Hur blir jag av med rakfinnar och röda prickar efter rakning?

Har du någon gång vandrat längs med gatan och upplevt att alla stirrar olustigt på dig? Känns det som att folk fnissar hånfullt åt dig när du passerat dem? Skäms du så mycket att du knappt vågar möta blickarna på de du möter och önskar att mardrömmen snart skall ta slut? Då är du troligen paranoid. Men, skälet till att du drabbats av denna paranoia kan möjligtvis bero på att du drabbats av ett öde så fasansfullt att vi knappt vågar skriva om det utan att känna de kalla kårarna sprida sig över nacken. Vi samlar så klart mod och skriver om det ändå. Rakfinnar, inåtväxande hårstrån, röda prickar och irriterad hud. Vilket elände.

Rakfinnar eller inåtväxande hårstrån – som i folkmun är mer känt som ”Pseudofolliculitis barbae”, för ni går väl inte runt och på allvar säger ”jag får ofta tråkiga rakfinnar när jag rakat mig” eller liknande? – drabbar både män och kvinnor efter rakning och kan förekomma i ansiktet, på benen, under armarna och andra mer intima platser på kroppen. De uppstår som följd av att man rakat av hårstrået som sen när det skall växa ut igen stöter på patrull och istället krullar sig och börjar växa inåt i huden. Det finns två olika typer av inåtväxande hårstrån och det är transfollikulära och extrafollikulära hårstrån. Det transfollikulära håret lämnar aldrig hårsäcken utan krullar sig direkt in i hårsäcken igen, vilket skapar en vätskeansamling och skapar inflammation och irritation. Det extrafollikulära håret växer ut genom hårsäcken, ut genom huden och krullar sig för att sedan växa in i huden igen. Tyvärr är inget av de två alternativen helt optimala för att få en riktigt slät och len hud efter rakningen då båda kan lämna tråkiga inflammationer efter sig.

Hur slipper man då dessa otäcka inåtväxande hårstrån från helvetet?

Enkelt, att man slutar raka sig skulle vissa säkert säga. Dessa har så klart fel, inte enbart för att vi vill sälja riktigt bra produkter i butiken och tjäna pengar utan även för att det faktiskt finns riktigt bra produkter som gör att du kan slippa detta bekymmer. Sen vill man ju inte se ut som en luffare heller. OBS! Skämt. Det är inget fel med att se ut som en luffare… om man bor i en kartong under en gran ute i skogen där ingen kan se that is. Tillbaka till det väsentliga. Det finns faktiskt produkter och metoder som kan lindra besvären och i bästa fall göra så att du slipper dem helt. Det mest uppenbara, och även det mest effektiva är så klart att helt enkelt sluta raka sig men detta är för många inte ett alternativ då de kanske föredrar ett ansat ansikte, eller vart man nu rakar sig. Studier har visat att den optimala längden på håret för att slippa besvär med inåtväxande hårstrån är mellan 0.5 mm – 1 mm.

Detta kan man uppnå genom att raka sig med en trimmer, eller ännu bättre med en av de produkter vi säljer i butiken som heter ”Bump fighter” vars konstruktion gör att bladen lyfter håret en aning innan själva rakningen sker.Den ger inte en riktigt lika nära rakning som andra hyvlar men här handlar det om att undvika problemen med inåtväxande hårstrån som är det viktiga och då är den riktigt bra. Den fungerar för att motverka eller lindra de flesta rakrelaterade problem som t.ex rakbränna och röda prickar.

 

 

Här får du 9 enkla tips som hjälper dig att motverka eller lindra dessa fasansfulla åkommor

  1. Du skall inte använda någon annans rakhyvel, eftersom det är ganska otrevligt och det kan ge dig tråkiga infektioner.
  2. Använd rena och vassa rakblad, t.ex rost är ett ganska tydligt tecken på att du borde bytt blad för länge sedan. Vi har full förståelse för att rakblad är dyra och att du vill använda dem så länge som möjligt men snålhet ger dig inte färre röda prickar eller mindre skärsår. Snarare tvärt om.
  3. Värm huden och skägget innan du börjar raka dig, håll en varm fuktig handduk över ansiktet en stund eller ställ dig i duschen innan du skall raka dig.
  4. Använd en bra rakkräm eller raktvål för att få ett bra och krämigt lödder som ger ett bra glid och minskar friktionen vid rakning.
  5. Raka medhårs, alltså åt samma håll håret växer. Har du en normal skäggväxt med lindriga eller inga besvär kan du vänta en stund, lägga på en ny omgång lödder och raka samma ställe en gång till, denna gången mothålls för att få en riktigt nära rakning.
  6. Dra inte hyveln fram och tillbaka eller raka flera upprepade gånger på samma ställe, det irriterar bara huden och hårsäckarna.
  7. För hyveln med lätt hand när du rakar dig. Det finns ingen anledning att ta i så att du spricker, varken skägget eller huden blir särskilt imponerade av att du har vältränade muskler som minsann kan ta i.
  8. Tvätta och skölj ordentligt efter att du rakat dig.
  9. Använd någon typ av After shave efter rakning. Den innehåller ofta alkohol som är bakteriehämmande och hjälper till att motverka inflammerade hårsäckar och hjälper till att stänga porerna. Alkoholen gör dock att huden inte återfuktas så bra och efter rakningen är huden ganska törstig. Då kan man använda en rakbalsam eller fuktkräm av något slag som lugnar och återfuktar huden. En After shave är ofta parfymerad och det är ju alltid trevligt att lukta gott efter att du rakat dig, i alla fall för de som vistas i din omgivning.

Sådär, det var några enkla tips för dig som helst vill slippa dessa problem och i stället ha ett välrakat och fräscht yttre. Om du inte bor i en kartong under en gran ute i skogen där ingen kan se that is, då kan det ju kvitta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *