Skäggolja

Skäggolja är ingen ny hipsterprodukt. Redan de gamla grekerna och romarna använde parfymerad olja i sitt skägg av samma anledningar som vi använder dem idag: Parfymering, lättare att kamma ut, mjukare, ser renare och friskare ut, slits inte lika hårt när det kammas eller borstas – men framförallt används skäggolja för att lindra klåda i skägghårbotten och råda bot på mjäll. Skäggoljor är av olika viskositet, beroende på vilken ”carrier oil” som nyttjas. Prova dig fram genom vårt utbud, alla oljor är unika i doft och/eller känsla.

Visar alla 29 resultat

159 kr
180 kr
Populär

Vad är skäggolja?

Skäggolja är precis vad det låter som: en olja som är särskilt framtagen för att appliceras i ditt skägg. Oavsett om ditt ansikte pryds av ett långt och ståtligt helskägg eller av en mer kortklippt skäggfrisyr, kan du använda denna olja för att hålla skäggstråna mjuka och hälsosamma. Den är som ett slags balsam för din ansiktsbehåring men fungerar lite annorlunda än vanliga hårvårdsprodukter, vilka är skapta för det finare huvudhåret. Dina skäggstrån är grövre och kräver vanligtvis mer vård och återfuktning. Genom att bara känna lite grann på ditt skägg kommer du snart märka att det består av grövre hårstrån än ditt huvudhår. Skäggstråna behöver därför tämjas i större utsträckning för att ge ett gott intryck och en skön känsla. De behöver även återfuktas för att förhindra klåda och skäggmjäll. Med hjälp av en bra skäggolja kan du mjuka upp skäggstråna och göra skägget mer följsamt och lätthanterligt. En annan viktig funktion som denna olja har är att den återfuktar din hy och förebygger skäggmjäll och klåda. Då skäggoljor ofta är parfymerade kommer dessa produkter dessutom få ditt skägg att dofta fantastiskt gott hela dagen. Alla dessa egenskaper hjälper dig att behålla stilen med minimal ansträngning.

Oljor har använts för skäggvård sedan urminnes tider

Forskare och specialister på skäggvård arbetar idag kontinuerligt med att framställa den perfekta blandningen av oljor. Men människan har faktiskt använt och förädlat dessa produkter sedan urminnes tider. Det finns faktiskt källor som bevisar användandet av skäggoljor i de mesopotamiska kulturerna för mellan 2 500 och 5 000 år sedan. Där la män tillhörande de högre samhällsskikten ner mycket tid på att få sina skägg klippta, färgade och stylade i alla möjliga storlekar och former. Forntidens stylister använde sesamfröolja för att motverka det slitage på skägget som alla dessa behandlingar innebar. Trots detta finns det faktiskt många skäggprydda män därute som är måna om sina skägg men ändå inte känner till fördelarna med skäggolja. Men även om detta kanske inte är den enskilt mest välkända av alla skäggvårdsprodukter, finns det många fördelar med att använda en sådan. Dessa kommer vi att berätta mer om strax – först tänkte vi som hastigast beröra innehållet i de små flaskorna.

Vad innehåller skäggoljan?

När du sonderar marknaden i jakten på den bästa skäggoljan för just ditt skägg bör du ta hänsyn till flera olika faktorer. De olika produkterna skiljer sig åt när det kommer till såväl doft som de blandningar av oljor som används. Men vad innehåller egentligen en skäggolja? Dessa produkter består av en blandning av basoljor och eteriska oljor. Detta gör att oljan inte bara gör ditt skägg väldoftande utan även återfuktar och vårdar både skäggstråna och den vanligtvis torra huden under skägget.

Basoljor

Det mesta av blandningen utgörs av basoljor. Dessa utgör basen i produkten och säkerställer att koncentrationen av eteriska oljor inte är alltför hög. Basoljorna har även hälsosamma effekter – de förebygger skäggmjäll och torr hy samt gör ditt skägg mjukare och ger det lyster. Dessa är några av de basoljor som ofta återfinns i skäggoljor:
 • arganolja
 • druvkärneolja
 • hasselnötsolja
 • jojobaolja
 • kokosnötsolja
 • mandelolja
 • ricinolja.

Eteriska oljor

De eteriska oljorna används för att bidra med en starkare doft. Cederträ är ett exempel på en populär eterisk olja som används i många skäggoljor och är känd för att ha en kraftfull och manlig doft. Det finns dock ett hundratal olika eteriska oljor för tillverkarna att välja mellan, så det finns många möjliga kombinationer av oljeblandningar att tillgå. Dofter styrs i stor utsträckning av personlig preferens. Vissa skäggoljor har en neutral doft medan andra doftar starkt. Du har därför möjlighet välja en produkt med en doft som faller dig i smaken. Några exempel på vanligt förekommande eteriska oljor är:
 • bergamott
 • cederträ
 • citron
 • eukalyptus
 • kanel
 • kryddnejlika
 • lavendel
 • pepparmint
 • rosmarin
 • salvia
 • sandelträ
 • timjan.

Väldigt liten risk för allergiska reaktioner

De eteriska oljor som används i skäggoljor kan i vissa fall framkalla allergier. Men i en skäggolja är dessa ämnen så pass utspädda att denna risk är extremt liten. Normalt sett utgör de eteriska oljorna inte mer än omkring 5-10 % av innehållet. Merparten utgörs istället av hälsosamma basoljor. För att säkerställa att en viss skäggolja inte framkallar en allergisk reaktion, kan du testa oljan på undersidan av din underarm. Huden där är nämligen känslig och om ingen reaktion uppstår kan du sannolikt även använda oljan i ditt ansikte.

Därför bör du använda skäggolja

Vi har redan berört några av fördelarna med att använda skäggolja. Nedan fördjupar vi oss i oljans positiva effekter för skäggprydda män.

Får ditt skägg att dofta gott

En av de främsta fördelarna med att regelbundet använda skäggolja är att den ger ditt skägg en långvarig och angenäm doft. Oljan är vanligtvis den sista produkten som du applicerar i skägget och tvättas alltså inte bort. De oljor som används för att vårda skägg stannar dessutom kvar på skäggets yta under en längre tid. Det innebär att det kommer lukta lika gott och mycket mot slutet av dagen som vid dagens början.

Motverkar klåda och torr hy

Många män lider av klåda och torr hy. Detta beror ofta på otillräcklig återfuktning – en möjlig bieffekt av att huden täcks av skägg. Resultatet är klåda och hudtorrhet, men det finns en enkel lösning på problemet: skäggolja. Genom att applicera olja i skägget kan du återfukta din hy och motverka såväl hudtorrhet som klåda.

Förebygger skäggmjäll

Du kan förebygga förekomsten av mjäll i skägget genom att återfukta ditt skägg. Det kan vara svårt att applicera en återfuktande kräm utan att lämna rester av krämen i skägget. Men med hjälp av en skäggolja kan du på ett enkelt och smidigt sätt ge din hy den återfuktning som krävs. Genom regelbunden användning förebygger du skäggmjäll och motverkar samtidigt torr hud och andra hudbesvär.

Gör skägget mjukt och lättarbetat

Upplever du att ditt skägg är alltför hårt, torrt och svårhanterligt? Använd då skäggolja en till två gånger om dagen så kommer skäggstråna mjukas upp och fyllas med olika sorters näringsämnen och vitaminer. Detta får skägget att slappna av och ger samtidigt en fin lyster som väcker liv i ditt skägg. Skägget kommer även att bli mer lättarbetat och enklare att styla.

Mjukar upp huden och kan förhindra fläckar

Om du har kala områden i ansiktet som inte täcks av ditt skägg på önskat sätt, kan du applicera skäggolja för att mjuka upp din hy och motverka kala fläckar. Fläckigt skägg kan tyvärr ibland vara genetiskt betingat men det finns även flera hudbesvär som kan orsaka fläckar. Torr hy, akne och mjäll är bara några sådana, och regelbunden användning av skäggolja kan förebygga eller lindra dessa.

Kan lindra akne

Skäggolja är en utmärkt skäggvårdsprodukt som kan förebygga en rad olika hudbesvär – även akne kan lindras vid regelbunden användning. Akne uppstår oftast till följd av att hårsäcken täpps igen och att porerna inflammeras. Skäggoljan tränger in på djupet i hårsäckarna och bidrar till att förebygga utbrott av akne.

Vårdar känslig hud

Du som har särskilt känslig hud bör onekligen använda skäggolja. Oljan vårdar nämligen din hy samt håller den fuktig och mjuk. Många svenskar upplever sig ha känslig hud och du kan underlätta för din hy genom att vårda den på rätt sätt. Om du har känslig hy kan du även tänka på att inte skölja skägget med varmt vatten – vattnet kan då torka ut huden och irritera denna. Du bör även använda ett mildare schampo och inte tvätta ditt skägg mer än ett par gånger per vecka.

Använd oljan så här

Likt andra skäggvårdsprodukter bör du applicera skäggolja så ofta som du själv känner för. Vissa oljor absorberas lätt och är lätta att tvätta bort, vilket gör dem optimala för användning på daglig basis. Andra stannar kvar lite längre och lämpar sig därför bättre för den som inte bekymrar sig om att tvätta skägget varje dag. När du väl applicerar oljan är det dock inte fel om du först har tvättat ditt skägg. Därefter torkar du skägget torrt med hjälp av en handduk eller hårfön. Sedan applicerar du din skäggolja enligt instruktionerna på flaskan (ofta räcker blott ett fåtal droppar långt). För in oljan från skägget och in mot huden samt applicera olja i mustaschen med hjälp av fingertopparna. Avslutningsvis kammar du igenom skägget för att fördela oljan jämnt. Sammanfattningsvis använder du lämpligast skäggolja på detta vis:
 1. Tvätta och torka skägget.
 2. Applicera skäggolja i händerna (bara några få droppar).
 3. Använd händerna för att fördela oljan i ditt skägg och mustasch samt på din hud.
 4. Kamma igenom skägget för att fördela oljan jämnt.

Så långt bör ditt skägg vara för att gynnas av olja

Teoretiskt sett kan du applicera skäggolja i skägg av alla längder. Faktum är att du med fördel kan använda denna typ av olja även på din skäggstubb eller i ditt nyrakade ansikte. För bästa effekt och minsta möjliga kladd bör du dock applicera oljan först då ditt skägg har tillåtits växa så pass att det täcker din hy. Vid denna längd kan skägget lätt börja se lite ovårdat ut om du inte aktivt försöker tämja det.

Frågor och svar om skäggolja

Hur ofta ska jag applicera skäggolja?

Det finns fördelar med att använda skäggolja på regelbunden basis, gärna varje dag. Du förebygger då hudproblem såsom mjäll, klåda och hudtorrhet. Vissa män använder till och med olja två gånger om dagen för att hålla skägget mjukt.

Hur mycket skäggolja bör jag använda?

Hur mycket olja du bör applicera åt gången beror delvis på vilken produkt du använder. En fetare olja är mer dryg och det kan då räcka med bara 2-4 droppar. Om oljan inte är fullt så fet kan du behöva använda närmare 10 droppar. Vilken mängd som krävs har även att göra med hur långt ditt skägg är.

När använder man skäggolja?

Det finns ingen specifik tidpunkt på dagen som är bättre än någon annan. Du kan med fördel använda skäggolja på morgonen men du kan även välja att applicera den vid något annat tillfälle under dagen. Det är viktigt att du anpassar din rutin för skäggvård utifrån dina egna förutsättningar och preferenser. Men det är mer lämpligt att använda oljan efter att du har duschat än före duschen – den är inte tänkt att sköljas bort ur skägger utan ska lämnas i.

Vilken skäggolja är bäst?

Det finns en hel uppsjö med skäggoljor att välja mellan och vilken som är bäst beror till stor del på personligt tycke. Det beror även på vilka produkter du tycker luktar bäst. Testa gärna flera oljor från olika tillverkare för att hitta din personliga favorit.