Skovård

Vårda och ta hand om dina skor på rätt sätt från början så har du glädje av dina skor mycket längre. Förutom underhåll och rengöring av dina skor kan det vara bra att minska risken för slitage när du tar på och av dina skor. I vår webbutik hittar du skohorn i cederträ av hög kvalitet och lång hållbarhet som skyddar både dina skor och din rygg.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Produkter för bra skovård

Genom att ta hand om dina skor kan du få dem att se nya ut väldigt länge och med rätt underhåll och rengöring ökar du skornas livslängd. Redan när du köper ett par skor kan det vara bra att fråga personalen vilka produkter som är bäst för materialet i dina köpta skor.

Skoblock

Genom att använda skoblock när du inte använder dina skor håller du dem fina och i sin rätta form. Välj gärna skoblock av cederträ som både är fuktabsorberande och avger en mild, fräsch doft.

Shohorn

Varje gång du tar på dina skor behöver du lossa ordentligt på skosnören så att du inte pressar ner foten vilket sliter på skorna. För att minska slitaget ännu mer kan det vara bra att använda ett skohorn när du tar på dig skorna. Förutom att skydda dina skor skyddar du även ryggen så att du slipper böja dig för långt om du står upp när du tar på skorna.

Impregnering

Med en bra impregnering anpassat för materialet i dina skor skyddar du dina skor mot väta och smuts. Då slipper du oroa dig för blöta strumpor eller att skorna ska bli förstörda av missfärgningar.

Skokräm, skoborstar och putsduk

Skokräm behövs regelbundet för skinnskor för att putsa dem blanka och fina så att de ser nya ut igen. Med en riktigt bra skoborste och putsduk blir det enkelt att göra jobbet. Skoborstar är även bra för att snabbt borsta bort grus och löst smuts.

Så tar du bäst hand om dina skor

Det bästa är om du dagligen kan ta bort synlig smuts genom att borsta av skorna från grus och torka av eventuell fukt och smuts. Ju längre smutsen sitter kvar desto mer kan det sätta sig i skornas material och det blir svårt att få dem fina igen.

Impregnera och putsa dina skor regelbundet. Innan du applicerar ny skokräm är det bra att först rengöra skorna så att du får bort gammal skokräm. Då kan den nya krämen lättare sjunka in i lädret.

Frågor och svar Skovård

Varför behöver nya skor impregneras och vårdas?

Nya skor har inte fått en första behandling av impregnering och skovård för att få ett tillräckligt starkt skydd mot väta och smuts. Därför är det viktigt att direkt komma igång med bra skovård efter köpet och sedan vårda dem regelbundet därefter.

Behöver jag verkligen vårda mina skor?

Välvårdade skor gör mycket för helhetsintrycket för ditt utseende och skorna håller betydligt längre i flera år framöver om du tar hand om dem på bästa sätt.

Hur tar jag hand om skor i mocka?

Mocka ska inte putsas med skokräm men de bör borstas med en särskild mockaborste för att rengöras från damm, grus och smuts. Den speciella borsten hjälper även till att lyfta upp fibrerna i mockan så att skorna ser välvårdade ut. Det är viktigt att impregnera skorna regelbundet med impregneringsspray.

Mina skor har blivit blöta hur torkar jag dem snabbt?

Ett trick är att använda tidningspapper och riva ut ett tidningsblad i taget, skrynkla ihop och ner med dem i skorna. Tidningspappret suger upp fukten effektivt och genom att byta en gång i halvtimmen eller en gång i timmen beroende på hur blöta skorna är så torkar skorna snabbt.