Herrparfym

Letar du efter din favoritparfym eller är du ute efter en ny herrparfym, en tidlös klassiker eller något trendigt? I vårt utbud hittar du många av de populäraste märkena och herrdofterna när du vill uttrycka din personlighet med en doft. Hos oss hittar du din signaturdoft men även nya dofter när du vill variera dig och testa något nytt.

Visar alla 2 resultat

169 kr269 kr

Att välja rätt doft när du ska köpa herrparfym

Det finns otroligt många herrparfymer att välja på och det kan därför vara svårt att hitta en doft som passar just dig. Hur vi uppfattar dofter är mycket individuellt och det är inte alltid vi vill ha samma doft till alla situationer och det kan vara roligt att ibland byta mellan olika utifrån humör och situation.

Hur många parfymer du kan behöva för att kunna ha lite valmöjligheter är olika men det kan vara bra att ha tre grundparfymer att utgå ifrån. Då kan du som bas ha olika favoritdofter för jobb, till vardags och för fest.

PH-värdet i din hud påverkar doften

Att bara spraya parfymen ut i luften och lukta på doftmolnet eller lukta på en doftremsa ger sällan rätt bild av hur den doftar på dig. Vi har olika pH-värde i huden som påverkar hur doften uppfattas och det kan därför dofta olika på olika personer. Så för att bedöma vad du tycker om, behöver du spraya på huden.

Vardag och fest

Till vardags, på fritiden och framförallt på jobb vill vi ofta ha en lättare doft som en dagsparfym och på fest och middagar passar ofta en tyngre, kryddig doft som en kvällsparfym.

Välj herrparfym efter årstid

Vi påverkas mycket i vår sinnesstämning efter både väder och vilken årstid det är och det kan därför passa bra att hitta en herrdoft som matchar årstiden. Under våren och sommaren passar det bra med en lättare herrparfym med blommiga, bäriga dofter och kanske med friska inslag av citrus. På hösten och vintern passar det ofta bättre med en mörk, kryddig och träig herrparfym med exempelvis vanilj som bas.

Toppnoter, hjärtnoter och basnoter

Tycker du att dina parfymer brukar dofta annorlunda efter ett par timmar än mot vad de doftar när du precis har sprayat på? Det beror på parfymens uppbyggnad. När du läser om olika parfymer brukar det stå något om olika doftnoter. Noterna brukar delas in i tre kategorier utifrån hur länge de stannar på huden.

De första framträdande dofterna brukar kallas för toppnoter och brukar vara en lätt, frisk doft som stannar kvar i cirka 15 minuter. När toppnoterna klingar av övergår dofterna till parfymens hjärtnoter som stannar kvar ungefär 2-4 timmar. De allra längsta dofterna som kan sitta kvar eller anas i 6 timmar eller mer är basnoterna som ofta har en sötare och tyngre doft.

Det här hjälper dig när du ska välja en herrparfym då du kan få fram lite mer information om vilka dofter i en parfym som du vill ska vara mest framträdande när du ska använda parfymen.

Skillnaden mellan EdP, EdT och EdC

Parfymer brukar indelas i tre kategorier som EdP, EdT och EdC beroende på doftens koncentration.

Eau de Parfume – EdP

Det här är den vanligaste typen av parfym och en Eau de Parfume har en koncentration på 10-20% och doften brukar hålla cirka 5 timmar. En EdP passar bra i sammanhang där du vill dofta lite mer intensivt under en längre tid.

Eau de Toilette – EdT

En Eau de Toilette brukar ha en doftintensitet på 5-14% med en doft som håller cirka 3 timmar. EdT är något lättare än EdP och passar därför bra som en parfym till vardags.

Eau de Cologne – EdC

Denna variant av parfym har en koncentration på 3-7% och är därför ett mildare alternativ som inte sitter så länge som de övriga varianterna.

Så maxar du doften från din herrparfym

Ofta brukar man spraya eller droppa parfymen på halsen, bröstkorgen eller på handlederna som gnuggas mot varandra. Det är på grund av att doften aktiveras av värme, där huden är tunn och blodflödet är bra. Testa också parfym i nacken eller i armvecken.

Tänk också på att matcha din herrparfym med din deodorant eller duschtvål för att dofterna inte ska krocka med varandra. Med enhetliga dofter maxar du doften ännu mer.

Frågor och svar om herrparfym

Hur lång är hållbarheten på parfym?

Parfym kan tack vare innehållet av alkohol hålla väldigt länge. Så länge du förvarar dina parfymer mörkt och svalt utan att de utsätts för värme, solljus och luft kan du bibehålla en lång hållbarhet.

Vilken sorts herrparfym är bäst att välja?

Beroende på i vilken situation du ska använda en herrparfym kan olika varianter passa bäst. För festkvällen kan en med intensiv EdP passa bra medan du till vardags kan välja en EdT. Arbetar du i sammanhang där det är viktigt att inte dofta starka parfymer kan en EdC passa bättre.

Varför doftar parfymen annorlunda på min hud än i flaskan?

Ju längre tid parfymen är på din hud hinner parfymen reagera allt längre med din huds pH-värde men även hudens temperatur, fukt och naturliga dofter. Speciellt pH-värdet är det som påverkar parfymens olika doftnoter vilket innebär att parfymen kan dofta väldigt olika från person till person.

Hur länge håller doften i sig?

Beroende på vilken variant av parfym du använder håller dofterna i sig olika länge. Längst tid brukar du få med en Eau de Parfume, näst längst med en Eau de Toilette och kortast tid med Eau de Cologne. Sedan kan det variera sinsemellan beroende på vilka doftnoter som parfymerna innehåller. Lätta och fräscha dofter brukar försvinna lite snabbare än tyngre dofter.