Skäggfärg

Förstärk eller få en ny spännande look genom att färga ditt skägg i en annan färg. Matcha din hårfärg, täck grå hårstrån eller välj en helt annan nyans. Tycker du att skägget känns tunt kan lösningen vara att färga det för att få det att se fylligare ut. Vi har ett stort antal nyanser med skäggfärg särskilt anpassade för din känsliga hud i ansiktet. Skäggfärgerna är enkla att använda och ger dig ett snabbt resultat.
Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Vad är skäggfärg?

Skäggfärg används ofta för att täcka de grå skäggstrån som oftast kommer med åldern. Genom att färga skägget kan du ge ditt skägg ett mer enhetligt utseende. Färgning kan dock även användas för att helt ändra färg, till exempel till vitt i samband med julen. Den kan även ge en ljusare eller mörkare ton, till exempel för att ytterligare urskilja och markera skägget – möjligheterna är närmast oändliga!

Om du vill använda skäggfärg för att skapa ett enhetligt utseende som kompletterar din hy, bör du välja en lite ljusare färg än din naturliga nyans. Detta då skäggstrån gärna absorberar så pass mycket färg att det blir mörkare än vad som är tänkt. Ofta behöver du experimentera lite grann innan du hittar den perfekta nyansen, och du behöver inte vara orolig om du inte lyckas träffa rätt redan på första försöket. Tänk på att det är alltid lättare att färga skägget mörkare medan det är svårare att göra det ljusare.

Vanliga ingredienser i skäggfärg

Till skillnad från många andra skäggvårdsprodukter är förekomsten av artificiella ämnen ofta större i skäggfärg. Det är till exempel inte ovanligt att dessa produkter innehåller simetikon och paraffin samt andra konstgjorda tillsatser. Färgen innehåller dock ofta även naturliga ingredienser. Du kan med fördel välja en produkt med en hög andel naturliga ämnen på ingredienslistan för att minimera risken för allergiska reaktioner. Sådana produkter är dessutom generellt sett av en högre kvalitet.

Om en produkt mot förmodan skulle sakna innehållsförteckning bör dina varningsklockor ringa. Risken är nämligen då stor att produkten ifråga innehåller mindre lämpliga ingredienser. Men majoriteten av alla tillverkare av skäggfärg är förstås seriösa och avhåller sig från att använda sådana ämnen. Det finns dock alltid mindre seriösa aktörer som försöker tjäna en hacka på att kränga suspekta produkter. Kontakta gärna tillverkaren om du har frågor om innehållet i en produkt.

Så väljer du rätt färg

När det kommer till valet av skäggfärg är absorptionen av färgen en viktig faktor att ta hänsyn till. Detta beror inte minst på att denna egenskap påverkar vilken nyans som du bör välja. Den generella rekommendationen är att du bör satsa på en färg som är lite ljusare än ditt skägg. Detta kan låta enkelt men är i själva verket svårare än vad man skulle kunna tro.

Dina naturliga hårstrån består nämligen av flera olika färger. Det kan därför vara svårt att på förhand veta om en viss färg är rätt eller får ditt skägg att se alltför mörkt ut. Samtidigt kommer en mörkare nyans inte bara täcka grå skäggstrån på ett mer effektivt sätt, utan en mörk färg kommer även påskynda appliceringen samt ge en ökad varaktighet. Med det sagt är det ändå viktigt att du lägger stor vikt vid ditt färgval.

Om du har svart hår kan det vara lämpligt att välja en mörkbrun skäggfärg. Den jämnar nämligen ut skäggets färg mer och skapar inte en lika tydlig kontrast mot huden som en svart färg. Och om du istället har en annan mörk hårfärg än just svar bör du alltså välja en färg som är en eller ett par nyanser ljusare än ditt huvudhår. Blonda män kan med fördel välja en skäggfärg som ligger lite närmare deras naturliga hårfärg. Rödhåriga personer kan ofta gynnas av att välja en ljusbrun nyans.

När du väl har hittat rätt färg är det dags att applicera den i skägget. Hur du lämpligast går tillväga går vi igenom nedan. Först bör vi dock nämna vad du behöver för att komma igång och färga ditt skägg.

Detta behöver du för att färga skägget

När du ska färga ditt skägg underlättar det mycket om du har tillgång till vissa saker. Vissa av dessa är helt nödvändiga medan andra främst gör jobbet enklare.

Detta behöver du för att komma igång:

 • Någonting att applicera färgen med (t.ex. en sminkborste, tandborste, kam eller medföljande applikator)
 • Gummihandskar (för att slippa få färg på händerna)
 • Skäggschampo och skäggbalsam att tvätta skägget med (valfritt)
 • Handdukar som du inte är rädd för att kladda ner
 • En oöm t-shirt att bära under färgningen
 • Pappershanddukar eller hushållspapper att torka med.

Så kan du använda skäggfärg

Det är inte svårt att färga skägget men du bör börja i rätt ände och arbeta systematiskt för att uppnå bästa möjliga resultat. För att underlätta för dig går vi nedan igenom de steg som du bör följa när du använder skäggfärg.

 • Tvätta skägget. Börja med att tvätta ditt skägg med ett skäggschampo för att avlägsna döda hudceller och ge hårsäckarna näring. Genom att tvätta skägget gör du det även möjligt för skäggfärgen att sitta i längre.
 • Torka det noggrant. Torka skägget för att avlägsna all fukt. Använd en ren handduk eller en hårfön om du föredrar det.
 • Skydda händerna. Använd gummihandskar för att skydda dina händer och undvika kladd eller hudirritation.
 • Blanda färgen. Läs först de medföljande instruktionerna. Blanda sedan färgen enligt dessa.
 • Färga skägget. Använd en kam för att applicera färgen i skägget. Många produkter har en medföljande kam i förpackningen. Täck hela skägget inklusive din mustasch och dina polisonger. Arbeta in färgen djupt i skägget och se till att täcka eventuella färglösa fläckar.
 • Låt färgen verka. För att skäggfärgen ska kunna göra sitt jobb är det viktigt att du låter den verka. Du bör dock hålla koll på hur färgen förändras under de första 10-20 minuterna. Detta för att kunna avgöra om du behöver applicera ytterligare färg. Färgen ska vanligtvis sitta kvar i omkring 20-40 minuter.
 • Skölj ur färgen. När färgen har verkat och du är nöjd med resultatet, är det dags att skölja ur överflödig skäggfärg ur skägget. Du vet att du har sköljt ditt skägg tillräckligt när vattnet inte längre är färgat utan klart.
 • Massera ditt skägg. Genom att massera skäggstråna kan du bidra till att skägget släpper ifrån sig färgämnen.
 • Schamponera skägget vid behov. Skulle skägget få en alltför mörk nyans kan du schamponera och duscha ditt skägg på nytt. Detta görs lämpligast snart efter att du har applicerat skäggfärgen.
 • Torka ditt skägg. Det sista steget i processen är att du torkar skägget. Du kan välja mellan att låta det lufttorka eller att torka det med en hårfön på låg värme.

Tips för ett varaktigt resultat

När du är klar med färgningen är det viktigt att du behandlar ditt nyfärgade skägg varsamt. Om skägget utsätts för alltför mycket kontakt och friktion riskerar färgningen att påverkas. Skölj gärna med kallt eller ljummet vatten då varmvatten medför en ökad risk för blekning.

Först när skägget har torkat ordentligt bör du borsta det och applicera skäggolja eller andra produkter. För ett långvarigt resultat bör du inte schamponera ditt skägg mer än en till två gånger i veckan.

Tänk också på att de färgämnen som används i skäggfärg inte är permanenta. Du bör därför färga skägget regelbundet, förslagsvis så fort färgen börjar blekna.

Fördelar med att använda skäggfärg

Vi har redan som flyktigast nämnt några av fördelarna med att färga skägget. Nu kommer vi dock att beskriva dessa lite mer utförligt, så häng med!

Framhäva skäggdesignen eller specifika detaljer

Genom att färga skägget, kanske i en annan nyans än ditt huvudhår, kan du på ett enkelt sätt framhäva designen på skägget eller framhäva specifika detaljer i detta. Det gäller speciellt dig som har ljust skägg vilket tenderar att smälta ihop med huden. Du kan också med hjälp av skäggfärg matcha nyansen på ditt hår om du så önskar.

Dölja gråa strån och få en enhetlig nyans

Om du vill dölja de grå strån som kan dyka upp i ditt skägg är en enkel lösning att färga skägget. Även om ett gråsprängt eller helgrått skägg kan vara väldigt snyggt, kan det kännas som att man är äldre än vad man egentligen är. Med hjälp av lite skäggfärg kan du på ett smidigt sätt minska den ålder som ditt utseende förmedlar.

Genom att färga skägget kan du också få en snygg och enhetlig nyans på skägget. Detta gäller kanske främst dig som har ojämn nyans på skägget med fläckar i olika nyanser. Om ditt skägg innehåller sådana ojämna partier kan det tyvärr ha en tendens att se ovårdat och slitet ut. Du kan dock förebygga olikfärgade partier och förhöjda utseendet genom en behandling med skäggfärg. 

Se fylligare ut

Har du en fläckvis skäggväxt eller ett skägg som ser tunt ut på grund av dess tunna skäggstrån? Om du väljer att färga skägget kan du snabbt och smidigt få det att se fylligare ut. Ett skägg med ökad fyllighet ser dessutom per automatik tjockare ut.

Ändra looken

Genom att färga skägget i en annan färg kan du ge skägget och hela ditt ansikte en ny look. Du kanske vill ha två olika nyanser i skägget och huvudhåret för att få fram en spännande look? Eller varför inte färga skägget vitt inför julen, eller kanske använda regnbågens alla färger för att visa ditt stöd för HBTQ-rörelsen?

Frågor och svar om skäggfärg

Kan jag färga mitt skägg med vanlig hårfärg?

Det korta svaret på denna fråga är nej. Att färga skägget med en hårfärg som är avsedd för huvudhåret bör du undvika eftersom dessa färgprodukter skiljer sig åt avseende funktion. Dina skäggstrån är både grövre och torrare än hårstråna på din hjässa. Därför behöver färgen innehålla andra kemikalier och färgämnen.

Hur ofta bör man färga sitt skägg?

Det beror på flera olika faktorer. Generellt sett kan man säga att du bör färga det var 4-5:e vecka. Vill du dessutom ha exakt samma nyans som du har idag behöver du färga skägget oftare. Hur ofta du färgar beror även bland annat på om du använder dig av produkter av hög kvalitet, men också hur väl du arbetar in färgen i skägget. Dessutom påverkar även faktorer som hur snabbt ditt skägg växer samt hur du tar hand om det mellan färgningarna.

Vad gör jag om skäggfärg fastnar på huden?

Det är lätt hänt att det fastnar skäggfärg på huden men också enkelt att förebygga. Det bästa är om du redan före färgningen applicerar en fet kräm på de hudpartier som omgärdar skägget. Krämen kan till exempel vara vaselin eller babyolja. Om färgen ändå fastnar på huden kan du avlägsna den med en ansiktsskrubb direkt efter du är klar med färgningen.

Kan man få en allergisk reaktion av skäggfärg?

Det kan händer att vissa personer får en allergisk reaktion av skäggfärg, precis som med annan hårfärg. Du kan testa hur din hud reagerar genom att gnida in en droppe på insidan av handleden. Får du ingen negativ reaktion av detta test bör du vara trygg med att använda skäggfärgen som det är tänkt.