Skäggvax

Skäggvax får ditt skägg att bli slätare än en nyrakad kind. Kamma, borsta, forma, fixa, gör kreationer och öva upp dig inför World Beard Championships. Det finns ingen som helst gräns för vad du kan åstadkomma med ett vax i skägget. Imponera eller chockera – the sky is the limit!

Visar alla 9 resultat


Guide - Allt om skäggvax

De ingredienser som används för att ta fram skäggvax är desamma som i skäggbalsam. Men vaxet är bättre på att hålla skägget på plats och innehåller mer vax och mindre olja. Dessa produkter används därför för att tämja och styla ansiktshår och du bör använda ett skäggvax om du vill kunna stoltsera med ett skägg som ser välvårdat ut.

Genom att välja ett bra skäggvax får du en produkt som ser till att ditt skägg doftar gott och ser bra ut. Vaxet ger skägget en välkommen lyster och hjälper samtidigt till att återfukta huden. Det räcker ofta med en gnutta vax för att uppnå dessa effekter och säkerställa att skägget behåller sin form under en hel dag.

Vanliga ingredienser i skäggvax

Ett skäggvax bör innehålla naturliga ingredienser. En bra tumregel är att ju färre ingredienser, desto bättre är en produkt. Du bör därför försöka undvika att införskaffa ett vax som innehåller en hög andel kemikalier eller artificiella ingredienser. Vaselin är en ingrediens som du bör undvika (mer om detta nedan).

Ingredienslista skiljer sig åt mellan olika tillverkare och produkter. Här är några av de vanligaste ingredienserna i skäggvax:

 • bivax
 • eukalyptusolja
 • enbärsolja
 • jojobaolja
 • lanolin
 • sheasmörolja
 • tallolja

Viktigt med naturliga ingredienser

Skäggvax har ofta bivax som huvudingrediens. Bivax är snällt mot huden och kladda inte, vilket gör det enkelt att tvätta bort vaxet eller att styla om skägget. En annan positiv egenskap som bivax har är att det omedelbart kan göra ditt skägg fylligare. Så även om ditt skägg är kort eller har växt ut fläckvis, kan en produkt som baseras på bivax ofta få ditt skägg att se bättre och mer hälsosamt ut.

Du bör hålla utkik efter ett vax som inte innehåller vaselin – sådana tenderar nämligen att kladda och skapa oreda. Sådana skäggvax kan dessutom få ditt skägg att se kladdigt och ovårdat ut. Till råga på allt kan det vara svårt att tvätta bort sådant vax, och vaselinet kan även täppa igen dina porer och resultera i inåtväxta hår och hudutslag.

Hur använder man skäggvax?

När du väl har hittat din favorit bland de skäggvax som finnas att välja mellan är det dags att använda den. Det är inte extremt svårt att applicera denna typ av produkt men det finns ändå vissa saker du bör tänka på.

Till exempel kan du underlätta processen genom att värma upp vaxet så det mjuknar. Detta kan du antingen göra med hjälp av hett vatten eller en hårtork, eller genom att värma vaxet med dina händer och fingrar. Nedan berättar vi steg för steg hur du går tillväga för att applicera skäggvax.

Värt att notera är att vaxet kan appliceras i antingen fuktigt eller torrt skägg – vissa produkter lämpar sig bäst för det ena eller det andra, medan somliga skäggvax är mer flexibla och kan användas oavsett om skägget är torrt eller vått. Vaxet bör också appliceras efter att du har använt eventuell skäggolja.

Så avlägsnas vaxet från skägget

Om du lämnar kvar vaxet i ditt skägg under en längre tid kan dina porer blockeras. Detta kan orsaka hudirritation och andra hudbesvär. Vi rekommenderar därför att du noggrant tvättar ur vaxet varje kväll före läggdags. När du gör detta bör du använda ett särskilt skäggschampo då dessa är snällare mot skägget än vanliga hårschampon.

Börja med att applicera lite skäggschampo i handflatan och applicera sedan detta i skägget. Massera in schampot i ditt skägg tills det täcker alla hårsäckar i ansiktet. Låt det sedan verka en liten stund innan du tvättar ur det med hjälp av varmt vatten. Denna procedur bör avlägsna allt vax och göra skägget redo att stylas på nytt dagen därpå.

Så formar du skägget med skäggvax

 • Tvätta skägget. Till att börja med är det lämpligast att använda skäggvax när skägget är tvättat. Du kan förslagsvis applicera vaxet efter morgonduschen när ditt skägg är varmt och fuktigt. Det är nämligen då som dina skäggstrån och din hy är som mest mottagliga för denna produkt.
 • Borsta igenom ditt skägg. I nästa steg använder du en skäggkam för att borsta igenom skägget. När du gör detta kan ett mindre antal skäggstrån avlägsnas men detta är fullt normalt.
 • Ta lite vax. Börja med att ta en liten mängd skäggvax (ungefär motsvarande storleken på din tumnagel) ur burken. Vissa produkter behöver du använda lite mer av men du gör bäst i att prova dig fram.
 • Värm upp vaxet i händerna. Gnugga vaxet ordentligt i dina handflator tills det smälter helt.
 • Applicera lite vax på huden. Vissa menar att du först bör gnugga lite vax mot huden under ditt skägg innan du applicerar det i skägget. Även här bör du dock testa vad som funkar bäst för just dig. Du kan även välja att hoppa över detta steg och istället applicera vaxet direkt i skägget.
 • Applicera vaxet i skägget. Massera vaxet in i skägget i en nedåtgående rörelse, från kinderna och nedåt. Arbeta in det från hårsäckarna och hela vägen ut i topparna. Det är viktigt att du börjar vid rötterna och inte vid topparna.
 • Borsta och/eller kamma och styla ditt skägg. När du har gnidit in skäggvaxet helt och inga spår av vaxet syns, kan du använda en skäggborste för att fördela vaxet och hålla alla skäggstrån i schack. Nu är det även lämpligt att kamma och forma skägget.
 • Torka skägget (valfritt). Om du önskar kan du använda värme för att torka skägget. När du tillför värme bidrar den till att smälta vaxet.
 • Slutför behandlingen med kall luft. När du är nöjd med formen avslutar du förslagsvis stylingen genom att blåsa kall luft på skägget med en hårfön.

Fördelar med att använda skäggvax

Skäggvax är en produktkategori med många fördelar men de exakta egenskaperna varierar något beroende på tillverkare och produkt. Vissa produkter ger bättre stadga medan andra förebygger skäggmjäll eller främjar skäggväxten. Nedan går vi igenom några av de främsta användningsområdena som du kan använda de flesta vaxer till.

Tämjer bångstyriga skäggstrån

Har du problemet att ditt skägg tycks leva sitt eget liv oavsett hur ofta du kammar det? Då tillhör du sannolikt den skara män som har ett bångstyrigt och bråkigt skägg. Ett möjligt sätt att tämja bångstyriga skäggstrån och få ordning på manen är att använda ett skäggvax. Vaxet kan nämligen hjälpa till att hålla skäggstråna på plats och bibehålla den look som du är ute efter.

Ger skydd mot väder och vind

När det kommer till skäggvax är produktens förmåga att få skägget att behålla sin form viktig. Detta är nämligen det främsta syftet med att använda ett vax. Det kommer förhindra ditt skägg från att se vilt och ovårdat ut, och målet är alltså att få till ett välvårdat och vackert utseende på skägget. Detta åstadkommer vaxet utan att vara oljigt eller kladda.

Skäggvax innehåller naturliga ingredienser

Risken för allergiska reaktioner och andra negativa effekter av skäggvax är väldigt små. Anledningen till detta är att dessa vax innehåller naturliga ingredienser som är hälsosamma och skonsamma för såväl ditt skägg som för din hy. Många produkter innehåller förvisso konserveringsmedel och andra artificiella ingredienser, men dessa är då nödvändiga för att ge produkten en hög hållbarhet.

Främjar din skäggväxt

Du som upplever att ditt skägg växer långsamt, nästan som i slowmotion, kan främja skäggväxten genom att använda skäggvax. Skäggväxten är i hög grad genetiskt betingad – vissa män har en förhöjd hormonproduktion och därmed en ökad skäggväxt. Men du kan ändå maximera ditt skäggs potential genom att regelbundet applicera vax.

Doftar gott

Precis som många andra skäggprodukter är skäggvax ofta väldigt väldoftande. Dofterna varierar beroende på vilka eteriska oljor som används vid framställningen. Vissa produkter har dessutom en starkare doft än andra. Om du föredrar ett doftfritt vax finns det naturligtvis även sådana på marknaden.

Återfuktar och ger skägget näring

Torr hud är ett vanligt hudproblem som många män lider av. Det är helt ofarligt men kan samtidigt vara jobbigt och irriterande och ge upphov till ytterligare besvär. Med hjälp av ett skäggvax kan du återfukta skägget och ge det den näring som behövs.

Slipp kladda med oljor

Du kan med fördel använda en skäggolja tillsammans med ditt vax, men till skillnad från oljor kladdar inte skäggvax. Av denna anledning föredrar många män att använda vax framför att applicera olja i skägget. Vaxet har en lätt konsistens som enkelt smälter samman med skägget och kan enkelt tvättas ur på kvällen.

Så skiljer sig skäggvax från skäggbalsam

Skäggvax används främst för att styla skägget. Det är primärt framtaget för män med lite längre skägg. Om du har en lång och ståtlig skäggfrisyr kan vaxet hjälpa dig att forma skägget och hålla det på plats. Ett bra vax gör ditt skägg mer beständigt mot regn, vind och andra väderförhållanden.

Skäggbalsam förenklar också stylingen men har inte samma hållfasthet som ett vax. Det har en mjukare konsistens och lämpar sig därför bäst för kortare skägg. Dess främsta uppgift är att återfukta samt för att mjuka upp huden och skäggstråna.

Du kan förstås använda skäggvax och skäggbalsam tillsammans. För att göra detta bör du börja med att applicera ett skäggbalsam för att vårda skägget och huden. Sedan applicerar du ett skäggvax för att enklare kunna styla och forma ditt skägg.

Frågor och svar om skäggvax

Varför bör man använda skäggvax?

Ett skäggvax används främst för att ge skägget stadga och göra det enklare att ge det önskad form. Vaxet skyddar även mot väder och vind samt för med sig en rad andra positiva effekter. Till exempel bidrar det till att återfukta ditt skägg och håller det i gott skick.

Ska jag använda skäggvax eller skäggolja?

Du kan med fördel använda såväl skäggvax som skäggolja. Dessa bägge produkter har dock olika egenskaper och även lite olika användningsområden. Båda produkterna kan bidra till att hålla ditt skägg hälsosamt, men oljan är bättre på att mjuka upp skäggstråna medan vaxet vanligtvis används för att forma skägget och hålla det på plats. Om du använder bägge bör du applicera oljan först och sedan vaxet.

Vilket skäggvax är bäst?

Vilket skäggvax som är bäst har i stor utsträckning att göra med personlig preferens. Vissa produkter ger mer stadga än andra och även doften och andra egenskaper skiljer sig något åt. Vår rekommendation är därför att du testar några olika vaxer och utvärderar dessa. På så vis ökar du dina möjligheter att hitta en produkt som du trivs riktigt bra med.

Finns det skäggvax med färg?

De flesta skäggvax verkar utan att påverka färgen på ditt skägg. Det finns dock även vissa produkter som samtidigt färgar skägget. Om du är ute efter ett skäggvax med färg bör du i regel välja ett vax vars färg motsvarar din skäggfärg.

Betyg på guiden: