygga eller lindra dessa.

Kan lindra akne

SkĂ€ggolja Ă€r en utmĂ€rkt skĂ€ggvĂ„rdsprodukt som kan förebygga en rad olika hudbesvĂ€r – Ă€ven akne kan lindras vid regelbunden anvĂ€ndning. Akne uppstĂ„r oftast till följd av att hĂ„rsĂ€cken tĂ€pps igen och att porerna inflammeras. SkĂ€ggoljan trĂ€nger in pĂ„ djupet i hĂ„rsĂ€ckarna och bidrar till att förebygga utbrott av akne.

VÄrdar kÀnslig hud

Du som har sĂ€rskilt kĂ€nslig hud bör onekligen anvĂ€nda skĂ€ggolja. Oljan vĂ„rdar nĂ€mligen din hy samt hĂ„ller den fuktig och mjuk. MĂ„nga svenskar upplever sig ha kĂ€nslig hud och du kan underlĂ€tta för din hy genom att vĂ„rda den pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Om du har kĂ€nslig hy kan du Ă€ven tĂ€nka pĂ„ att inte skölja skĂ€gget med varmt vatten – vattnet kan dĂ„ torka ut huden och irritera denna. Du bör Ă€ven anvĂ€nda ett mildare schampo och inte tvĂ€tta ditt skĂ€gg mer Ă€n ett par gĂ„nger per vecka.

AnvÀnd oljan sÄ hÀr

Likt andra skÀggvÄrdsprodukter bör du applicera skÀggolja sÄ ofta som du sjÀlv kÀnner för. Vissa oljor absorberas lÀtt och Àr lÀtta att tvÀtta bort, vilket gör dem optimala för anvÀndning pÄ daglig basis. Andra stannar kvar lite lÀngre och lÀmpar sig dÀrför bÀttre för den som inte bekymrar sig om att tvÀtta skÀgget varje dag.

NÀr du vÀl applicerar oljan Àr det dock inte fel om du först har tvÀttat ditt skÀgg. DÀrefter torkar du skÀgget torrt med hjÀlp av en handduk eller hÄrfön. Sedan applicerar du din skÀggolja enligt instruktionerna pÄ flaskan (ofta rÀcker blott ett fÄtal droppar lÄngt). För in oljan frÄn skÀgget och in mot huden samt applicera olja i mustaschen med hjÀlp av fingertopparna. Avslutningsvis kammar du igenom skÀgget för att fördela oljan jÀmnt.

Sammanfattningsvis anvÀnder du lÀmpligast skÀggolja pÄ detta vis:

 1. TvÀtta och torka skÀgget.
 2. Applicera skÀggolja i hÀnderna (bara nÄgra fÄ droppar).
 3. AnvÀnd hÀnderna för att fördela oljan i ditt skÀgg och mustasch samt pÄ din hud.
 4. Kamma igenom skÀgget för att fördela oljan jÀmnt.

SÄ lÄngt bör ditt skÀgg vara för att gynnas av olja

Teoretiskt sett kan du applicera skÀggolja i skÀgg av alla lÀngder. Faktum Àr att du med fördel kan anvÀnda denna typ av olja Àven pÄ din skÀggstubb eller i ditt nyrakade ansikte.

För bÀsta effekt och minsta möjliga kladd bör du dock applicera oljan först dÄ ditt skÀgg har tillÄtits vÀxa sÄ pass att det tÀcker din hy. Vid denna lÀngd kan skÀgget lÀtt börja se lite ovÄrdat ut om du inte aktivt försöker tÀmja det.

FrÄgor och svar om skÀggolja

Hur ofta ska jag applicera skÀggolja?

Det finns fördelar med att anvÀnda skÀggolja pÄ regelbunden basis, gÀrna varje dag. Du förebygger dÄ hudproblem sÄsom mjÀll, klÄda och hudtorrhet. Vissa mÀn anvÀnder till och med olja tvÄ gÄnger om dagen för att hÄlla skÀgget mjukt.

Hur mycket skÀggolja bör jag anvÀnda?

Hur mycket olja du bör applicera Ät gÄngen beror delvis pÄ vilken produkt du anvÀnder. En fetare olja Àr mer dryg och det kan dÄ rÀcka med bara 2-4 droppar. Om oljan inte Àr fullt sÄ fet kan du behöva anvÀnda nÀrmare 10 droppar. Vilken mÀngd som krÀvs har Àven att göra med hur lÄngt ditt skÀgg Àr.

NÀr anvÀnder man skÀggolja?

Det finns ingen specifik tidpunkt pĂ„ dagen som Ă€r bĂ€ttre Ă€n nĂ„gon annan. Du kan med fördel anvĂ€nda skĂ€ggolja pĂ„ morgonen men du kan Ă€ven vĂ€lja att applicera den vid nĂ„got annat tillfĂ€lle under dagen. Det Ă€r viktigt att du anpassar din rutin för skĂ€ggvĂ„rd utifrĂ„n dina egna förutsĂ€ttningar och preferenser. Men det Ă€r mer lĂ€mpligt att anvĂ€nda oljan efter att du har duschat Ă€n före duschen – den Ă€r inte tĂ€nkt att sköljas bort ur skĂ€gger utan ska lĂ€mnas i.

Vilken skÀggolja Àr bÀst?

Det finns en hel uppsjö med skÀggoljor att vÀlja mellan och vilken som Àr bÀst beror till stor del pÄ personligt tycke. Det beror Àven pÄ vilka produkter du tycker luktar bÀst. Testa gÀrna flera oljor frÄn olika tillverkare för att hitta din personliga favorit.