Rakställ

Din rakborste och hyvel (eller kniv för den delen) förtjänar att exponeras på bästa möjliga sätt i ditt badrum. Rakstället är inte bara en snygg accessoar, det är en nödvändighet då de flesta rakborstar ska torkas hängande med borsten nedåt, och du slipper ha en laddad rakhyvel liggandes i ett hörn i skåpet som bara väntar på att få skära dig i fingrarna. Låt rakstället stå framme och visa upp dina käraste ägodelar: här hittar du rakställ efter varje smak – i trä, metall eller plast, med eller utan raktvålskopp.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Förvara dina rakverktyg i ett snyggt och praktiskt rakställ

Ta hand om dina rakverktyg genom att förvara dem på bästa sätt för att de ska hålla så länge som möjligt. Det finns rakställ i flera olika modeller med ställ enbart för rakborste, rakhyvel eller rakkniv och det finns ställ där du kan samla alla dina rakgrejer samlade på ett och samma ställe. Det kan vara praktiskt att ha allt samlat för en bra rakrutin. Du kan också förlänga livstiden för dina rakprylar om de förvaras på rätt sätt för att undvika fukt, damm, smuts och slitage.

Har du investerat i snygga och kanske dyra rakdon är det också synd att inte investera i ett snyggt designat rakstativ så att du kan visa upp dina fina ägodelar i badrummet.

Eleganta eller enkla ställ för hela rakset

Ett ställ för hela ditt rakset är bra för att hålla ordning på sakerna så att det både ser snyggt ut men även att du hittar allting när du behöver raka dig. Ska du köpa ett stativ med olika hål som hållare så kontrollera att diametern stämmer överens med alla dina rakprodukter.

Rakborstställ

Ett rakborstställ för din rakborste är något vi verkligen rekommenderar för att hålla den fräsch och för längre hållbarhet. Genom att låta rakborsten hänga på rätt sätt kan den hålla så mycket som 10 gånger längre än om du låter borsten stå upp. För att din rakborste inte ska bli nedsmutsad eller råka bli lagd på en fuktig yta samt att allt vatten ska kunna rinna av och torka behöver rakborsten hänga med stråna neråt. Om vatten eller fukt samlas i mitten av borsten för att stråna pekar uppåt eller om den ligger ner på fuktig yta kan mögel uppstå.

Det finns stativ som bara är för din rakborste och även ställ där du kan samla alla dina rakgrejer. När du ska köpa ett rakborstställ behöver du säkerställa att diametern för hålet där borsten ska hänga passar just din rakborste. Har du en extra hög borste behöver du även kontrollera höjden för hänganordningen så att borsten kan hänga fritt.

Rakhyvelställ

För dig som använder en rakhyvel kan det passa bra med ett särskilt rakhyvelställ. Det tar minimalt med plats i badrummet och du kan enkelt förvara din hyvel utan risk för skador på eggen och onödigt slitage som förkortar hållbarheten. Genom att också undvika att rakhyveln läggs på en yta med smuts eller bakterier minskar du även risken för hudirritationer och hudinfektioner vid rakning.

Materialval

Ett rakställ ska inte bara vara praktiskt och se snyggt ut det ska också vara gediget och stabilt för att inte välta och skada dina rakprodukter. Det finns många material att välja mellan och fundera gärna en extra gång så att materialvalet matchar både dina rakverktyg men gärna även inredningen i badrummet.

Ett ställ i trä med exempelvis valnöt som träslag är enkelt och riktigt snyggt men det kan vara lite svårt att passa in i rummet om du inte har träinslag i inredningen i vanliga fall.

För en lyxig men enkel stil kan det vara snyggt att välja ett rakställ i rostfritt stål. Det passar ofta in i de flestas badrum. Ännu lyxigare och om du har valt mässing i ditt badrum finns det även ställ i förkromad mässing.

Stilrent får du det med ett stativ i svart akrylplast och det passar väldigt bra in i ett maskulint rum. Om du har ett ljust rum utan svarta detaljer kan transparent eller elfenbensvit akryl passa bra. För dig som vill ha det snabbstädat är ett ställ i akryl enkelt att torka av och hålla rent.

Frågor och svar om Rakställ

Behövs verkligen ett rakborstställ?

Ja, för bästa hygien och minskad risk för mögel i borsten behövs ett rakborstställ. Det kan verka praktiskt att ställa rakborsten med hårstråna uppåt om det är en plan yta i änden på skaftet. Tyvärr riskerar damm och smuts att då samlas i hårstråna samt att vatten och eventuell fukt kan samlas i botten där hårstråna tätnar. Detta ökar risken både för infektioner i huden samt mögel i rakborsten. Investera istället i ett rakborstställ där rakborsten kan hänga fritt med stråna neråt.

Vad är fördelarna med ett rakställ?

Att förvara allt samlat i ett rakställ är en bra investering för att öka livslängden på dina rakverktyg. Med ett rakställ kan du förvara varje sak utifrån hur de bäst förvaras för att skydda eggen på en rakkniv eller rakhyvel samt att skydda hårstråna på rakborsten med mera. De flesta rakställ har en tanke bakom för att både skydda från slitage, smuts och fukt. Det är även praktisk att ha allt samlat så att du snabbt kan hitta det du behöver vid varje rakning. Sist men inte minst kan det vara trevligt att visa upp dina fina ägodelar i en elegant och snygg förvaring.

Varför ska jag använda rakställ istället för fodral till rakhyveln?

Rakställ är att föredra framför ett fodral eftersom din rakhyvel eller rakkniv mår bra av att luftas mellan rakningarna. Särskilt i en rakhyvel kan det samlas fukt som du inte riktigt kan torka av ordentligt mellan rakbladen. Instängt i ett fodral kan därför bakterier bildas mycket lättare. Ett fodral fungerar jättebra om du ska på resa eller inte använder din rakhyvel varje dag.

Vilket rakställ är bäst?

Vilken som är bäst beror helt och hållet på vilka rakverktyg du har och hur många. Valet av material har ingen betydelse för funktionaliteten mer än att stativet behöver vara stabilt för att inte råka välta. Sedan är det en smaksak vad du tycker är snyggt och om du vill ha något som är praktiskt att hålla rent. Förkromat material, mässing eller rostfritt stål kan vara elegant men minsta vattenstänk så får du torka av den för att hålla stativet glansigt utan vattenfläckar.