Så rakar du dig med rakkniv eller shavette

Shavette Shaver.se

Många fasar för att använda rakkniv eller shavette. Anledningarna varierar från att det är för vasst, till att det är för svårt.

Men är det egentligen vassare eller svårare än att använda en vanlig rakhyvel? Både ja och nej. ”Vassare än ett rakblad” diskuteras ofta, och egentligen spelar det ingen större roll så länge rakkniven är vass nog. För shavette, vilket egentligen heter DBSR (Disposable Blade Straight Razor) gäller samma sak: Vi upplever rakbladen som olika vassa, och vilket som passar bäst är en smaksak. Svårare behöver det dock inte vara. Säkerhetshyveln böjer bladet och har ett kullrigt huvud som kan underlätta vinkeln något, eller i vart fall så gör det kullriga huvudet att du kan ”rulla” hyveln till rätt läge, i jämförelse med en systemrakhyvel där bladen är satta i rätt vinkel i kassetten.

Vi rekommenderar

    Vad är bra att veta? 

    När du rakar dig med kniv eller shavette måste du hitta den där perfekta vinkeln själv, och oftast ligger den någonstans mellan 25 och 35 grader ut från huden, varför 30 grader oftast anges som optimal vinkel. Detta beror så klart på hur tjockt skägg du har, samt hur skarp eggen är. En erfaren våtrakare känner detta på en gång och kan därefter anpassa vinkel, och tillslut lär man sig genom muskelminnet precis hur man ska hålla kniven för att ha perfekt vinkel var än i ansiktet du rakar dig. Men allt tar tid och kräver visst tålamod, och här får du lite hjälp på traven. Till att börja med så måste en rakkniv slipas. Detta görs på sten eller speciellt slippapper. Det kräver en stor kunskap om vinklar och stenens grovlek (grit) samt hur många drag, och gärna en lupp eller annat kraftigt förstoringsglas för att se när kniven är färdigslipad. Kniven behöver slipas 1-2 gånger per år, beroende på hur frekvent du använder den. Men, inför var gång kniven ska nyttjas behöver den striglas.

    De lite modigare gör detta rakt i handen utan att skära sig, men de flesta använder en läderstrigel. Själva förehavandet går ut på att man ska dra kniven ifrån sig med eggen mot sig i en rak rörelse, sedan vänder du på kniven och drar den tillbaka med eggen ifrån dig. Detta behöver göras 100 – 200 gånger beroende på typ av metall i kniven, hur den är slipad, vilken typ av strigel du använder och vilken slippasta strigeln är insmord med. En shavette behöver du bara sätta i ett rakblad av DE eller SE-modell (vissa shavetter, exempelvis Feather har speciella blad som matas in i kniven genom så kallad injector-kassett) och byter enkelt ut det när det inte känns vasst nog längre. Ingen slipning eller strigling behövs på en shavette. Hur man sedan håller i kniven (oavsett om det är en rakkniv eller shavette) är exakt lika och du rakar dig på precis samma sätt. Skillnaden är blad längden. En shavette som tar vanliga DE eller SE-blad har en något kortare bladlängd än en rakkniv, men det finns shavetter som har speciella blad som gör bladlängden lika lång som en rakknivs. För att hitta den rätta vinkeln måste du först och främst greppa kniven rätt, och för att förklara detta

    För en som inte nyttjat rakkniv eller shavette behöver man förklara namnen på de olika delarna:

    Hur hittar jag den rätta vinkeln? 

    Om du håller kniven i höger hand och tittar på greppet från höger till vänster ska du ha två eller tre fingrar på skanken, och ett eller två fingrar på tängen samt tummen under skanken. Hur många fingrar du väljer att ha på vilken sida av gängan beror helt på vad du själv uppskattar, samt hur vikten är fördelad/hur du väljer att balansera kniven. Lättast att greppa kniven är det om du böjer den som på bilden, att skollorna går i en vinkel från bladet. Längden på skanken och bredden på bladet, samt tjockleken över skuldran och vilken spets du har på kniven är alla avgörande för balanspunkten då de påverkar tyngden på bladet, men även skollornas material spelar in. Lättast är kanske att tänka att när du har ett skönt grepp så har du rätt balans på kniven.

    Därefter ska vi hitta rätt vinkel. Börja med att lägga kniven platt emot tinningen och vinkla ryggen försiktigt utåt 30 grader så eggen är kvar mot huden:

    För låg vinkel gör att eggen hoppar över skägget och för hög vinkel gör att du skalar av både hår och hud istället för att skära av håret. När du väl fått till rätt vinkel så är resten en enkel match och själva förehavandet är liknande det vid rakhyvel.

    Steg för steg till bästa rakningen: 

    Steg 1:

    Drag kniven sakta nedåt och med den andra handen böjd över huvudet spänner du huden uppåt för att komma åt skägget så nära inpå som möjligt, samt undvika hudveck eller att huden böjer sig under kniven, vilket är den vanligaste anledningen till att man skär sig. Fortsätt på samma sätt över käke och kind. När du rakat halva ansiktet gör du på samma sätt på andra ansiktshalvan fast med den andra handen. Kom ihåg att riktigt dra upp huden som är nära käkbenet så du kommer under själva benet en bit, för att underlätta rakningen på halsen.

    Steg 2:

    För att raka överläppen behöver du, beroende på hur brett blad du har, ibland börja med en mycket högre vinkel rakt under näsan och sedan sänka vinkeln samtidigt som du drar kniven nedåt. Experimentera med om det blir lättare om du gapar stort och sträcker ut överläppen, eller om det blir lättare om du blåser upp den.

    Steg 3:

    Lättaste sättet att raka mungiporna är om du gapar riktigt stort och formar munnen som ett O, och därmed spänner ut huden. Det kan hjälpa att ”vika in” över och underläppen över respektive tandrad.

    Steg 4:

    Underläppen är för många det riktiga problemområdet. Börja med att göra ett stort flin och blås upp underläppen samtidigt som du försiktigt trycker på med tungan, inte tungspetsen, och gör huden så platt som möjligt. Beroende på hur din haka är byggd måste du prova dig fram hur du ska dra kniven; rakt eller snett nedåt. Här är det väldigt viktigt med vinkeln för att undvika att skära sig.

    Steg 5:

    Halsen kan vara svårt om du inte är van att raka dig där. Det första du måste göra är att lägga märke till i vilken riktning ditt skägg växer, och du ska raka av dem medhårs, inte mothårs. Spänn ut huden genom att ta ett stypgrepp långt ned på halsen och dra huden nedåt samtidigt som du spänner hakan uppåt. När du har rakat hela ansiktet så är du i princip klar, och bara lite finlir kvarstår. Känn med fingrarna om du har någon stubb kvar medhårs. Har du det, löddra in området och gör om just där. Vill du så kan du prova på att raka dig korshårs. Förehavandet är detsamma som ovan beskrivet, men istället för att raka av stubben medhårs så rakar du utav den korshårs; förenklat kan man säga att istället för att dra från tinningen nedåt till käkbenet så drar du från kinden kors mot örat. Att raka sig med kniv kräver sin teknik och finess, och du måste lära dig detta själv. Ge inte upp, du kommer att bemästra tekniken inom kort. Glöm bara inte att alltid vika ihop kniven när du lägger den ifrån dig. Ovanstående text är enkom rekommendationer och kanske inte fungerar för alla. På shaver.se kan du så klart köpa både shavettes och rakknivar av hög kvalitet.

    Se fler inlägg här

    Creed Silver Mountain Water Recension: Parfym✨💧

    Creed Silver Mountain Water är en populär doft som tilltalar både kvinnor och män. Den

    Fico di Amalfi Recension: Upplev Den Lyxiga Doften ✨

    Fico di Amalfi Fico di Amalfi 🌸 Topnoter: Bergamott, citron, grapefrukt 🌿 Hjärtnoter: Fikon, rosa

    Xerjoff Erba Pura Recension: Lyxig Parfym✨

    Xerjoff Erba Pura är doften som fångar essensen av Medelhavet i en lyxig flaska. Tänk

    Nasomatto Pardon Recension: Upptäck Doftens Mysterium ✨

    Nasomatto Pardon är en uppskattad doft skapad av Alessandro Gualtieri, känd för sina unika och

      Klicka för att se fler produkter

      Betyg på guiden:

      3/5 - (2 votes)

      Lämna ett svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *