Skäggborste

Styla skägget med en riktigt bra skäggborste som både reder ut tovor och låter dig forma skägget precis som du vill tillsammans med rätt stylingprodukter. I vårt utbud hittar du bra skäggborstar i många olika utföranden. Hitta rätt typ av borste för dig som även hjälper till att fördela olja och vax och ger en ordentlig massage i skäggbotten för att råda bot på kliande skägg.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Så använder du en skäggborste

Skägget är en viktig del i din look och det finns många bra verktyg och skäggprodukter för att få ett snyggt välvårdat skägg i din egen stil. Ett av de viktigaste verktygen är skäggborsten som har flera användningsområden förutom att styra upp och forma hårstråna.

Reder ut hårstråna och samlar ihop

Den främsta funktionen med skäggborstar är att reda ut hårstråna från tovor och att samla ihop stråna så att de håller samman och lägger sig prydligt i samma riktning. Det här kan du även åstadkomma med en kam vilket kan vara ett bra komplement men du får så mycket mer ut av en skäggborste.

Fördelar skäggolja och skäggvax

Med en skäggborste kan du enkelt fördela både skäggolja och skäggvax då de täta stråna i borsten kommer åt ordentligt mellan skäggstråna. Borsten kommer även åt i skäggbotten vilket ger dig möjlighet att få in stylingprodukterna ända ner till hårrötterna. Skäggkammar kan till viss del göra detta arbete men inte lika effektivt.

Ger bra cirkulation i skäggbotten

Skäggborstar ger dig en ordentlig massage i skäggbotten som stimulerar blodcirkulationen vilket både huden och hårsäckarna mår bra av. Med massage får du även igång hudens egen naturliga oljeproduktion vilket återfuktar hud och skägg utan att göra det fett.

Därför är det även bra att borsta skägget och skäggbotten när du bara har skäggstubb om du har tänkt att odla skägg.

Minskar klåda och hudirritation

Massagen för blodcirkulationen och naturlig oljeproduktion i kombination med att borsten även tar bort döda hudceller på ungefär samma sätt som en ansiktskrubb minimerar risken för klåda och hudirritation.

Borsta lagom mycket

Det kan kännas frestande att borsta skägget flera gånger om dagen men tänk på att detta kan slita på hårrötterna och på sikt orsaka håravfall. Borsta morgon och kväll och efter tvätt när skägget har torkat.

Skäggborstar i olika material

När du ska välja en skäggborste är det lika bra att satsa på en av hög kvalitet för att få ut så mycket som möjligt av din borste, särskilt om du har ett tjockt och långt skägg. Svinhårsborstar som exempelvis vildsvinsborst ger en riktigt bra massage och en jämn fördelning av stylingprodukterna även i de tjockaste skäggen.

Vanliga material på borsthåren

  • Vildsvinshår suger upp olja i borsten vilket fördelar oljan effektivt och jämnt. Stråna är hårda och lite stela vilket ger ett bra riv och massage.
  • Hästhår blir allt vanligare och är inte lika stelt som vildsvinshår men bibehåller olja ganska bra. En borste av hästhår passar bäst för tunt och kort skägg.
  • Syntentiskt hår är tillverkade av plast och kan fungera bra som budgetvariant men håller inte olja lika bra som andra material.

Så väljer du rätt typ av borste

Utifrån skäggkvalitet

När du ska välja en borste behöver du utgå från din skäggkvalitet och längden på skägget. Om du har ett stort och fylligt skägg behöver du en stor borste med styva borst för att kunna reda ut alla skäggstrån utan att fastna. Har du ett tunnare skägg som är lite kortare kan det fungera bra med en nättare variant.

Borsthårens längd

Allra bäst borste får du med en som har varierande längd på stråna. Detta ger en mycket jämnare fördelning av olja och vax. Om du har ett tjockt skägg blir skägget mycket enklare att reda ut med varierande längder.

Mjuk eller hård borst

Ett tunt och kortare skägg eller skäggstubb kan använda en skäggborste med en mjukare borst. För ett fylligt och längre skägg behövs oftast hårdare strån.

Storleken på skäggborsten och med eller utan handtag

Ett större och tjockare skägg kan behöva en mer rejäl borste med ordentligt handtag. Ju längre skägg och desto fylligare det är finns det större risker att det bildas tovor. För att inte tappa borsten om du råkar fastna i en tova så kan en större borste vara ett bättre val. Mindre skägg som inte är så tjockt kan klara sig med en nätt borste.

Framförallt ska skäggborsten passa bra i handen och kännas bekväm att borsta med.

Reser du mycket kan det vara en fördel att komplettera med en borste utan handtag för att lättare få plats i packningen.

Ta hand om din skäggborste

För att skäggborsten ska hålla så länge som möjligt och för att hålla skägget hygieniskt utan risk för bakterier, kliande skägg eller hudirritationer behöver du regelbundet rengöra borsten. Plocka bort skäggstrån som fastnat och tvätta skäggborsten med jämna mellanrum.

Så tvättar du borsten

Tänk på att en borste i trä kan spricka och ta skada av för mycket vatten och fukt så se till att hålla borsten torr efter tvätt. När du ska tvätta skäggborsten använder du ljummet vatten och någon droppe tvål eller schampo som du blandar i exempelvis en skål. Doppa ner borsten i vattnet och svep runt så att stråna blir genomsköljda av tvättvattnet. Skölj därefter ur borsten i ljummet vatten och låt borsten slutligen torka på en handduk eller papper.

Frågor och svar om skäggborstar

Ska jag välja en skäggkam eller skäggborste, vad är bäst?

Det är stora skillnader i att använda en borste eller en kam. I grova drag fungerar en skäggkam bäst vid styling och klippning och en skäggborste för allt annat som att reda ut tovor, fördela olja och vax samt massera skäggbotten för bättre blodcirkulation och mindre kliande skägg. Borsten kommer även lättare åt mellan varje hårstrå vilket får stråna att lägga sig lättare i rätt riktning vilket får ditt skägg att se fylligare ut.

Vilken typ av borst ska jag välja?

Vill du ha en riktigt kvalitetsborste är vildsvinshår en av de allra bästa typerna för dig med tjockt och längre skägg. Stråna är i rätt hårdhet samtidigt som de suger upp oljan lagom mycket för en bra fördelning. Har du kortare eller tunnare skägg är hästhår bättre med lite mjukare strån men som ändå bibehåller oljan bra i stråna.

När ska jag börja med skäggborste om jag ska odla skägg?

Det är bra att börja borsta redan när skäggstubben börjar komma. Då använder du borsten till att massera skäggbotten vilket ger ditt skägg bästa förutsättningar att växa sig friskt och fylligt. Massagen hjälper igång blodcirkulationen i huden samtidigt som du får en naturlig ansiktsskrubb och blir av med döda hudceller.

Får jag bättre kvalitet på skägghåret med en skäggborste?

Till viss del ger skäggborsten bra förutsättningar för bättre kvalitet. Massage i skäggbotten är en av de stora fördelarna men samtidigt kan du få sämre kvalitet om du borstar skägget för mycket. Det kan slita på hårrötterna och istället öka riskerna för att du tappar för mycket skäggstrån. Tänk också på att ta hand om din hud i skäggbotten med bra återfuktning och milda rengöringsprodukter. Att regelbundet klippa slitna toppar gör det lättare att hålla en bättre kvalitet.