Skäggtvål

Använd en skäggtvål för att på ett optimalt sätt tvätta ditt skägg rent från allt som du kan tänkas utsätta det för. Förutom att få stans renaste skägg så får du även ett vackert skägg som ser betydligt mer välvårdat ut än otvättat skägg. Skäggtvålar tas fram speciellt för skäggvård och du kommer garanterat att känna skillnaden mot att använda ett vanligt hårschampo.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Skäggtvål och skäggschampo anpassat både för skägg och ansikte

Att hålla skägget och huden ren är viktigt för ett välvårdat intryck men även för att undvika hudirritationer. Genom att använda specialanpassade skäggprodukter kan du ta hand om din hud och ditt skägg på bästa sätt och få det där stiliga och eleganta skägget du alltid drömt om.

Skillnaden på skäggtvål/skäggschampo och vanligt hårschampo

Det är inte ovanligt att många väljer att använda ett vanligt hårschampo till skägget men huvudhåret och skägghåret är inte av samma kvalitet då skäggväxten är grövre vilket ställer lite andra krav på hårprodukterna. Många kan också vilja ha olika resultat med ett mer mjukt och följsamt skägg och att håret på huvudet får lite mer stadga för att kunna formas bättre. Därför är inte ett vanligt schampo att rekommendera.

Ett hårschampo är dessutom inte anpassat för den känsliga huden i ansiktet. Hårbotten producerar talg vilket håller hårbotten mjuk och fin och många hårschampo torkar istället ut hårbotten för att inte håret ska se för fettigt ut för snabbt. Eftersom huden i ansiktet inte på samma sätt producerar egna naturliga oljor i samma omfattning som i hårbotten blir hårschampo lite för starkt för ansiktshuden.

Likaså är inte en vanlig handtvål eller en duschkräm att rekommendera eftersom det är alldeles för uttorkande för hyn i ansiktet och även skägget.

Skäggtvål och skäggschampo är istället anpassat för att återfukta hyn och skägghåret samtidigt som det rengör på ett mycket mildare sätt. Produkterna innehåller också oftast mer naturliga råvaror i jämförelse med de flesta hårschampon.

Så fungerar en skäggtvål

En skäggtvål kan finnas i både fast form och som flytande. Tvål i fast form gör det till en dryg produkt som varar länge. Skäggtvålen innehåller milda ingredienser som är anpassade för din känsliga hud i ansiktet både för rengöring och återfuktning. Samtidigt rengör tvålen mycket effektivt ditt skägg genom att du kan få fram ett ordentligt tvållödder som du kan massera in i skägget samt huden under skägget.

Det är enkelt att få fram ett tvållödder med lite vatten som du sedan masserar in och sköljer ur med vatten.

Skäggschampo

Skäggschampo fungerar precis lika bra som skäggtvål. Det är mest en smaksak på vilket du föredrar eftersom båda varianterna är anpassade för de grövre stråna i skägget och ansiktet. Både tvål och schampo rengör och återfuktar bra.

Skäggbalsam

Även skägget kan må bra av balsam precis som huvudhåret. Om skägget ser livlöst och risigt ut kan det behövas ett skäggbalsam eller en ordentlig inpackning. Balsam och inpackningar ger skägget och huden extra omvårdnad med näring och fukt så att skägget blir mjukt och ser friskt ut med lyster.

Att välja skäggtvål

Att välja skäggtvål är inte alltid lätt men utgå ifall du bara behöver en bra rengöring eller om du även behöver extra vårdande och återfuktande egenskaper. Ett livlöst skägg eller ett skägg som kliar kan tyda på att skägget eller huden är för torr.

Om du har känslig hud som lätt blir irriterad eller om du har eksem bör du välja en skäggtvål utan parfym och som är särskilt anpassat för känslig hud.

I övrigt är det framförallt doften som skiljer sig och är en personlig preferens för vilken doft du föredrar.

Så rengör du bäst ditt skägg

I skägget kan det samlas mycket smuts och damm och framförallt matrester. Det gäller att tvätta skägget regelbundet för att undvika onödigt slitage på skägget samt för att hålla huden ren och fräsch för att undvika hudirritationer.

För att rengöra skägget på bästa sätt börjar du med att applicera en liten klick av produkten som du masserar in ordentligt i skägget och även i huden för att rengöra på djupet. En bra massage kan vara bra för att ordentligt få bort all smuts. Därefter sköljer du enkelt ur all tvål med ljummet vatten och det är viktigt att allt sköljs bort för att inte orsaka irritation i huden.

Även om det är en återfuktande tvål är det bra att efter tvålen använda ett skäggbalsam eller en skäggolja. Då ger du både skägget och huden mer återfuktning och skägget blir mer mjukt och följsamt.

Frågor och svar om skäggtvål och skäggschampo

Varför ska jag använda särskilda produkter som skäggtvål eller skäggschampo?

Skäggtvål och skäggschampo är särskilt anpassat för de grova skäggstråna och det känsliga ansiktet. Med bra skäggvårdande produkter får du ett snyggt och rent skägg med lyster som inte blir uttorkat. Ansiktet får också återfuktning samtidigt som du minskar risken för hudirritationer av för starka produkter som inte är anpassade för ansiktet.

Vad ska jag välja för skäggtvål om skägget och huden kliar?

Att skägget och huden kliar kan framförallt bero på att huden är uttorkad. Välj en skäggtvål som återfuktar på djupet. Använder du inte skäggbalsam eller skäggolja efter rengöring kan det vara bra att börja med det då din hud kan behöva extra mycket återfuktning. Efter rakning rekommenderar vi också att använda en after shave balm eller en återfuktande kräm.

Kan jag använda skäggtvål till huvudhåret?

Ja, det går bra att använda skäggtvål även till huvudhåret men mer som en nödlösning. Skäggtvålen är inte på samma sätt anpassat för att rengöra med samma avfettande effekt som kan behövas i den vanliga hårbottnen.

Hur ofta ska jag tvätta skägget?

Att tvätta skägget varje dag är inte att rekommendera då det torkar ut hårstråna. Samtidigt samlas det snabbt smuts och framförallt matrester i skägget vilket kräver regelbunden rengöring. Två till tre gånger i veckan kan vara lagom så länge där inte finns synlig smuts.