Recension: LEA Classic Shaving Soap

shaving soap

LEA Classic Shaving Soap för känslig hud med Sandelträ, lanolin, glycerin, bisabolol, allantion och menthol. Bara namnet låter som det absolut bästa en man kan komma över, men är LEA verkligen så bra, eller är det helt enkelt bra marknadsföring?

Jag testar LEA ovanligt hårt, just av den anledningen. Pucken på 100gram är i den vanliga storleken för 100grams puckar. Jag börjar ana att det finns en mall som dessa går efter.

Luktar jag på pucken när den är torr luktar den som en kvinnoparfym jag glömt namnet på – luktar jag däremot på den när den är upplöddrad, ja, där kan man snacka om förvandling. LEA tillverkas i Spanien av Lascaray S.A. och den har tillverkats där sedan 1823 – en klassiker, med andra ord.

Vad behöver du veta? 

Förehavande: Som vanligt när jag gör mina recensioner så lägger jag ca ½ matsked varmt vatten ovanpå tvålen och låter det ligga där lika länge som min rakborste står i blöt, minst fem minuter. Därefter häller jag ner ”tvålvattnet” i min vispskål och har efter många gångers laborerande kommit fram till att det bästa för denna tvål är en lagom våt borste. Ja, lagom våt. Skaka ur den kraftigt, krama den lätt. Borsten ska inte droppa eller ha vatten mellan stråna, men den ska vara blöt. Typ så. Sen är det bara att börja jobba, medsols, motsols, gnugga… och en utav de ljuvligaste dofter jag någonsin känt börjar sprida sig.

Lödder: Löddret i sig är hyffsat svårt att få till. Det är en väldigt fin gräns där det är för torrt mot när det blir för blött, och blir det för blött kan du nästan glömma att bara addera mer tvål. LEA är riktigt grinig och visar på en gång när du hanterar den fel, men gör du rätt, då blir du belönad. Rikligt belönad. I mängder. Jag tror inte jag varit med om en tvål som ger en sådan obskyr mängd med lödder! Det spelar ingen roll om jag kör med en smalare borste, löddret verkar aldrig ta slut! Det perfekta löddret är tjockt och krämigt, men samtidigt mjukt och följsamt, underbart ”klibbigt” med rikliga toppar. Lättarbetat och mycket mjukt.

Glid: När jag är nöjd med löddret i skålen jobbar jag in löddret i ansiktet en stund, och LEA är en sådan tvål man kan jobba in i hela ansiktet utan att vara orolig för att den ska torka in – om man gör rätt. Gör du fel kan du höra när bubblorna går sönder på borsten. Efter att ha jobbat in rätt lödder i skägget rakar jag av det lätt och nära med min shavette, men jag går gärna inte och städar upp utan att lägga på mer lödder. Gör jag däremot fel, ja, då är det som att ha handtvål i ansiktet. Ett vitt tunt lödder, nästan ett skum, som inte ger något skydd alls. Det är synd att det kräver en viss finess att få till det perfekta löddret, för när man lyckas, då har du ett bra glid! Post-shave är väl inte heller mycket att hurra för, egentligen. Jag måste använda en återfuktande aftershave efter LEA, och jag tycker det är lite synd att LEA inte lämnar så mycket återfuktande efter sig. Här påminner LEA en hel del om De Vergulde Hand på min hud. Den torkar inte ut, men å andra sidan så återfuktar den inte heller.

Sammanfattning

Doft:
Oj oj oj! Vilken doft! Det är så många dofter så det är svårt att urskilja toppnoterna från hjärtenoterna. Det är en salig blandning av menthol, tobak, sandelträ, mossa, skog, mysk och citrus. Den doftar klassiskt manligt, avslappnat och invecklat. Det är inte en doft som klär alla, och inte alla klär i doften heller. Doften kräver sin man och jag tror att det kan vara svårt för alla att uppskatta den. Ungefär som en Bay-Rum. Antingen så passar man i det, eller så gör man helt enkelt inte det.

Pris:
Du kan köpa LEA Raktvål här på Shaver.se, antingen i en rakskål för 179kr eller som en refill för 85kr, vilket för refillen ger ett pris/viktförhållande på 85 öre per gram tvål, och det är ett riktigt kap!

Bör jag köpa produkten?
Ja, det bör du göra. Om inte annat så för att känna den väldigt unika doften. Jag har svårt att tänka mig att någon med tålamod att laborera fram den rätta mängden vatten kan bli besviken, även om produkten i fråga gärna vill bli avslutad med en bra aftershave. LEA är inte den bästa tvål jag personligen har använt, men den ligger i topp bland dofterna – och väldigt långt ifrån den sämsta tvål jag använt.

Ingredienser: 

Raktvål:

Potassium Stearate (Kaliumstearat = förtvålad stearinsyra) Sodium Stearate (Natriumstearat = förtåvlad stearinsyra) Potassium Tallowate (Kaliumsalt utvunnet ur talg) Potassium Cocoate (Kaliumkokoat – förtvålad kokosolja= Aqua (vatten) Sodium Tallowate(Talgbaserad äkta tvål. Dvs kofett som förtvålats med hjälp av lut) Soidum Cocoate (Förtvålad kokosolja) Parfum (Parfym) Glycerin (Mjukgörande och fuktighetsbevarande) Lanolin (Fårullsfett utblandat med vatten) Allantoin (Utvinns ur Vallört. Sammandragande och fuktighetsbevarande) Bisabolol (Utvinns ur blå kamomill – inflammationshämmande och lugnande för huden) Menthol (Doftämne) Cocamide DEA (Rengörande och skumbildande) Titanium Dioxide (Färgämne, vitt) Potassium Hydroxide (Kaliumhydroxid – förtjockningsmedel) Limonene (Doftämne, bitter citrus) Hydroxycitronellal (Doftämne, grön citrus) Benzyl Salicylate (Bensylsalicylat – Bensylalkohol, doftämne, söta frukter) Coumarin (Kumarin, utvinns ur Tonkaträd. Doftämne, örtig och kryddig doft) Tetrasodium EDTA (Hjälper till att bygga lödder istället för skum) Tetrasodium Etidronate (Bindemedel för de olika mineralerna i vattnet. Gör hårt vatten mjukare så tvålen löddrar lättare) Sodium Hydroxide (Natriumhydroxid – emulgeringsmedel)

Klicka för att se fler produkter

Betyg på guiden:

Rate this post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *