Skäggbalsam

Är ditt skägg risigt eller livlöst? Använd skäggbalsam! Fungerar på samma sätt som en hårinpackning – ger torrt, livlöst och tråkigt skägg nytt liv, lyster, fyllighet och är oftast milt doftande. Bidrar till att hålla skägget mjukt och följsamt vilket gör att det motstår kamningar och borstningar bättre, samt motverkar att skägghårtopparna klyvs av slitage.

Visar alla 15 resultat


Varför skäggbalsam?

Skägg i all ära, men ska det inte vara frissigt med hårstrån som sticker ut åt alla håll och kanter? Jovisst, om man vill ha det så. Och det är här många gör misstaget i att tro att ett skäggbalsam (beardbalm) är en stylingprodukt, det är det inte. Skäggbalsam är för skägget vad vanligt balsam är för håret, liksom skäggvax är för skägget vad hårvax är för håret. Så enkel är den skillnaden. Men vad är då ett skäggbalsam?

Kortfattat kan man säga att det är en blandning av olika fetter och mjukare vax, så som sheasmör och bivax. Bivax är för mjukt för att kunna användas i sig själv som stylingprodukt, men tillsammans med de andra fetterna i skäggbalsamet får skägget en visst tyngd och därmed så blir det friserat, så att säga, men det blir inte stylat. Fetterna tillför glans och lyster samt volym. Skägget ser betydligt mer vårdat ut än utan, men detta utan att vara överdrivet. Det ser fräschare ut, helt enkelt.

Men det här med fetter, det låter ju inte så trevligt? Nu är det ju inte margarin du står och gnor in i skägget, utan det är bra, vårdande och naturliga fetter som exempelvis sheasmör och lanolin, samt fetare oljor såsom kokosolja. Förutom att göra skägget mjukare och glansigare så tillför det näring till skägghårbotten och hjälper till att stilla klåda och motverka mjäll. Detta är dock skäggoljans mer primära uppgift, skäggbalsamet är i mitt tycke mer till för att göra skägget mer lättkammat och så att det ser fräschare ut.

Det är lätt att fräscha upp skägget med en skäggbalsam. Man skrapar upp en liten sudd med utsidan av tumnageln som man masserar mellan handflatorna tills den smält. Detta masseras sedan in, fram och tillbaka, i hela skägget. Sedan är det bara att kamma skägget och vara väldigt nöjd med sitt välfriserade och väldoftande skägg. Kvarvarande produkt kan arbetas in som en mycket välvårdande handkräm.

Men hur länge kan då ett sånthär skäggbalsam räcka? Burkarna är ju så små! Javisst, men du använder ytterst lite. ”Less is more” stämmer in mycket väl här, och det är väldigt lätt att ta för mycket av denna goda vara.

Ett balsam brukar ligga på 60ml, och jag skulle gissa att jag tar 1ml i fast form av balsamet per applicering, kanske något mindre. Detta innebär att den i princip bör räcka till 60 appliceringar – drygt två månader alltså, om du använder det varje dag. Många tvekar att använda slika produkter just för att det är fetter man gnuggar in i skägget – men du kan börja andas igen. Det torkar in relativt snabbt och lämnar inga jobbiga fettfläckar på skjortkragen, och ett tips från coachen är att först massera in en bra skäggolja i nytvättat, handdukstorkat skägg innan du applicerar oljan.

Att säga vilken skäggbalsam som passar någon annan än sig själv är ren spådomskonst då det är en smaksak – vilka ingredienser är det, och i vilka mängder? Sedan kommer den där biten som är ännu värre: Doften. Doften är högst personlig och vad som doftar tallbarr för den ena kanske doftar kärr för en annan.

Prova dig fram! När du väl kommit in i skäggbalsamet så är det svårt att sluta: hela ditt skäggs karaktär förändas till det positiva, precis som ditt hår gör med hårbalsam. Det blir mjukare, mer följsamt, mer lättkammat/borstat, mindre tovigt, ser mer livfullt och fräscht ut – och precis som i håret kan du ha stylingprodukter i efteråt.

Låt balsamet torka ordentligt först bara, då har du ett mjukt och vackert skägg att forma precis som du vill. För vem vill inte att ens skägg ska se ut precis så som man vill?