Välja rätt Rakborste

raktval och borste

Har inte vi alla någon gång kliat oss lite extra i skäggstubben och funderat på vad det är för borste vi ska ha? Vad betyder alla dessa namn? Är det någon skillnad på de olika grävlingsborsten?

Shavers lilla rakborstguide hoppas såklart hjälpa dig på traven, men det absolut bästa är att prova dig fram till det som just du trivs med, och som passar just dig bäst. Detta beror helt och hållet på hur tjockt skägg du har, men kanske främst på hur du vill att borsten ska kännas mot huden. Tänk på att de flesta borstar bryts in efter ett tags användande. Med detta menas att borstens toppar delar på sig och du får en mjukare upplevelse från borsten. Har du ett tunt skägg, eller föredrar kräm framför tvål kanske en borste av de högre grävlingskvalitet eller syntetiska kvaliteterna är mest lämpade. Har du däremot grövre skägg kanske en svinborste är mest lämpad – men det finns bara en person som kan svara på vad som verkligen passar dig, och det är du själv.

Vi rekommenderar

   Mixed Badger
   Kvalitet: Beror på blandningen.

   Mixed Badger är i sig ett helt koncept. Antingen kan det vara en blandning av grävlingens olika hår, eller så är det en rakborste som innehåller en blandning av grävling och svin, eller grävling och häst.

   Ofast så framgår det vilken typ av blandning det är om det är från olika djur, men när det är en blandning av grävlingens olika hår är det omöjligt att sia om vilka proportioner blandningen är utav.

   Fungerar lika bra till tvål som kräm.

   Pure Badger (Äkta Grävling)
   Kvalitet: 

   Görs mestadels av håren från grävlingens mage och är oftast gråaktig till färgen. Detta är de styvaste av grävlingens hår vilket uppskattas av många då borsten får en ”peelingeffekt”. Grova hårstrån ger färre strån i borsten, varför priset blir lägre. Görs oftast i maskin, men trimmas alltid, vilket gör att hårens naturligt spetsiga toppar försvinner och borsten kan upplevas som väldigt grov i jämförelse med andra grävlingsborstar.

   Fungerar bäst med tvål.

   Black Badger (Svart Grävling)
   Kvalitet: 

   Används stundom synonymt med Pure Badger, men är inte alltid synonyma. Black Badger görs av hår från grävlingens ben och är därför svarta till färgen. Egenskaperna är däremot snarlika med Pure Badger, och Black Badger fungerar bäst tillsammans med tvål.

   Best Badger (Bäst Grävling)
   Kvalitet: 

   Kallas även Fine (Finaste) och var under en period ansett som just det finaste håret som grävlingen hade att erbjuda. Görs av hår från grävlingens sidor och ben, och färgen bestäms efter blandningen av hår. Görs oftast i maskin där de trimmas till sin slutgiltiga form varför de ibland kan upplevas som väldigt grova och då misstas för en Pure Badger. Ligger i ”mellanklassen” rörande kvalitet och känsla och fungerar lika bra till både tvål som kräm.

   Super Badger (Superb Grävling)
   Kvalitet: 

   Används ibland synonymt med Silvertip Badger, men det är tvivelaktig jargong. Görs uteslutande av hår från grävlingens rygg, binds alltid för hand och friseras aldrig varför den upplevs som mycket mjuk och håller vatten mycket bra. Är i toppen ljusa för att gradvis bli mörkare mot roten. Fungerar bäst med kräm på grund av dess mjukhet.

   Silvertip Badger (Silverspets Grävling)
   Kvalitet: 

   Används felaktigt synonymt med Super Badger. Silvertip Badger görs uteslutande av håret från grävlingens nacke och hals och är det mjukaste håret som finns på grävlingen. Görs alltid för hand och friseras aldrig. Då det är det tunnaste håret på grävlingen krävs det mest hår för att fylla borsten varför dessa ibland upplevs som kompakta. Är silvervita i toppen, har en mörk rand på mitten och naturvita under randen. Fungerar bäst med kräm.

   Boar Bristle / Pure Bristle (Svinborst)

   Görs av borst från svin och prisas oftast för sina peelande egenskaper och enastående förmåga att behålla vatten. Precis som med grävlingsborsten görs dessa i maskin, men de friseras nästan aldrig. Mycket styva innan de bryts in, men väl inbrutna kan de upplevas lika mjuka som åtminstone en Best Badger. Används i början främst med tvål på grund av dess styvhet, men kan utan problem användas med kräm direkt från början. Väl inbrutna fungerar de lika bra med vilket som.

   Horse Hair (Hästhår)

   Görs uteslutande hästman utan inblandning av andra hår. Försvann från marknaden efter första världskriget då man hävdade att de spred mjältbrand, men har nu kommit tillbaka och börjar växa i skala. Jämförs med en väl inbruten Boar Bristle eller en Best Badger. Perfekt för dig som vill ha en naturlig borste men som inte kan eller vill använda borst från svin eller hår från grävling.

   Passar lika bra till tvål som kräm.

   Synthetic Brush / Fibre Brush (Syntetisk borste)

   Görs av plast och är helt fria från inblandning av djur. Finns i olika kvaliteter och kallas ofta för framtidens rakborstar. Mühle hålls fram som de ledande på den här marknaden då de har tagit fram två syntetiska borst som efterliknar de riktiga dito: Silvertip Fibre Brush och Black Fibre Brush. Mühle har lyckats så väl med sin imitation att vissa kritiker hävdar att de inte kan känna någon skillnad, men den syns på hur borsten tar åt sig vatten. En syntetisk borste kan ännu inte dra åt sig vatten då de är gjorda av plast, istället håller borsten vattnet mellan stråna. Bryts in liksom alla andra borstar och fungerar lika bra till tvål som till kräm. Precis som med alla andra borstar är kvalitet en kostnadsfråga även rörande de syntetiska borstarna: Ju mer de kostar, desto bättre kvalitet är borsten av. 

   Se fler inlägg här

   INCI guide – Vad innehåller min raktvål, rakkräm och After shave?

   Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

   Rätt produkt för din hudtyp

   Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

   Välja rätt Rakborste

   Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

   Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

   Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

    Klicka för att se fler Raktillbehör

    Betyg på guiden:

    3/5 - (2 votes)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *