HEGA Rakbalsam

HEGA Rakbalsam

HEGA Rakbalsam är en svensk produkt som funnits sedan 1940-talet och som ligger under Tradebancos varumärke Gahns, vilket i sin tur har anor från 1860-talet. På en reklam från 1960-talet kan man läsa att produkten, som då hette Hegabalsam, inte svider och gör huden smidig:

Den snygga glasflaskan från 1960-talet är borta, och kvar är en plastflaska, som förvisso även den känns retro, men flaskan på bilden här ovan är i mitt tycke betydligt snyggare än som flaskan ser ut idag, trots att flaskan pryds av ett gigantiskt H:

Vad behöver du veta? 

Gahns Hega Rakbalsam 130 ml - After shaveVi kan även lägga märke till att produkten någon gång sedan åtminstone 1960-talet fram till de senare åren bytt namn från “Gahns Hegabalsam” till HEGA Rakbalsam. Återgår vi till reklamen om produkten ovan, så märker vi snart att produkten inte kan ha förändrats mycket, om ens något, sedan 1960-talet: HEGA Rakbalsam är även idag en produkt för min ömtåliga hud som inte svider (ett litet sting kan man allt leva med), den sugs upp i huden utan att klibba och gör huden smidig utan rodnad och irritation.

Färgen är det ju däremot lite värre med: Grön som galla. Den ser inte ut att vara det, men när man får det i handen känner man igen färgen direkt, om man en gång sett den. Viskositetmässigt ligger den på något tjockare än vatten, men det är inte mycket. Däremot så känns den något fet när den jobbas in, och den går mycket snabbt in i huden.

Doftmässigt är HEGA Rakbalsam mycket modest och subtil. Det är en mycket svag citrus-pors-malörtsdoft med tydliga inslag av mysk och blommor som försvinner på tok för fort då produkten doftar mycket gott och behagligt den korta stund den gör det. Att applicera produkten på nyrakad hud är inget som framkallar tårar eller svett i pannan, nej, HEGA Rakbalsam är mycket mild, och endast ett svagt alkoholsting känns från den. Efteråt lämnar den en mycket smidig och följsam hud som inte ger några som helst tendenser att torka ut (igen) efter att någon verksam substans absorberats av huden. Detta blev snabbt en av mina nya favoriter och kommer garanterat att ha en plats i mitt badrumsskåp framgent då det är en produkt som passar året runt, och till alla tillfällen och som dessutom är så mjukgörande att inte ens den strängaste vintertorra luft påverkar slutresultatet – HEGA Rakbalsam är en oerhört kompetent och på tok för underskattad produkt.

Ingredienser: 

Rakbalsam:

Aqua, Alkohol denat. (Denaturerad alkohol = Odrickbar) Glycerin (Mjukgörande och fuktighetsbevarande) Potato Starch Modified (Potatisstärkelse är lugnande och klådstillande på irriterad hud) Parfum PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (Kemiskt utvunnen ricinolja) Trideceth-9 (Bindemedel) CI 19140 (Färgämne Tartrazin) CI 42090 (Färgämne Brilliantblå) Alpha isomethyl ionone (Syntetisk myskdoft) Cinnamyl Alkohol (Kanelakohol – Hyacintdoft) Citral (Söt citrusdoft) Citronellol (Rosdoft med citrusinslag) Geraniol (Söt citrus/ros/trädoft) Hydroxycitronellal (Söt blomdoft) Limonene (Söt, bitter, citrusdoft) Linalool (Korianderdoft)

Se fler inlägg här

INCI guide – Vad innehåller min raktvål, rakkräm och After shave?

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Rätt produkt för din hudtyp

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Välja rätt Rakborste

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

    Klicka för att se fler produkter

    Betyg på guiden:

    5/5 - (4 votes)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *