Striglar

Bibehåll skärpan i din rakkniv med en strigel och få rakkniven att hålla sin höga kvalitet under många, många år. I vår webbutik hittar du de bästa utvalda produkterna som både passar din plånbok och ger din rakkniv bästa omvårdnad. Vi har även läderbalsam för längre hållbarhet på din strigel och strigelpasta för riktigt bra skärpa på din rakkniv.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Använd strigel för bästa skärpan

Det kan vara svårt att tro men dina skäggstrån är riktigt vassa, nästan som koppartråd, och sliter på rakknivens egg. Det uppstår mikroskopiska ojämnheter och rakkniven blir allt mer sliten. För att bibehålla skärpan i knivbladet på en rakkniv med ett fast rakblad behöver bladet striglas både inför varje rakning och efter. Det görs med en strigel som är en rem och kan vara i olika material som ko-, kalvskinn, buffel- eller bisonläder. Ofta ger en strigel av kalvskinn ett bättre resultat än en rem i koskinn.

Olika modeller på striglar

En strigel är inte bara en rak rem det finns många olika modeller på striglar. Det är viktigt att hitta en strigel som är praktisk att använda, att ta fram eller ha hängandes framme eftersom du behöver strigla både före och efter varje rakning för att ta hand om din rakkniv på bästa sätt. Här går vi igenom fördelarna med de olika modellerna.

Frihängande

Den mest populära modellen är en frihängande strigel som hängs fast med en krok eller ring på väggen. Dessa striglar är lätta att använda då du kan hålla remmen spänd med en hand samtidigt som du striglar. En strigel som är frihängande har en ring eller krok för att enkelt ska kunna hänga den på väggen.

Handhållen

En strigel som är handhållen har ett handtag där strigeln hålls uppspänd vilket ger bra stabilitet när du ska strigla. En handhållen strigel kallas också för en paddelstrigel.

Ensidig eller tvåsidig

En handhållen strigel är vanligtvis tvåsidig och en frihängande varierar beroende på märke om den är ensidig eller tvåsidig.

En tvåsidig strigel har ofta en sida av läder och en sida med canvas eller linne. Tvåsidiga striglar har fördelen att du kan använda slippasta på sidan med tyg. Sidan kan också användas till att få bort smuts och fett från rakbladet. Använder du lädersidan till att få bort smuts och fett kommer lädret att fungera sämre och ha en kortare livslängd.

Ytterligare en fördel med en tvåsidig är att du kan använda baksidan för att först värma upp eggen. Eggen värms upp genom den friktion som uppstår när kniven dras mot linnet eller canvasen och ger en värmeutveckling som gör eggen mjukare vilket underlättar för att vässa den effektivt på lädersidan.

Så striglar du din rakkniv

Det är mycket enkelt att strigla en rakkniv. Se först till att hålla strigeln sträckt genom att hänga upp den så att du kan sträcka den med en hand om det är en frihängande strigel. Rakkniven dras sedan plant mot lädret med ytterst lite vinkel och med dragets riktning åt knivryggens sida. Det gäller med andra ord att aldrig dra med eggen först eftersom det förstör både kniven och strigeln.

Dra ett tag ner med rakkniven åt ett håll och sedan ett drag uppåt genom att vända rakkniven till andra sidan, men hela tiden med knivryggen i dragriktningen. Börja först med några drag på strigelns baksida om det är en tvåsidig strigel för att värma upp eggen och därefter några drag på lädersidan.

För att få in rätt teknik undviker du att trycka kniven mot remmen och dragen ska vara jämna utan ryckiga rörelser och med hela bladet mot strigeln.

Slippasta för bättre skärpa

Om din rakkniv inte får tillräcklig skärpa av striglingen kan du behöva använda slippasta. Det innehåller ett polermedel som används till att både tvätta och reparera rakbladets egg. Strigelpasta finns i olika varianter med olika grovkorniga och finkorniga polermedel och ett finkornigt sliter mindre på rakkniven. Ett grovkornigt polermedel kan med fördel användas om du har slarvat med strigling eller om det finns någon större skada som inte behöver slipas med en slipsten.

Det som är viktigt att tänka på när du använder slippasta på din strigel är att slipmedlet inte går att ta bort från strigeln. Du kommer därför att behöva en ny strigel.

Underhåll av strigeln

Även en strigel behöver underhållas för att hålla sig mjuk och smidig. Strigeln behandlas med läderfett eller strigelbalsam för att inte lädret ska hårdna och ge ett sämre resultat. Märker du att strigeln börjar kännas torr är det dags att smörja in den men gör det hellre regelbundet så att remmen aldrig hinner bli torr.

Frågor och svar om Stiglar

Varför ska man använda en strigel?

En strigel använder du för att polera eggen på rakbladet för att få upp skärpan inför rakningen. När du använder din rakkniv blir det mikroskopiska skador på bladet från dina skäggstrån vilket sliter på eggen och ger ett sämre resultat av rakningen. Efter rakningen använder du en strigel för att rengöra rakbladet från smuts och fett. Vill du att rakkniven ska hålla länge behöver du underhålla den genom strigling.

Är strigla samma som att slipa?

Nej det blir ingen riktig slipning genom att strigla. Genom strigling får du bort smuts och kan få bort mikroskopiska skador i rakbladet. Underhåller du rakkniven med strigling behöver du sällan eller aldrig slipa bladet om det inte uppstår större skador på grund av oförsiktighet.

Räcker det inte med att bara slipa rakbladet lite oftare med en slipsten?

Genom att slipa rakbladet med en slipsten sliter du onödigt mycket på rakbladet och det förkortar istället livslängden. Slipning gör du max en till två gånger om året.

Vad ska jag välja för strigel?

Väljer du mellan koskinn och kalvskinn så har kalvskinn högre kvalitet och ger ett bättre resultat. Vill du investera i en riktigt bra strigel kan vi rekommendera buffelskinn. Det som är enklast att använda är en handhållen strigel då den är enkel att hålla spänd. Vi rekommenderar en tvåsidig så att du först kan värma upp eggen på baksidan för att därefter enkelt vässa rakkniven på lädersidan.