RaktvÄlar

Det finns inget som slÄr en klassisk rakning nÀr du vill fÄ den perfekta slÀta rakningen med en riktigt mjuk och fin hud. För bÀsta resultat anvÀnder du dig av en riktigt bra raktvÄl och en rakborste av kvalité. I vÄrt noggrant utvalda utbud finns mÄnga vÀldoftande raktvÄlar som bÄde vÄrdar din hud och som Àven lÀmnar kvar en lÀtt doft pÄ den nyrakade huden.

Vi rekommenderar

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Vad Àr raktvÄl och varför anvÀnder man det?

Att anvÀnda raktvÄl vid rakning Àr en gammal tradition frÄn 1300-talet. En raktvÄl anvÀnder du för att bÄde skapa ett skyddande lager för ansiktet men Àven för att fÄ dina rakdon att glida lÀtt över hudytan. TvÄlen arbetas upp till ett lödder med hjÀlp av en rakborste sÄ att tvÄllöddret ger ansiktet ett bÀttre skydd mot smÄsÄr och irritation vid rakningen. Det ger dig en mjuk och fin hud som resultat.

Förbereder huden inför rakning

Med tvÄllöddret preparerar du bÄde huden och skÀgget inför rakningen. TvÄlen mjukar upp skÀggvÀxten och rakborsten hjÀlper till att lyfta skÀggstrÄna vilket ger bÄde en behagligare rakning men Àven ett bÀttre resultat. Genom att anvÀnda en mild raktvÄl minimerar du ocksÄ risken för att fÄ irriterad hud och ett kliande skÀgg.

Bra hudvÄrd

Förutom att raktvÄl underlÀttar rakningen Àr det ocksÄ bra hudvÄrd. TvÄlarna innehÄller vÄrdande och Äterfuktande ingredienser och kan Àven ha en lugnande verkan pÄ huden. En del tvÄlar kan ocksÄ ha antiseptiska egenskaper.

RaktvÄlar har anvÀnts sedan 1300-talet

Redan pÄ 1300-talet började raktvÄlar anvÀndas och var en populÀr produkt fram till rakkrÀmerna började anvÀndas under första vÀrldskriget dÄ rakkrÀmerna var ett enklare alternativ.

FrÄn Sumererna i Mesopotamien, nuvarande Irak, kommer det Àldsta kÀnda receptet pÄ raktvÄl. TvÄlen bestod av en blandning av aska och olja och tillverkningsprocessen har sedan genom Ären förÀndrats genom kokning av olika fetter tillsammans med en alkalisk bas.

Hur hittar jag en bra raktvÄl?

En bra raktvÄl fÄr gÀrna innehÄlla glycerin. Glycerinet fÄr rakkniven eller rakhyveln att lÀttare glida över huden vilket minskar risken för skador. Glycerin hjÀlper ocksÄ till att ge huden Äterfuktning och att bibehÄlla fukt i huden.

Fetthalten

För att hitta en raktvĂ„l av hög kvalitet bör du vĂ€lja en tvĂ„l med 30 – 50% fetthalt i tvĂ„len. Det Ă€r inte alltid angivet pĂ„ tvĂ„larna och dĂ„ fĂ„r man testa sig fram mellan olika produkter. Ett enkelt sĂ€tt att avgöra om tvĂ„len innehĂ„ller tillrĂ€ckligt mycket fett Ă€r att bedöma hur pass lĂ€tt rakdonet glider över ansiktet vid rakning.

VĂ„rdande och Ă„terfuktande egenskaper

En del tvÄlar kan ocksÄ innehÄlla vÄrdande och Äterfuktande egenskaper med hjÀlp av exempelvis aloe vera. DÄ har produkten ocksÄ antiseptiska egenskaper.

Dofter

Det finns tvÄlar i mÄnga olika dofter men det finns Àven doftfria och allergivÀnliga tvÄlar för dig med extra kÀnslig hud.

SÄ anvÀnder du en raktvÄl

Innan du ska raka dig blöter du först en rakborste i varmt vatten. Fyll gÀrna en liten skÄl med hett vatten dÀr rakborsten kan stÄ en stund för att ta upp vÀtska.

Arbeta upp ett lödder

Skaka av överflödigt vatten och sedan arbetar du med lÀtta cirkulÀra rörelser över tvÄlen och bygger pÄ sÄ sÀtt upp ett tjockt och luftigt tvÄllödder. Först kan tvÄlbubblorna bli ganska stora men tricket Àr att arbeta fram mindre bubblor för att fÄ rÀtt konsistens pÄ tvÄllöddret.

TvÄlar kan vara olika svÄra att arbeta fram ett lödder med beroende pÄ dess egenskaper. Vissa ger ett lödder omedelbart medan andra produkter krÀver lite lÀngre tid och en bÀttre teknik för att fÄ fram ett bra lödder.

Applicering

NÀr du applicerar produkten i ansiktet Àr det bra att lÀgga god tid pÄ att massera in tvÄllöddret med rakborsten med cirkulÀra rörelser Àven hÀr. Genom att noggrant massera in produkten fÄr du en behagligare rakning. Du minskar ocksÄ risken för smÄsÄr dÄ hud och skÀggstrÄn hinner mjukas upp bÄde av tiden som tvÄllöddret hinner verka och av massagen. Borsten lyfter Àven upp skÀggstrÄna sÄ att det blir enklare att raka genom att komma Ät ordentligt nÀra hÄrroten. Genom att massera huden med rakborsten exfolierar du huden och fÄr bort döda hudceller samtidigt som du ocksÄ minskar risken för inÄtvÀxande hÄrstrÄn.

NÀr tvÄlen har hunnit verka en stund pÄ huden Àr du redo att börja raka!

Vad innehÄller raktvÄlen?

Det finns mÄnga olika typer av tvÄlar men de bygger pÄ samma grundstruktur med en alkalisk bas som reagerar med olika fettsyror som exempelvis talg, kokosolja eller palmolja. Reaktionen mellan Àmnena Àr en process som kallas förtvÄlning och glycerin skapas i samband med detta som en biprodukt. Glycerin kan ocksÄ tillsÀttas i en tvÄl och anvÀnds för att rakdonet lÀttare ska glida över huden vilket minskar risken för skador samt för att Äterfukta huden.

HÄrdtvÄlar och mjuka tvÄlar

Skillnaden pÄ innehÄllet i hÄrdtvÄlar och mjuka tvÄlar Àr att hÄrdtvÄlar Àr tillverkade med natriumhydroxid och de mjuka med kaliumhydroxid.

Talgbaserade

TvĂ„lar som Ă€r talgbaserade kan tillverkas bĂ„de som hĂ„rdtvĂ„lar eller mjuka tvĂ„lar beroende pĂ„ tillverkningsprocessen. Om det stĂ„r pĂ„ en tvĂ„l att den Ă€r ”Milled” innebĂ€r det att den har genomgĂ„tt en sĂ€rskild process genom att mala, vĂ€rma och kyla tvĂ„lmassan. StĂ„r det ”Triple milled” pĂ„ tvĂ„len innebĂ€r det att den genomgĂ„tt processen tre gĂ„nger. Dessa tvĂ„lar Ă€r oftast av högre kvalitet dĂ„ tillverkningen Ă€r mer omfattande och kostsam. I tvĂ„larna har nĂ€stan allt vatten tagits bort vilket ger en renare tvĂ„lmassa.

Vegetabiliska tvÄlar

Det finns Àven vegetabiliska tvÄlar och dÀr fettet kommer frÄn vegetabiliska ingredienser som soja, majs eller palm.

Vanliga frÄgor om raktvÄl

Kan man inte anvÀnda en vanlig tvÄl?

Nej. En vanlig tvÄl Àr tÀnkt att rengöra och Àr vÀldigt uttorkande för huden. En raktvÄl Àr inte tÀnkt att rengöra pÄ det sÀttet som med en vanlig tvÄl utan anvÀnds för att förbereda huden för rakning samt att produkten innehÄller mer vÄrdande egenskaper. Med hjÀlp av de fetter som finns i en raktvÄl glider ocksÄ rakdonet lÀttare över huden.

Vilka Àr fördelarna med en raktvÄl istÀllet för en rakkrÀm?

‱ RaktvĂ„lar Ă€r dryga och hĂ„ller lĂ€nge vilket gör att du sparar pengar i lĂ€ngden.

‱ TvĂ„lar innehĂ„ller oftare mer naturliga produkter vilket Ă€r bĂ€ttre för din hud.

‱ InnehĂ„llet i tvĂ„larna Ă€r tĂ€nkta att verka en stund pĂ„ huden och i skĂ€gget vilket ger din hud en mer vĂ„rdande behandling.

Vilken raktvÄl Àr bÀst?

Det finns mÄnga olika raktvÄlar att vÀlja mellan och vilken som Àr bÀst beror framförallt pÄ en personlig bedömning. Det kan bero pÄ vilken doft du föredrar, om du vill ha en tvÄl som löddrar mycket lÀtt eller om du vill lÀgga lite lÀngre tid pÄ att arbeta med produkten. En tvÄl som innehÄller glycerin kan vara att föredra för lÀttare rakning.

Vilken doft Àr populÀrast?

Vill du ha en tvÄl med doft men vet inte vilken du ska vÀlja Àr sandeltrÀ ett klassiskt val. Det Àr en tidlös klassiker med en maskulin doft som de flesta tycker om. Du hittar dofter med sandeltrÀ i nÀstan alla varumÀrken eftersom det Àr en populÀr doft och en ingrediens som dessutom Àr mild mot huden och har vÄrdande egenskaper genom att lindra huden vid irritation och det förebygger Àven torrhet.