De Vergulde Hand raktvål

De-Vergulde-Hand raktval

De Vergulde Hands produkter tillverkas i Nederländerna och har gjort så i snart fem hundra år. Det är enligt Remark Groep, som äger varumärket De Vergulde Hand, världens äldsta raktvålsmärke – och jag tror dem. Annars brukar tvålar från 1800-talet framhållas som riktiga långlivare, men De Vergulde Hand springer ju cirklar, om än med rullator, runt dem.

Tvålen Fris ska vara enligt samma recept som den alltid tillverkats med, och jag vet inte om de på Remark Group förstod min fråga riktigt, eller så är det originalreceptet från mitten av 1500-talet, och det skulle det ju faktiskt mycket väl kunna vara då märket aldrig gått under. Den tvålen jag recenserar här är den som kallas Extra Fris, Extra Fräsch. Den har en annan uppsättning doftämnen men är annars identisk med den andra tvålen.

Vad är bra att veta? 

De Vergulde Hand går ut stort med att tvålen passar även dem med känslig hud, och jag tycker de har rätt. Jag har relativt känslig hud, och denna raktvål irriterar inte det minsta. Men det återkommer vi till! Tvålen fås i en plastbytta, och tvålen är hård. Inte lika hård som en tripple milled, men det är en hård tvål. Tvålen, som för övrigt är på 75gr, har De Vergulde Hands logotype tryckt på sig, och detta är ju förutom snyggt, även en bra markör på hur dryg tvålen är då man kan hålla koll på hur snabbt det försvinner.

Plastbyttan har en diameter på 9,5cm och är drygt 4cm hög. Tvålen i sig är 1,5cm hög och ca 9cm i diameter. Detta innebär att du har gott om utrymme att rakt i byttan slå upp ett fint lödder om du inte har någon sekundärskål eller ansiktslöddrar. När jag gjorde denna recension så gjorde jag enligt samma modell hela tiden: Knappt 1 matsked vatten ovanpå tvålen lika länge som rakborsten fick dra i vatten.

Vattnet hällde jag sedan över i min vispskål, borsten slog jag ur vattnet ur två gånger, och sedan arbetade jag tvålen i 60 sekunder. Jag flyttade över allt “skum” till vispskålen och där arbetade jag “skummet” i ytterligare 60 sekunder. Att kalla det som kommer fram för skum är en underdrift som bör tas med en nypa salt, det är ett fint lödder som nästan är färdigt för rakning. Jag använder bara rakborstar med svinborst, dock av olika märken, men jag har använt dem alla på samma sätt.

Efter att ha jobbat “skummet” i 60 sekunder i rakskålen börjar det mest krämiga lödder jag någonsin sett att uppenbara sig. Jag är van vid att ha ett betydligt luftigare lödder så jag trodde flera gånger att jag gjort något fel – jag började 

undersöka saken, och såg då att en del andra reagerat på samma sak – löddret ska vara krämigt och kompakt, inte alls lika fluffigt och luftigt som vispad maräng, nej, snarare som smält marshmallows vilket i sin tur innebär att du inte alls behöver ha lika mycket lödder i ansiktet – det blir helt annorlunda att smeta ut och jobba in i skägget – en ny upplevelse, helt enkelt.

Här står De Vergulde Hand Extra Fris upplöddrad på min Progress Vulfix Old Original 19mm borste. Lägg märke till hur oerhört kompakt löddret är. Jag trodde att det berodde på att jag haft i för lite vatten, men så är det alltså inte, det är såhär det ska vara… Det krävs inte särskilt mycket energi för att få fram detta följsamma och kompakta lödder. Man märker att det är klart när man börjar få många toppar och det känns som om allt följer med på något märkligt och obeskrivbart sätt. Att skära igenom detta med en shavette är inga som helst problem. Det klibbar inte igen shavetten, och det är mycket lätt att blaska av det man skalat av.

Ingredienser: 

Raktvål:

Natriumstearat (Förtvålad stearinsyra) Kaliumstearat (Hjälper till att förtvåla stearinsyran) Natrium Cocoate (Salt utvunnet ur kokosolja, har en rengörande effekt) Kalium Cocoate (Kalium utvunnet ur kokosolja, emulgerande och rengörande) Vatten Kaolin (Aluminiumsilikat (lera), suger åt sig fett och smuts) Glycerin (återfuktande och fuktbindande) Parfym Natriumklorid (Helt vanligt salt, NaCl) Ben sylsalicylat (Doftämne: Blommor) o-tolyl Biguanide (Verkar vara ett doftämne) amino-tri tetranatrium-EDTA (EtylenDiaminTetraättikSyra (Syra = Acid) – kalklösande) Natriumhydroxid (Används tillsammans med Kaliumhydroxid som emulgeringsmedel) Kaliumhydroxid (Läs ovan) Limonen (Doftämne: Söt citrus) Linalool (Doftämne: Blommor) Alpha Isomethyl Ionone (Doftämne: Syntetisk myskdoft) Butylfenyl methylproprional (Doftämne: Liljor) Hydroxyisohexyl 3-cyklohexen karboxaldehyd, (Doftämne: Blomdoft) Cl 77891 (Färgämne: Titaniumdioxid (vitt))

Klicka för att se fler produkter

Betyg på guiden:

Rate this post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *