SĂ€kerhetshyvlar

En sÀkerhetshyvel eller (Double Edge Safety Razor) Àr ett populÀrt alternativ till de moderna flerbladssystemen. En sÀkerhetshyvel ger en fantastisk rakning och Àr i lÀngden betydligt mer kostnadseffektiva Àn tidigare nÀmnda flerbladssystem dÄ rakbladen Àr betydligt billigare. Det som definierar en sÀkerhetshyvel Àr att det finns nÄgon typ av skydd mellan rakbladet och huden. Det Àr endast en liten del av rakbladets egg som Àr blottat och faktiskt kommer i kontakt med huden.

Visar alla 40 resultat

-12%
PopulÀr
Ekonomi

BÀsta SÀkerhetshyvlen » BÀst i Test

Att vÀlja en sÀkerhetshyvel Àr inte helt lÀtt, och det borde det heller inte vara, det kan bli en vÀn som troligtvis kommer att hÄlla livet ut. Nedan Àr de sÀkerhetshyvlar som vi pÄ Shaver rekommenderar och har utsett till bÀst i test. 

1. Merkur 34C - VÀrldens populÀraste sÀkerhetshyvel

merkur-34c-hd-sakerhetsrakhyvel

Merkur HD (heavy duty) 34C Àr en av vÀrldens mest populÀra sÀkerhetshyvel. Det som gjort den sÄ populÀr Àr det relativt tunga handtaget som ser till sÄ att tyngden av hyveln gör jobbet snarare Àn muskelkraft. GreppvÀnligt och pÄlitligt handtag. Silverkromad med ett klassiskt men ÀndÄ tidlöst utseende. LÀs mer..

InnehÄll

 1. VĂ„ra toppval
 2. De olika rakhuvudena
 3. SÀkerhetshyvel för nybörjare
 4. För att komma igÄng
 5. SĂ„ rakar du dig
 6. Vanliga frÄgor

2. Feather – AS-D2 All Stainless Safety Razor

feather-as-d2-all-stainless-safety-razor-sakerhetsrakhyvel

Feather AS-D2 All Stainless Razor Àr en av vÀrldens absolut bÀsta och mest precisa sÀkerhetsrakhyvlar. Rakhyvlarnas Rolls Royce, ditt skÀggs vÀrsta mardröm och ditt utseendes bÀsta vÀn. Tillverkad helt i rostfritt kirurgiskt stÄl och Àr förmodligen marknadens mest balanserade och avancerade tredelade rakhyvel. Feather har en unik metod för att rakbladet alltid skall sitta exakt centrerat och pÄ plats. LÀs mer..

Guide - Allt om sÀkerhetshyvel

En sĂ€kerhetshyvel Ă€r en dubbelsidig rakhyvel av klassisk modell. Den ger en nĂ€rmare rakning Ă€n en flerbladshyvel och orsakar mindre irritation, och Ă€r samtidigt enklare att anvĂ€nda Ă€n en rakkniv. Anledningen till att sĂ€kerhetshyvlar kallas för dubbelsidiga har att göra med att deras rakblad har tvĂ„ “kanter”. Det Ă€r dock endast en av dessa Ă„t gĂ„ngen som kommer i kontakt med huden.

SĂ€kerhetshyveln uppfanns ursprungligen i New York Ă„r 1880 av bröderna Otto och Frederick Kampfe. Den första modellen med ett dubbelsidigt rakblad kom dock efter sekelskiftet, dĂ„ King Camp Gillette slĂ€ppte sin modell. Sedan dess har den i stort sett lĂ€mnats orörd – varför förĂ€ndra nĂ„gonting som redan fungerar optimalt?!

Det finns klassiska sÀkerhetshyvlar med en fast instÀllning och Àven stÀllbara modeller. De som har en enda, fast instÀllning pÄ rakhuvudet lÀmpar sig vÀl för nybörjare samt för personer som har en mjuk, typiskt skandinavisk skÀggvÀxt.

StÀllbara hyvlar passar gör sig istÀllet bÀst för rakning av grövre och tÀtare skÀgg. Detta dÄ sÄdan skÀggvÀxt erfordrar en högre instÀllning pÄ hyveln, d.v.s. en större vinkel och en nÀrmare rakning. Att en sÀkerhetshyvel Àr stÀllbar innebÀr dock inte att den ska stÀllas in utifrÄn lÀngden pÄ ditt skÀgg, vilket fallet Àr med exempelvis skÀggtrimmers. Det handlar snarare om att du ska anvÀnda den instÀllning pÄ rakhuvudet som passar bÀst för just dig och ditt skÀgg.

Olika typer av rakhuvuden

Det Àr den klassiska, eller mer "gammeldags" rakhyveln man talar om nÀr man talar om sÀkerhetshyvlar.  De bestÄr oftast av tre olika delar dÀr man enkelt skruvar av handtaget, delar pÄ rakhuvudet, lÀgger i ett dubbeleggat rakblad och sen skruvar ihop delarna igen. Det finns olika typer av rakhuvuden och de kan variera i "aggressivitet", frÄn vÀldigt mild till vÀldigt aggressiv.

De faktorer som avgör hur mild eller aggressiv en rakhyvel Àr avstÄndet mellan rakhuvudets kam/skydd och rakbladet, hur stor del av rakbladet som Àr blottat och vilken vinkel rakbladet har. Milda rakhyvlar lÀmpar sig bra för dig med tunn skÀggvÀxt eller kÀnslig hud. Medelaggressiva rakhyvlar passar dig med normal skÀggvÀxt och normal hy, de flesta rakhyvlar pÄ marknaden idag faller in i denna kategori. Aggressiva rakhyvlar lÀmpar sig bÀst för dig som har vÀldigt kraftig skÀggvÀxt, de Àr dock inte lika skonsamma mot huden.

Varför bör man anvÀnda en sÀkerhetshyvel?

De flesta mÀn anvÀnder fortfarande sÄ kallade flerbladshyvlar för att raka sig. Denna typ av hyvel lanserades under 1960-talet och Àr idag den vanligaste rakhyveln i svenska mÀns badrumsskÄp. Den har fÄtt sitt namn av den utbytbara rakbladskassett innehÄllande flera blad som utgör dess rakhuvud.

PÄ senare Är har dock sÀkerhetshyveln fÄtt ett rejÀlt uppsving. Det finns förstÄs flera anledningar till dessa, och nedan gÄr vi igenom nÄgra av de vanligaste orsakerna.

 • Det billigaste sĂ€ttet att raka sig

SÀkerhetshyveln erbjuder det billigaste sÀttet att raka sig. Detta tack vare att sjÀlva rakhyveln Àr extremt hÄllbar och dess blad förhÄllandevis billiga. Du kan ofta anvÀnda ett och samma dubbelblad en handfull gÄnger innan du behöver byta ut det, vilket inte kan sÀgas för rakbladskassetter.

 • Ger en nĂ€rmare rakning

Med en sÀkerhetshyvel kan du komma lite nÀrmare din hy Àn med en flerbladshyvel. Du fÄr dÀrför en nÀrmare och rakning nÀr du anvÀnder en sÄdan. Detta ger ett inte bara resultat utan har Àven andra positiva effekter, sÄsom minskad irritation.

 • Orsakar mindre irritation

Med en flerbladshyvel behöver du raka en och samma yta pÄ huden ungefÀr en handfull gÄnger för att avlÀgsna hÄrstrÄna frÄn din hud. Detta trots att dessa hyvlar har fler Àn ett rakblad, och det innebÀr att irritation i huden tenderar att uppstÄ. Om du till exempel har en hyvel vars rakbladskassett har sju blad och du rakar dig med fem drag pÄ varje yta, utsÀtter du ytan för rakbladen hela 35 gÄnger!

Detta kan i sig orsaka irritation, men det kan Àven fÄ vissa hÄrstrÄn att vÀxa inÄt istÀllet för utÄt. Det beror pÄ att en vanlig hyvel skÀr av hÄrstrÄet i flera omgÄngar, en liten bit Ät gÄngen. En sÀkerhetshyvel skÀr istÀllet av hÄrstrÄet precis vid huden. Det betyder att du sÀllan behöver fler Àn blott ett par-tre drag med hyveln för att fÄ en nÀra rakning. Resultatet av detta Àr mindre irritation.

 • HĂ„ller en livstid

SĂ€kerhetshyveln Ă€r enligt mĂ„nga mer stilig och elegant Ă€n flerbladshyveln. Den har en tidlös design och Ă€r dessutom vĂ€ldigt hĂ„llbar. En sĂ€kerhetshyvel att dĂ€rför betrakta som en bra investering, för om du sköter om den pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt kommer den hĂ„lla under mĂ„nga Ă„r framöver – kanske rentav under en hel livstid.

MÄnga miljömedvetna mÀn ser ocksÄ sÀkerhetshyveln som ett mer hÄllbart alternativ i jÀmförelse med rakhyvlar med plastdetaljer, vilka som bekant levereras i onödiga plastförpackningar. För Àven om du fortfarande behöver slÀnga hyvelns metallblad nÀr de Àr förbrukade, Àr metall mer miljövÀnligt att Ätervinna Àn vad plast Àr.

 • Mindre risk för rakfinnar

NÀr du rakar dig bör du raka medhÄrs för att minska risken för rakfinnar, inÄtvÀxande hÄr och hudirritation i största allmÀnhet. En sÀkerhetshyvel har generellt sett ett betydligt vassare blad Àn en flerbladshyvel och ger en nÀrmare rakning. Dessa egenskaper tillsammans med det faktum att du inte behöver raka samma omrÄde lika mÄnga gÄnger bidrar till att minimera risken för rakfinnar och andra besvÀr.

BÀsta sÀkerhetshyveln för nybörjare

Som nybörjare gör du bÀst i att vÀlja en sÀkerhetshyvel med en fast instÀllning och ett lite mindre skarpt blad. Genom att anvÀnda en sÄdan hyvel behöver du inte testa olika instÀllningar för att hitta den som passar dig bÀst. Ett blad med mindre skÀrpa sÀnker ocksÄ tröskeln till detta sÀtt att raka sig för den som Àr ny i gemet.

Skötsel av sÀkerhetsrakhyvel

För att maximera din sĂ€kerhetshyvels livslĂ€ngd Ă€r det viktigt att du tar hand om den pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Till att börja med bör du torka den efter anvĂ€ndning – metall kan som bekant rosta om den utsĂ€tts för mycket fukt. Rosten riskerar ocksĂ„ att snabbt sprida sig pĂ„ bladet och hyveln. Förvara den dĂ€rför pĂ„ en torr yta.

Om din hyvel eller dess blad ÀndÄ skulle börja rosta finns det ingen anledning att fÄ panik. Det finns nÀmligen olika metoder med vilka du kan avlÀgsna rosten.

Byte av blad pÄ sÀkerhetsrakhyvel

Du kan vanligtvis byta dubelrakblad genom att skruva ur botten pĂ„ hyveln, placera ett nytt blad i den och sedan skruva ihop hyveln igen. Det finns dock Ă€ven andra varianter som fungerar pĂ„ ett liknande men nĂ„got annorlunda sĂ€tt. DĂ€r vrider du i botten för att lyfta pĂ„ huvudet, sĂ€tter i bladet i botten och skruvar pĂ„ nytt ihop hyveln. Även en tredje, lite mer anvĂ€ndarvĂ€nlig variant finns – pĂ„ dessa avlĂ€gsnar du helt sonika rakhuvudet, sĂ€tter i bladet och sĂ€tter avslutningsvis tillbaka huvudet igen.

Vissa rakblad har mindre skÀrpa och passar bÀttre för nybörjare samt för personer med lite mjukare skÀgg. Det finns Àven andra, betydligt vassare blad pÄ marknaden samt rakblad med varierande skÀrpa i spannet dÀremellan. Detta gör att du enkelt kan hitta ett blad som Àr optimerat för just din skÀggvÀxt.

Vad behöver jag för att komma igÄng?

För att komma igÄng och raka dig med en sÀkerhetshyvel behöver du följande:

Med dessa produkter i din arsenal Àr det bara att sÀtta igÄng med rakningen!

SÄ rakar du dig med en sÀkerhetshyvel

Att raka sig med en sÀkerhetshyvel Àr inte samma procedur som att raka sig med en flerbladshyvel, exempelvis Gillette Fusion eller Dorco Pace.

En systemrakhyvel har bladen satta i rĂ€tt vinkel sĂ„ du bara behöver lĂ€gga kassetten mot huden och dra nedĂ„t, nĂ€r du anvĂ€nder en sĂ€kerhetshyvel hittar du denna vinkel sjĂ€lv. Det Ă€r svĂ„r att beskriva vad som Ă€r ”rĂ€tt” dĂ„ det beror pĂ„ hur mycket av bladet som hyveln exponerar samt hur aggressiv hyveln Ă€r.

Kom ihÄg att skölja av hyveln ofta, annars klibbar den igen och rakningen kan upplevas som dÄlig.

Steg 1: Börja med att ladda din sÀkerhetshyvel. Detta gör du beroende pÄ modell antingen genom att skruva isÀr hyveln i tre delar, eller skruva upp huvudet pÄ hyveln. LÀgg i bladet och skruva ihop hyveln igen.

Steg 2: Greppa rakhyveln sÄ lÄngt ut pÄ handtaget som du kÀnner dig bekvÀm med. TÀnk pÄ att det Àr hyvelns tyngd som ska göra jobbet, du ska bara styra den, men balansen Àr viktig. Balanspunkten och viktfördelningen kÀnner du av sÄ snart du börjar, men kom ihÄg att inte anvÀnda tryck eller snabba rörelser.

Steg 3: LÀttast Àr att börja vid tinningarna och nedÄt kinderna. SpÀnn hudomrÄdet vid tinningen genom att lÀgga den andra armen i en bÄge över huvudet och greppa hudomrÄdet som ska rakas med fingrarna och dra uppÄt. Ju mer spÀnd huden Àr, desto nÀrmare blir rakningen.

Steg 4:  LĂ€gg rakhyvlens kullrigaste del, det vill sĂ€ga toppen av rakhyveln, mot huden. Hyveln ska sticka ut 90 grader frĂ„n ansiktet – rakt ut, bokstavligen.

Nu underlÀttar det om du tittar noga i spegeln. SÀnk försiktigt rakhyveln genom att vrida handleden nedÄt Ànda tills rakbladets egg nuddar huden. DÀr har du den perfekta vinkeln.

Steg 5: LĂ„t hyvelns tyngd göra jobbet och för rakhyveln försiktigt nedĂ„t, lyft ut den en bit till ”ursprungslĂ€get” och gör om. Det ska repeteras över samma omrĂ„de med korta drag. För var gĂ„ng du flyttar rakhyveln nedĂ„t flyttar du den andra handen sĂ„ du alltid spĂ€nner huden.

NÀr du har kommit till kÀkbenet börjar du om sÄ högt upp du vill, fast denna gÄng nÀrmare nÀsan. FortsÀtt rakningen tills du kommer till munnen/mungiporna och hakan. Halsen kommer vi till senare.

Steg 6: För att raka överlĂ€ppen behöver du blĂ„sa upp och spĂ€nna lĂ€ppen för att fĂ„ strĂ„na att stĂ„ rakt ut. Börja med mitten av lĂ€ppen. Beroende pĂ„ hur din nĂ€sa Ă€r formad kan du behöva ”rulla in” rakhyveln för att nĂ„ de översta strĂ„na och raka av dem nerĂ„t.

Steg 7: För att pÄ lÀttaste sÀtt raka mungiporna gÀller det att gapa sÄ stort som möjligt.

Steg 8: UnderlÀppen Àr för mÄnga det svÄraste omrÄdet att raka. Gör ett riktigt stort clown-flin och blÄs upp underlÀppen och hjÀlp till att styra med tungan (dock inte tungspetsen).

HÀr mÄste du prova dig fram dÄ det beror pÄ hur din haka Àr byggd. För de flesta gÄr det utmÀrkt med att bara dra nedÄt, men vissa behöver vinkla rakhyveln.

Steg 9: För att raka halsen behöver du observera Ät vilket hÄll strÄna vÀxer, och raka i motsatts riktning. Det underlÀttar betydligt om du spÀnner ut huden. LÀttaste sÀtt Àr att greppa runt halsen med hela handen och bara dra nedÄt.

Steg 10: Nu Àr du i princip klar med rakningen, och allt som kvarstÄr Àr lite finlir. KÀnn efter med fingrarna pÄ alla nyrakade omrÄden om det finns nÄgon stubb kvar, raka bort dessa efter att du har masserat in lite kvarvarande raklödder.

Att tÀnka pÄ:

 • Rakar du dig för mĂ„nga gĂ„nger pĂ„ samma stĂ€lle kan du fĂ„ sĂ„ kallad rakbrĂ€nna.
 • Skulle blodvite uppstĂ„ sĂ„ stoppas detta lĂ€ttast med ett alunstift eller liknande.
 • Lite stubb kan du raka av utan att behöva löddra om, sĂ„ lĂ€nge du har ”post shave slickness” (glid efter raklöddret) kvar i ansiktet.
 • Att raka sig med sĂ€kerhetshyvel krĂ€ver teknik och finess, och du mĂ„ste ge dig sjĂ€lv tiden, det kommer det att vara vĂ€rt.