Recension: Mr Fine’s Splash Classic After Shave

after shave splash

Fine är ett såntdär märke som tagit rakvärlden med storm. En liten hemmafixare i USA gör vad han anser vara klassiska aftershaves med klassiska etiketter och klassiska dofter.

”Handmade in small batches” eller ekvivalenta texter är idag synonyma med absolut högsta hipster-kvalitet. Men så är det inte. Och verkligen inte för detta märke.

Här har vi ett märke som säljer som smör, mycket tack vare den oerhört trendframkallande texten på baksidan: ”an elegantly formulated throwback to a time before men’s shaving was refashioned into dermatology.” Vänta lite nu.. ”en elegant tillblandad tillbakagång till en tid innan männens rakning blev ett modeuttryck för hudvård”? Det om något är ett statement!

Förförelsen fortsätter på framsidan

”Contains only: Alcohol, Water, Fragrance & Menthol”. Få ingredienser = superpopulärt just nu. Företaget Fine Accoutrements är de facto den amerikanska drömmen. Todd Cerami började tillverka sin egen aftershave 2005/2006 och skickade ut några få provexemplar efter några år av hemmakokande. Internet fullkomligt exploderade av hyllningar till hans produkt och han stod snart med så mycket beställningar att han slutade sitt jobb för att ägna sig åt detta heltid. Vi går på djupet med en utav dofterna, deras flaggskepp: American Blend. “Mr Fine’s Splash – Feels great Smells great” står det på flaskan. Fine Classic Aftershave. För det första så vet jag inte riktigt vad en klassisk aftershave är, men de som påstår sig göra klassiska aftershaves har liknande ingredienser. Ingredienserna talar intet om doften över huvud taget, inte heller gör färgen det. Jag uppskattar verkligen att de inte har färgämnen i sina produkter, då de inte gynnar någon mer än tillverkarna därutav.

American Blend Classic Aftershave – vad luktar det då? Jag kan inte riktigt säga att det luktar klassisk barbershop, för det luktar mer åt Bay Rum hållet, om du frågar mig. Nu är ju dofter subjektivt, men det är så min tolkning utav det luktar. Den här luktar på något sätt modernt och knappt alls så som min farfars aftershave luktade när jag var ung. Doften påminner på något sätt om Old Spice. Jag känner ganska tydliga inslag av rosmarin, lavendel, anis. Jag kan även ana bergamot, vetiver och ekmossa. Det finns fler dofter häri och doften är komplex. Den är inte på något sätt subtil, utan den här doftar verkligen. Jag kan även dagen efter fortfarande känna doften utav den. Är du en såndär som tänker på dina medpassagerare på buss eller tåg så bör du inte dra på dig denna innan du kliver på, för initialt luktar den ganska intensivt. Doften förändras inte i takt med att den dunstar, och när den väl satt sig och lugnat ner sig lite så doftar den skönt maskulint. Den doftar avslappnat, lite hipster, supermodernt och fungerar nog bättre till festen eller krogrundan än julbordet med familjen. Jag gillar verkligen den här doften, även om den är svår att sätta fingret på exakt vad den doftar. Nackdelen är som jag skriver, intensiteten. Tyvärr tycker jag den passar lite bättre som en Aftershave Cologne eller EdT än som aftershave.

Snygg flaska & kylande effekt

Flaskan i sig är snygg. Den är liten, böjd, behändig och har en smidig skruvkork med en lite väl generös flödesbegränsare. Etiketten är enkel och snygg. Inget onödigt krusidullande som gör det svårt att se vad det är. Fyra färger, stort och enkelt typsnitt, logisk placering av namn… ja, etiketten och utformning av flaska och kork är en fullträff! Huruvida den fungerar som aftershave eller inte är ett annat kapitel som vi kan gå in på här och nu: Den fungerar. Men sen är det inte så mycket mer. Den innehåller inget som helst godis för huden, inget som hjälper till med återfuktning eller regenerering eller dylikt. Nej, istället innehåller den ytterst lite mentol. Det är så pass lite att när alkoholbrännan lagt sig så fungerar den som svagt kylande, så om du haft en katastrofrakning så känner du inte av rakbrännan längre. Jag vet inte om detta är ett misstag eller rent ut sagt genialt. Den doftar inte mentol över huvud taget, och den har inte heller den där typiskt kalla mentolkänslan, men den svalkar skönt. Har du torr hud kanske inte detta är en aftershave för dig, då den innehåller ganska mycket alkohol så har den en uttorkande och samtidigt adstringerande effekt vilket kan göra din hud röd och hettande. Har du däremot normal hud eller kanske till och med fet hud kan denna vara perfekt för dig. För mig fungerar den ”så-så”. Ska jag stanna inomhus hela dagen tycker jag den fungerar bra, men går jag ut nu när det börjar bli kallt och kärvt igen så tycker jag att den bidrar till att mitt ansikte känns torrare och strävare än vanligt. Detta går, som oftast alltid, över efter någon timma då huden har börjat självläka.

Slutsats

Gillar du att bara dofta gott, modernt eller fräscht – köp denna. Använd den som en EdT eller Cologne om den är för stark för att ha i ansiktet. Jag kan inte tänka mig någon som inte kan bära upp American Blend från Fine Accoutrements. Ingredienslistan är kortfattad: Alkohol, vatten, doft, menthol. Att det är mer alkohol än vatten, det känns verkligen. Jag tror inte jag har varit med om någon aftershave splash som har bränt till så rejält som vad den här gör. Det är förvisso över på en bråkdel av en sekund, men det är ganska precis så jag hinner ångra mig… För övrigt vill jag bara påpeka att i anslutning till ingredienslistan så står klart och tydligt att produkten inte innehåller några artificiella färgämnen, konserveringsmedel, emulgeringsmedel, petroleum eller silikoner. Detta är suveränt! Min hud och Moder Jord tackar Fine Accoutrements för detta! Man kan göra bra produkter helt utan onödiga tillsatser. Köp din Fine Accoutrements After Shave Splash här på Shaver.seVi har för tillfället fyra av deras dofter, vilken blir din favorit?

Frågor & Svar 

kommer snart

Se fler inlägg här

INCI guide – Vad innehåller min raktvål, rakkräm och After shave?

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Rätt produkt för din hudtyp

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Välja rätt Rakborste

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

    Klicka för att se fler produkter

    Betyg på guiden:

    5/5 - (1 vote)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *