Skäggschampo

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Varför du skall använda skäggschampo?

Varför tillverkas och säljs en produkt som skäggschampo eller skäggtvål för den delen? Det finns hundratals om inte tusentals olika schampo och tvålprodukter framtagna för hår på marknaden, bara i Sverige. Gå in på vilken affär som helst och se dig omkring. Antagligen är du så van vid att bara köpa ditt märke att du har skygglapparna på dig och inte ser den enorma mängd schampo som finns på hyllan, av olika tillverkare - för alla möjliga och omöjliga typer av hår, med eller utan mjäll. Det finns schampo för torrt hår, för fett hår, för känsligt hår, för trasigt hår, för färgat hår, för vanligt (?) hår och säkert ett hårschampo för de utan hår ... och jag har säkert glömt att ta upp någon målgrupp här också.

Och det finns skäggschampo. Varför? Varför kan jag inte bara ta mitt vanliga hårschampo och använda det i skägget?

Därför.

Jag gör det väldigt enkelt för dig nu. Medan du fortsätter läsa denna text, tag en valfri hand, dock någon av dina egna, och för den genom ditt eventuella hår på huvudet. Är du flintis eller har rakat bort allt kan du hoppa över detta steg. Gno runt handen där ett tag och känn efter. Känn på hårstråna, hur de känns. Med detta färskt i minnet, flytta nu ned handen till ditt skägg och gör samma sak.

Känner du skillnaden? Det är inte samma typ av hår. Och just därför bör ska du inte använda samma typ av schampo i håret som i skägget. Lustigt nog går det hyfsat bra omvänt, att använda skäggschampo i håret, även om det inte är optimalt och inte rengör på samma sätt - men, huvudsaken (pun intended) är att skäggschampot inte torkar ut genom avfettning, såsom hårschampo gör. Visst, du kan använda hårschampo i skägget, men det kommer att göra ditt skägg risigt, svårkammat och skört. Är du rädd om ditt skägg, sluta omedelbart att använda hårschampo i skägget. Använder du redan skäggschampo, ge dig själv en klapp på axeln.

Jag är fullt medveten om att det finns tillverkare av skäggschampo som bara rebrandar ett hårschampo och säljer det som skäggschampo. Jag har till dags dato provat på ett tjugotal olika märken, och detta är tyvärr ganska vanligt. Lika vanligt som att de säljer kroppstvålar som skäggtvålar, och ibland även som raktvålar. Hur som helst så märks det på en gång. Skägget blir torrt, risigt, kliar och går sönder så fort vinden bara visar sig.

Går vi in lite mer tekniskt på det och listar ingredienserna för två av dessa produkter, en var, och då tar jag två ur premiumsegmenten - utan att skriva ut vilka produkter det faktiskt är:

Hårschampo: Aqua, Sodium laureth sulfate, sodium chloride, cocamidopropyl beatine, PPG-2 hydroxyethyl coco/isostearamide, Citric acid, sodium benzoate, Guar hydroxypropyltrimonium chloride, potassium sorbate, Glycol distearate, Panthenol, Macadamia ternifola seed oil, Parfum, Amodimethicone, Styrene Acrylates copolymer, Sodium hydroxide, Steareth-4, Sodium carbonate, Polyquaternium-7, Trideceth-12, Cetrimonium chloride, [doftämnen], Sodium lauryl sulfate, Acetic acid.

Här ser vi alltså förtvålningsämnen, citronsyra, förtjockningsmedel, etandiol /etylenglykol (ja, kylarvätska...) mixat med stearinsyra för att bilda skum samt styrenplast/gummi, men även andra avfettande, frätande, hälsovådliga och miljöfarliga ämnen. Men det är okej att använda dem i en liten dos, för rena måste vi ju bli. Denna produkt är otroligt bra, ett riktigt premiumschampo, och om du nu sitter och kollar på ditt egna schampo och tänker Hallå! INGET av detta finns med i mitt schampo så säger jag bara: Kärt INCI-barn har många namn.

Skäggschampo: Cocos Nucifera Oil, Potassium Hydroxide, Olea Europea Oil, Glycerin, Helantius Annuss Seed Oil, Cyamopsis Tetragonoloba Gum, Aloe Barbadensis Leaf Juice, [doftämne], Butyrospermum Parkii, Citric Acid, [doftämnen].

Så... förutom att skäggschampot innehåller kanske en tredjedel av mängden produkter för att göra samma sak, göra hår rent, så innehåller det inget vatten (varför ta med sig vatten till brunnen?) vilket gör produkten betydligt mer dryg, det innehåller bara ETT otroligt milt tvålämne, det innehåller citronsyra, men långt ned på listan (ju längre ned, desto mindre utav det) och den enda ingrediensen de har gemensamt är samma förtjockningsmedel - vilket får ni lista ut själva (som skrivet innan, kärt INCI-barn har många namn). Skäggschampot gör rent ditt skägg, förutsatt att det är avsett för skägg och inte bara en rebrandad tvål eller ett rebrandat hårschampo, på ett milt och effektivt sätt, utan att skada skägget. Håret på huvudet är tjockare och tål betydligt mer påfrestningar än vad skägget gör, och då kan man göra produkter därefter.

Så, förutom mild rengöring, så gör skäggschampon (fortfarande förutsatt att det är tillverkat för skägg) skägget mer lättkammat och mjukare, så det inte går av när du borstar eller kammar det.

Nu hoppas jag att du har fått dig en tankeställare beträffande -vad- du har i ditt skägg, ity: använder du vanligt hårschampo i skägget kan du lika gärna använda motorolja istället för skäggolja. Olja som olja, eller hur?