Att välja rätt rakkniv
Att välja rakkniv kanske kan verka enkelt och att du kan köpa vilken som helst för att de ser ungefär likadana ut. Men faktum är att de kan skilja sig ganska mycket på många områden. Det är inte bara priset som skiljer utan det finns många olika former, storlekar, blad och material och alla har sina egenskaper. Titta inte bara på priset utan passa på att investera i en rakkniv av hög kvalitet. Rakkniven kan hålla livet ut om du tar hand om den på rätt sätt. En mycket välskött rakkniv kan till och med hålla i flera generationer.
Skaft
Skaftet spelar stor roll för hur du upplever greppet under själva rakningen. Här är det mycket din personliga uppfattning om vilket handtag som känns bra i handen både utifrån formen och materialet men även tyngden. Kniven ska inte kännas för tung samtidigt som tyngden ska hjälpa till för en smidig rakning.
Materialet i skaftet kan bestå av ben, trä, stål, plast och pärlemorimitation där de två sistnämnda materialen är lättare än de övriga materialen.
Knivbladets material
Knivbladet kan vara i olika material. Det bästa materialet är kolstål som ger mycket bra skärpa. Det kräver dock ordentlig skötsel då det är viktigt att se till att bladet håller sig torrt och oljas in vid behov eftersom det rostar lätt.
Blad av Damaskus stål består av flera olika lager av järn och stål som har vikts samman i flera omgångar och hamrats ut. Dessa blad är därför lite dyrare på grund av en mer omfattande process i tillverkningen.
I de billigare rakknivarna kan materialet vara i rostfritt stål och det fungerar bra för rakknivar med utbytbara blad. För straight razor är det inte det bästa materialet eftersom det är svårt att slipa till någon bra skärpa.
Bredden på rakknivens blad
Bredden på knivblad anges i tum. Bredden påverkar både vikt på kniven och rakningens smidighet. Det är enklare att styra ett smalt blad på 5/8 tum och det kan passa bättre för mindre händer. De bredare bladen på 6/8 tum kan passa bättre för grövre händer och vana användare.
Skålningen på bladet
Knivbladen på en rakkniv är ofta skålat vilket anges med hollow där full hollow är ett fullt skålslipat blad. Mer skålslipning ger ett vassare blad men kan vara lite svårare att raka med. Det finns även knivar med ett helt plant knivblad, en så kallad flat eller wedge. På de något billigare rakknivarna brukar det ofta förekomma halvt skålslipade blad, 1/2 hollow.
Rakbladets spets - nosen
Även spetsen eller den så kallade nosen på rakbladet påverkar rakningen. Du får en hög precision med vassa och tydliga kanter men också en ökad risk för skärsår. Rundade hörn är mer säkrare men det kan vara lite svårare vid svåråtkomliga hudytor.
Den allra vanligaste spetsen är round nose (round point) som precis som det låter har rundade hörn. Denna variant passar utmärkt för nybörjaren. En annan vanlig variant som ger lite mer precision är french nose som har skarpt markerade hörn och en rundad ovansida. Nästa steg i precision får du med hook nose, den krokformade nosen, som har en spets med en konkav båge. Den mest kantiga formen med rak vinkel kallas square nose eller spike point och passar bra när du ska raka vissa detaljer för den bästa precisionsrakningen.
Slipning av rakknivar
Oavsett om du har utbytbara rakblad eller ett fast rakblad mister bladet sin vasshet efterhand. För att bibehålla vassheten och för att få ett bra resultat vid rakning behöver bladet i en klassisk rakkniv slipas i alla fall minst en gång om året.
Det finns bra och effektiva slipstenar att köpa om du vill göra det själv. Vill du inte riskera att förstöra bladet kan du också lämna in kniven på slipning hos någon fackkunnig.
Underhåll rakkniven med strigling
Om du vill att rakkniven ska hålla så länge som möjligt och ge den bästa rakningen behöver du regelbundet strigla din rakkniv. Strigling utförs på en lång läderrem, en strigel, för att underhålla knivens egg. Det är inte samma sak som slipning utan strigling rätar ut ytterst små mikroskopiska bucklor som orsakats av din skäggstubb.
Du lägger kniven platt mot en strigel och drar först mot dig och sedan från dig hela tiden med knivryggen åt det håll du drar. Det är viktigt att inte dra med eggen först eftersom det kan skada både eggen och strigeln.
Genom att strigla kniven på detta sätt kan du lättare bibehålla skärpan genom att polera eggen. Utför strigling helst före rakning så att eggen poleras och förbereds inför rakningen. Det är också bra att strigla efter rakning för att rengöra eggen från smuts och tvålrester.
Förläng hållbarheten med rätt förvaring
Även förvaringen av rakkniven kan påverka knivens livslängd. Förvara gärna kniven i ett särskilt rakknivsställ som håller kniven ren och torr. Då undviker du även onödiga slitskador för att det ligger mot något material som kan skada rakbladet.
Så rakar du dig med en rakkniv
Det kan ta lite tid att lära sig tekniken vid rakning med rakkniv. När du väl har lärt dig får du mycket större kontroll och en närmare rakning än med något annat rakdon. Om du aldrig har rakat dig med en rakkniv innan kan det kännas lite osäkert kring rätt teknik. Det kan också kännas lite ovant att hålla i kniven eftersom du behöver ett helt annat handgrepp än med en rakhyvel.
Ta dig tid
Det tar lite längre tid att raka sig med en rakkniv eftersom kniven är vass och behöver hanteras varsamt. Se därför till att du har gott om tid för att raka dig i lugn och ro utan stress.
Förbered inför rakningen
Innan du börjar raka dig behöver du först arbeta upp ett bra raklödder med en raktvål eller en rakkräm. Blöt sedan ansiktet med varmt vatten och applicera raklöddret med en rakborste. Låt gärna rakmedlet verka en stund för att mjuka upp både huden och skäggstråna.
Vinkel och tryck
När du rakar dig med en rakkniv är det viktigt att tänka på vinkeln och trycket. Raka med en 30 graders vinkel och tryck inte för mycket utan låt kniven lätt glida över huden med försiktiga och långsamma rörelser.
Rakningen
Det lättaste är att börja med de största hudytorna som är mest plana. Börja därför med kinderna för att sedan gå över till haka, hals och avsluta med överläpp och kring munnen.
Sträck huden med den lediga handen och gör ett eller två drag medhårs genom att rakkniven får glida lätt över huden. Applicera lödder igen för att även dra ett drag mothårs. Genom att komplettera med drag mothårs kommer du mycket närmare hårroten vilket ger ett bättre resultat.
Vid rakning är det inte bästa tekniken att få bort alla skäggstrån med ett enda drag. Får du bort allt på ett drag kan det tyda på att du trycker kniven för hårt mot huden vilket sliter på huden och ökar risken för skador.
Frågor och svar om Rakknivar / Cut-throat
Att raka sig med en rakkniv, om kniven används på rätt sätt, är mer skonsamt mot huden än att raka sig med en rakhyvel. Varför det är mer skonsamt är för att du inte behöver trycka rakkniven mot huden på samma sätt som med en rakhyvel. Du får också ett bättre resultat med en rakkniv eftersom rakbladet kommer åt bättre och ger en närmare rakning än en hyvel. Det är också betydligt mer ekonomiskt att investera i en rakkniv då du slipper köpa rakblad.
När du rakar dig med rakkniv är det bra att raka åt båda hållen. Börja först medhårs och avsluta området mothårs för att komma riktigt nära hårrötterna.
Att raka med rakkniv kan vara lite svårare än en rakhyvel och det finns större risk för skärsår. Om du skulle få ett skärsår hanterar du detta effektivt med ett alunstift eller en alunsten. Du doppar alunstiftet i vatten och lägger det mot såret för att stoppa blödningen. Det som är speciellt med alun är att det får såret att dra ihop sig mycket snabbt.
Nej, du måste checka in din rakkniv med ditt bagage. Rakknivar och även shavetter och andra rakhyvlar med löstagbara blad måste checkas in när du ska med flyget. Det enda som tillåts i handbagaget är engångshyvlar där bladen sitter helt fast. Varför ska jag välja rakkniv istället för rakhyvel?
Ska man raka sig medhårs eller mothårs?
Hur hanterar jag skärsår?
Får man ta med rakkniv på flyg?