Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

rakkniv anvandning

Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

Du kan raka av ditt skägg på flera sätt, de två vanligaste är torrrakning med rakapparat eller våtrakning med en rakhyvel. Våtrakning ger oftast bäst resultat då rakbladen kommer närmare huden än vad en rakapparat kan göra. Att raka sig med rakhyvel kan kräva lite teknik för att få ett så bra resultat som möjligt. Här nedan hittar du 5 enkla steg du kan följa för bästa resultat.

Vi rekommenderar

   Steg 1

   Första steget är att rengöra och fukta huden och skägget, detta gör du genom att skölja med varmt vatten eller ta en dusch innan du rakar dig. Varmt vatten, eller hetta, vidgar nämligen skäggstråna och får dem att svälla och mjukar upp dem, vilket gör att rakbladet skär av dem lättare.

   Steg 2

   Innan du tar fram rakhyveln är det en god idé att förbereda huden och skägget ytterligare med en rakoljaraktvålrakskum eller rakkräm. Det är dessa produkter som ger ett raklödder, vilket gör att rakhyveln glider bättre och jämnare över huden så att du kommer åt alla skäggstrån. Har du känslig hud kan vi även rekommendera att du applicerar en Pre shave innan du applicerar raklödder, en Pre shave lägger sig som en barriär mellan huden och rakbladet när du rakar dig och därmed ger extra skydd. Enklaste sättet att applicera ett raklödder är med en rakborste, rakborsten hjälper även till att resa skäggstråna så att du enklare kommer åt med hyveln. När du applicerat raklöddret så skall du låta det sitta i en liten stund innan du påbörjar rakningen, några minuter räcker. Då mjukas nämligen skäggstråna upp ytterligare och rakningen blir mer skonsam.

   Steg 3

   När du rakar dig bör du raka dig i skäggväxtens riktning. Sträck ut huden med ena handen samtidigt som du håller i rakhyveln med andra handen så att du kommer riktigt nära huden. Oftast börjar man raka där skägget är som tunnast, vilket innebär ansiktets båda sidor, sen fortsätter man på halsen och sist där skäggstråna är lite tjockare runt munnen och hakan. Man brukar som sagt raka medhårs i skäggväxtens riktning, men ibland kan det vara svårt att komma åt eller att få det jämnt och slätt och då bör du göra en andra dragning diagonalt, alltså snett mothårs. Du bör försöka undvika att raka ”rakt” mothårs, då risken för små inflammationer och annat är som störst då. Du skall försöka raka dig med så få dragningar eller pass på samma ställe som möjligt. Ett rakblad sliter ganska hårt på huden, så ju färre dragningar på samma ställe desto bättre. Träning ger färdighet och efter ett tag bör du inte behöva mer än en eller max två dragningar på samma ställe.

   Steg 4

   När du är klar med rakningen sköljer du av de områden du rakat och torkar dig sen med en handduk. Försök att klappa eller badda handduken försiktigt då du irriterar huden mer om du ”gnuggar” handduken, dessutom minskar hudens elasticitet vid gnuggning och ålderstecken visar sig snabbare.

   Steg 5

   Har du torr eller känslig hud är detta steg väldigt viktigt. Att raka sig irriterar huden och det är viktigt att smörja in den med en After shave efter att du är klar. Har du torr hud vill du smörja den med en återfuktande After shave, en utan alkohol. Dessa mer återfuktande och vårdande After shaves kallas ofta för ”After shave balm”, de mer klassiska, ofta med mycket alkohol kallas för ”Splash” eller ”After shave lotion”. En balm är mer som en kräm medan en splash är mer flytande. Sådär, 5 enkla tips för en behaglig rakning. Glöm inte att rengöra och torka dina verktyg efter att du rakat dig. Då håller de längre och håller sig fräscha till nästa gång du skall raka dig.

   Se fler inlägg här

   INCI guide – Vad innehåller min raktvål, rakkräm och After shave?

   Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

   Rätt produkt för din hudtyp

   Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

   Välja rätt Rakborste

   Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

   Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

   Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

    Klicka för att se fler produkter

    Betyg på guiden:

    5/5 - (1 vote)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *