VALOBRA Raktvål

raktval

Valobra grundades av Virgilio Valobra år 1903 i den italienska staden Genua. Virgilio Valobra startade sitt eget tvålkokeri då han inte uppskattade tvålarnas utveckling som skedde under just denna tid, han ville istället bevara den traditionella italienska tvålkokarkonsten, vilka främst kännetecknades utav hantverk och få ingredienser.

 Från första början så såldes handtvålarna i långa bitar utan omslag, och det var meningen att kunden själv skulle dela på tvålen i tre delar. Efter något år började Valobra slå in sina tvålar i papper för att skydda dem mot bland annat fukt, och under 1920-talet började de förpacka tvålarna i kartonger. Idag säljs handtvålarna i snarlika, klassiska, förpackningar – men borta är omslagspappret.

Vad är bra att veta? 

Nog om handtvålar, nu ska vi gå in på raktvålarna! Valobra producerar raktvålar i tre olika format: Crema di sapone purissima, Sapone per barba samt Sapone solido purissimo da barba. För er som inte kan italienska följer en förklaring här: Crema di sapone purissima är väl den raktvål de flesta relaterar till när man hör ordet Valobra, och främst den tvål som nedanstående recension kommer att handla om. Detta är en tjock kräm som till utseendet är identisk med exempelvis Cella, men något tjockare i konsistensen. Kommer i två dofter, Mandel och Mentol. Sapone per barba är ett raktvålsstift som väger in på 50gr och Sapone solido purissimo da barba är samma tvål som raktvålsstiftet, fast i större format (100gr) och i burk. Raktvålsstiftet tycks bara finnas i en doft, vilken framgår inte riktigt, emedan den senare finns i dofterna tre: Cologne, Fougere och Patcholy. Nu återgår vi till Crema di sapone purissima: Som skrivet ovan är detta en mycket tjock raktvålskräm som kommer i en klassiskt tidlös vit förpackning.

Jag vet dock inte riktigt hur återförsäljarna ska kunna hålla skillnad på tvålarna utan att öppna dem då de inte tycks vara märkta med doften. Jag har dock sett bilder annorstädes där doften är tryckt i löddret på rakborsten som pryder förpackningen, men jag har sett på fler ställen att så inte är fallet. Ingredienslistan skvallrar inte heller om doften, kanske finns det någon märkning som har gått mig förbi? Inuti den tidlösa papperskartongen återfinns ett vitt lite styvare papper som omger en plastförpackning som omsluter tvålen. Ja, tre förpackningar är det. Personligen tycker jag att de kunde strunta i pappersförpackningen som omger plastförpackningen då denna knappast fyller någon funktion, men å andra sidan är det ju mycket snyggt och känns oerhört elegant – för att inte tala om roligt att få slita upp pappret. Tvålen går att förflytta från plastförpackningen till en snyggare burk, men förbered dig på en stor burk – det är närmast ohemult mycket tvål – och det är otroligt kladdigt, men samtidigt väldigt formbar och mjuk så du kan utan problem och utan särskilt mycket kladd trycka ner den i valfri burk av rätt storlek med bara fingrarna.

 

Sammanfattning

Förehavande: För att löddra upp tvålen krävs såklart en rakborste och vatten samt en sekundärskål (vispskål) eller, med en hel del tålamod, så kan du ansiktslöddra. Varför ansiktslöddringen kräver tålamod är för att denna tvål är så tjock att det behövs mycket vatten. Stundom är jag orolig att stackarn ska drunkna, men man märker väl när den fått i sig nog med vatten: Ett lödder, inte allt för olikt det ifrån andra italienska tvålar, exempelvis Cella och Proraso, uppstår – men med ett glid som saknar motsvarighet från åtminstone dessa två. Lättast att löddra upp tycker jag är att jobba borsten rakt på tvålen, lite mer utmaning är det att nypa ur en bit och lägga rakt i vispskålen och jobba med. 

Glid: Valobra Crema di sapone purissima ger ett utmärkt lödder och det är inga som helst problem att ”städa upp” utan att behöva löddra om, och löddret erbjudet en mycket nära och säker rakning – även utan någon som helst pre-shave klarades flertal rakningar av utan ens tillstymmelse till razorburns. Post-shave är mycket bra då jag inte upplever denna tvål som något uttorkande alls. Det känns nästan som för mycket med en återfuktande aftershave, så denna tvål är perfekt en stressig morgon. 

Doft: Doftmässigt så är det en klassisk mandeldoft, men något mildare än exempelvis Col. Conks mandel, och inte alls lika påträngande sötsliskig som exempelvis Cellas. Mandeldoften lämnar dock löddret efter en stund och kvar finns en doft som jag bara kan förklara som klassisk frisör/barbershop. En mycket mild variant av ARKO eller Derby med en tydlig ton av choklad i mitten, men denna del av doften är så subtil så den märks inte om man verkligen inte kör ner näsan i löddret och den är således inget som på något sätt alls stör. 

Bör jag köpa produkten? Valobra Crema di sapone purissima är en oerhört kompetent och dryg tvål som definitivt kommer att förgylla din rakning. Gillar du italienska tvålar, eller bara en behaglig mandeldoft är denna som gjuten. Det är svårt att hitta en nackdel med den här tvålen och jag har väldigt svårt att tro att du kommer att bli besviken, oavsett om du fördrar krämer eller hårdare tvålar

Ingredienser: 

Raktvål:

Aqua (Vatten) Potassium cocate (Kaliumkokoat – förtvålad kokosolja) Potassium palmitate (Förtjockningsmedel) Potassium stearate (Kaliumstearat – förtvålad stearinsyra) Glycerin (Mjukgörande) Palmitic acid (Palmitinsyra – Lödderbildande och stabiliserande för tvålen) Sodium cocoate (Förtvålad kokosolja) Stearic acid (Stearinsyra, mjukgörande och ger ett visst glid) Sodium palmitate (Natriumpalmitat, förtvålad palmitinsyra) Sodium stearate (Natriumstearat – förtvålad stearinsyra) Cocos nucifera (Kokosolja – fuktighetsbevarande, lindrar irritationer i huden) Parfym

Klicka för att se fler produkter

Betyg på guiden:

Rate this post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *