Tunt skägg

För dig som har tunt skägg och kanske lite glesa områden finns det hjälp att få för bättre skäggväxt. Här hos oss kan du hitta de rätta produkterna för ett fylligare skägg oavsett om du vill få fart på skäggväxten eller tillfälligt fylla i och definiera skägglinjerna. Spana också in våra tips för hur du bäst får bukt på ditt tunna skägg.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Ge inte upp om skägget växer glest när du börjar odla skägg

Det viktigaste av allt när du börjar odla skägg är att inte ge upp för tidigt om skägget har en tendens att växa glest. Tunt och glest skägg är mycket vanligt. Ge det en chans med våra tips innan du bestämmer dig för att raka av allting. Även om förmågan till skäggväxt styrs av gener finns det saker du kan testa. Bland annat finns det bra skäggvårdsprodukter som stimulerar skäggväxten.

Specialprodukter för snabbare resultat

Tycker du det tar för lång tid med alla våra tips och råd och vill ha resultat snabbare har vi i vår webbutik specialprodukter för dig. Exempel på produkter är:

  • Kosttillskott med bland annat Keratin som främjar hårsäckarnas produktivitet samtidigt som det skyddar, reparerar och underlättar normal skägg- och hårväxt.
  • Micro needle roller som du rullar över huden utan eller tillsammans med serum och andra produkter som ska hjälpa till att stimulera skäggväxten.
  • Speciellt framtagen skäggolja för att främja normal skäggväxt.
  • Fibrer med bomullsfibrer i olika naturliga nyanser som du sprayar på håret eller skägget och som tillfälligt ger extra fyllighet.

Vi har även produkter som hjälper dig med tunt hår på huvudet med exempelvis schampo och en särskild borste som du använder för att massera hårbotten när du duschar.

Så får du fart på din skäggväxt och motverkar tunt skägg

Rätt rengöring för skägg och hud med skäggschampo eller skäggtvål

För att få ett friskt skägg som växer på bra behöver du använda rätt rengöringsprodukter för både skägget och huden. Mår inte huden bra får hårsäckarna svårare att producera friska skäggstrån.

Skägghåret är inte av samma kvalitet som det vanliga håret och ansiktshuden är betydligt känsligare än många andra delar av din övriga hud. Det innebär att skäggbotten och skägget inte mår bra av vanligt hårschampo, duschtvål eller handtvål. Många hårschampon är till exempel avfettande för hårbotten och det vill du inte åstadkomma i skäggbotten.

Använd istället ett särskilt skäggschampo eller en skäggtvål som är framtagna för att rengöra milt och skonsamt samtidigt som de ger återfuktning både för ansiktet och skägget.

Ge extra återfuktning och volym med skäggbalsam och skäggolja

Vid rengöring bör du avsluta med ett skäggbalsam eller en skäggolja för att ge ännu mer återfuktning och för att ge de annars lite grövre hårstråna mer mjukhet och bättre följsamhet. Balsamet kan även ge skägget volym så att det verkar mer fylligt. Har du riktigt torr hud och torrt skägg kan du både behöva balsam och olja för bästa återfuktning. Skäggolja kan även ge skägget extra glans.

Massera och peela skäggbotten med skäggborste och ansiktsskrubb

En skäggborste används inte bara för att borsta skägget. Den kan även användas för att massera skäggbotten vilket får igång blodcirkulationen vilket både hud och hårsäckar mår bra av. Skäggborsten kan till viss del också peela huden genom att ta bort döda hudceller men bäst verkan får du med en ansiktsskrubb. Då får du bort eventuella hinnor över hårsäckarna så att skäggstråna får det lättare att hitta ut och du undviker inåtväxande hårstrån som annars kan ge hudirritation.

Fuska och dölj kala fläckar med en skäggpenna eller skäggfillers

Du kan tillfälligt dölja mindre kala fläckar med exempelvis skäggfillers (beardfillers) som är ett slags puder som fyller ut. Det får skägget att se välvårdat ut och mycket fylligare. Det går även att använda en skäggpenna genom att fylla i lite glesare områden och definiera skägglinjerna. Tycker du att kanterna blir alldeles för skarpa kan du enkelt sudda lite försiktigt för ett mer naturligt resultat.

Längre skäggstrån täcker glesa ytor

Det kanske tar lite tid att få det att växa på ordentligt överallt och när du väl har fått lite längre skäggstrån kan dessa täcka glesa glesare ytor som inte är närmast skägglinjen.

Pilla inte för mycket i skägget och borsta inte för ofta

Att känna på skägget genom att dra fingrarna igenom det eller att samla ihop skägget med fingrarna genom att dra neråt kan förstås vara svårt att låta bli. Se bara till att det inte blir en ovana av att göra detta för ofta för det sliter på hårrötterna och kan på sikt orsaka håravfall. Samma sak kan hända om du borstar skägget för ofta.

Ta hand om hela dig

Att kroppen och du mår bra är en förutsättning för att få en bra skäggväxt. Precis som vårt vanliga hår påverkas även skäggstråna om vi stressar mycket eller sover dåligt. Stråna har då en tendens att bli både tunna och växa sämre. Se till att du tar hand om hela dig och glöm inte att motionera för att hålla igång blodcirkulationen i kroppen och äta bra mat som kroppen mår bra av.

Frågor och svar om tunt skägg

Varför har jag så tunt skägg och vad kan jag göra?

Det är vanligt att ha skägg som är tunt men varför just du har det kan bero på flera orsaker. Tunt skägg är ärftligt och även om du har haft otur att få dessa gener kan det vara värt att testa olika sätt att få igång skäggväxten. Förutom generna kan tunnheten bero på näringsbrister och att din kropp eller ditt välmående kanske är i obalans. Det kan också vara så att du använder produkter som inte är anpassade för din hud och ditt skägg, att du sliter på hårrötterna av för mycket borstande eller av att du rör och drar i skägget för mycket. Kolla igenom våra tips för hur du får fart på din skäggväxt och försök följa så många råd du kan för bästa resultat.

Hur kan jag dölja kala fläckar?

Det finns både skäggpenna och beard filler för att tillfälligt fylla i det som fattas. Du kan också täcka över fläckarna med längre skägg.

Kan jag göra något för att få bättre kvalitet på skägghåret?

Grundregeln för en bra kvalitet på skägghåret är att börja med huden. Använd rätt produkter för att rengöra och återfukta både hud och skägg så får skägget bra möjligheter att växa ut på bästa sätt. Ta också hand om eventuella slitna toppar genom att trimma skägget regelbundet.

Hur snabbt kan skägget växa?

Hur snabbt det växer är individuellt men i genomsnitt brukar skägget växa ungefär 0,3 mm per dag, det vill säga cirka 2,3 mm i veckan. Inget går så långsamt som när man väntar och det kan kännas som en evighet innan skägget växer ut till önskad längd och tjockhet. Ha tålamod och ge det tid! I väntan på att det växer kan du tänka på att vårda den skäggstubb du har. Då får du både de bästa förutsättningar för en bra skäggväxt och en välvårdad, stilig look.