Skäggolja

Skäggolja är ingen ny hipsterprodukt. Redan de gamla grekerna och romarna använde parfymerad olja i sitt skägg av samma anledningar som vi använder dem idag: Parfymering, lättare att kamma ut, mjukare, ser renare och friskare ut, slits inte lika hårt när det kammas eller borstas – men framförallt används skäggolja för att lindra klåda i skägghårbotten och råda bot på mjäll. Skäggoljor är av olika viskositet, beroende på vilken ”carrier oil” som nyttjas. Prova dig fram genom vårt utbud, alla oljor är unika i doft och/eller känsla.

Visar alla 10 resultat


Varför skäggolja?

Varför säljs ens skäggolja? Varför ska man ha det? Skägg är väl skägg även utan skäggolja? Javisst, skägg är skägg även utan skäggolja – och nej, trots namnet så får inte skäggoljan ditt skägg att växa fortare. Så, varför ska vi då använda det? Är det bara ett sätt för vissa nischade företag att tjäna pengar? Ibland tror jag det. I alla fall vissa tillverkare.

Jag har i dagsläget personligen testat tjugotalet olika märken skäggolja – för att förtydliga: olika tillverkares skäggoljor. Oftast så blandar tillverkarna ihop en stor sats med olja som de parfymerar med olika eteriska oljeblandningar, men själva oljan är det samma. Och det är här det börjar bli svårt. På engelska finns det underbara ordet ”carrier oil”, vilket i princip enkom och uteslutande kan erhålla den mycket dåliga översättningen ”bärarolja” till svenska. Huvudolja eller ”Mest-Andel-Av-Olja” skulle vara bättre, men det blir fel det med. Bäraroljan bestäms alltså utav tillverkaren och kan i princip vara vilken olja som helst som är blandbar, vilket innebär allt från Aprikoskärneolja till Olivolja. Sedan späs denna olja ut med mer eller mindre bra oljor – oftast de lite dyrare oljorna som man bara vill ha med namnen på. Vi vet genom att läsa ingredienslistan vilken ingrediens det är mest utav, men vi kan aldrig få reda på hur mycket det är av de andra. Innehåller en skäggolja två oljor, säg Olivolja och Aragnolja så kan det vara 99,5% olivolja och 0,5% arganolja, men för en oinsatt kan det se ut som 50/50. Så är det med det. Vilken olja är bäst då? Det kan bara du själv svara på då det är helt personligt vilken olja som passar din hudtyp och skäggtyp. Oftast sägs att arganolja och jojobaolja är bland de bästa oljorna som finns för huden under skägget, vilket är en av skäggoljornas primära uppgifter idag, att hjälpa huden under skägget från att mjälla och klia.

Det andra skäggoljan ska göra är att mjuka upp skägget och göra det mer följsamt och lättkammat, och en tredje funktion skulle kunna vara att tynga ner skägget för att få det mindre yvigt. Här kommer alltså vetskapen om olika oljors olika funktioner in. I mitt tycke så fyller en skäggolja som har olivolja som bärarolja funktionen ”nedtyngande” mer än ”hjälpande för huden”, emedan en olja som har jojobaolja är precis tvärt om. Sedan har vi exempelvis aprikoskärneolja som är en blandning. Det svåra är att hitta en balans som inte gör skägget för flottigt, för då kommer du att smeta ner allt som skägget rör vid (kläderna, exempelvis) och det tar väldigt lång tid för oljan att torka – om ens alls. Är oljan dessutom väldigt fet så kan den täppa igen porerna i skägghårbotten och göra både klåda och mjällande värre. Som skrivet är det helt upp till dig, dels hur stora porer du har, hur yvigt skägg du har, men främst vad du är ute efter.

Sedan kommer vi till doften. Att få en olja att dofta det tillverkaren hävdar att den gör, är inte alltid så lätt. Har du gjort ett blindtest någon gång? Föreställ dig att göra ett blindtest på dofter. Du vet inte vad tillverkaren anser att oljan ska lukta, alltså är du opåverkad när du börjar lukta på den. Men vad är det där för doft? Och förändras den sen? Hur är den i skägget? I min samling av skäggoljor har jag en olja som påstår att den ska lukta som en mycket välkänd krydda. Det gör de inte – först. Allra först, direkt ur flaskan och direkt vid applicering luktar den underbart friskt av söta blommor och kanske lite honung. Lukten stannar kvar under tiden som jag applicerar den. Efter några minuter har oljan börjat torka in och den ändrar doft helt och hållet – till det tillverkaren hävdar att den luktar. Den här doften är dock väldigt flyktig och försvinner fort – liksom många andra tillverkares dofter i deras respektive oljor. En annan olja jag har ska enligt tillverkaren lukta skog, och det gör den först. Men så fort den börjar torka in förändras doften till en mycket fräsch citrusdoft som stannar kvar en stund. Dofterna i dessa produkter kommer oftast från naturliga oljor, men vissa tillverkare använder syntetiska doftämnen. Alla dessa oljor kan vara allergiframkallande i stora mängder, men här pratar vi så utspätt så det finns i princip inte på kartan om du inte är väldigt känslig. En rekommendation om du vet att du är känslig mot något i innehållet är att prova en droppe på underarmens undersida. Arbeta in oljan och se om något händer. Klarar den känsliga huden utav oljan, då klarar du mest all sannolikhet av att ha den i ansiktet också. Vissa tillverkare har tacklat detta problem och tillverkar även doftfria varianter i utbudet.

Nu har vi alltså kommit fram till att oljorna fyller en viss funktion, beroende på vad du är ute efter, och att de parfymerar ditt skägg en kort stund, eller en lite längre stund – men inte en hel dag. Men är de värda att köpa då? 30 ml för uppåt 200kr är ju oerhört dyra droppar! Ja, det är det. Och beroende på hur fet olja du har köpt räcker den olika länge. En fetare olja behöver du mindre utav, kanske 3-4 droppar emedan en tunn olja kräver mer, kanske uppåt tio droppar. En del skäggoljor har pipett, en del har pump och andra får du klappa i botten för att få ut oljan ur. De med pipett doserar i snitt (åter igen beroende på hur fet oljan är) 20 droppar per milliliter olja, vilket betyder att flaskan kan innehålla upp till 600 droppar och att du kan behöva så lite som ¼ ml per tillfälle. Detta innebär i sin tur att vissa oljor räcker upp till 120 appliceringstillfällen – alltså lite drygt fyra månader om du använder den varje dag. Då känns inte 200kr så mycket längre, eller hur? Fördelar med att använda skäggoljan är alltså:

  • Ditt skägg blir lättkammat
  • Ditt skägg blir snyggare/ser mer vårdat ut
  • Ditt skägg doftar gott

Nackdelarna kan vara:

  • Ditt skägg blir flottigt om du använder för fet olja
  • Kan vara upphov till allergi (som med allt annat parfymerat)

Det är alltså helt upp till dig själv om du väljer att använda en skäggolja eller inte, men jag rekommenderar att du köper åtminstone från två olika tillverkare för att prova dig fram vilken som passar dig bäst, och i synnerhet om du har skäggmjäll eller klåda i skägghårbotten – eller bara vill att ditt skägg ska bli mer lättvårdat, dofta godare och se snyggare ut.