Säkerhetshyvel

En DE säkerhetshyvel, eller Double Edge Safety Razor är ett populärt alternativ till de mer moderna flerbladssystemen. De ger en fantastisk rakning och är i längden betydligt mer kostnadseffektiva än tidigare nämnda flerbladssystem. Rakbladen är nämligen betydligt mycket billigare till säkerhetshyveln. Det som definierar en säkerhetshyvel är att det finns någon typ av skydd mellan rakbladet och huden medan du rakar dig. Det är endast en liten del av rakbladets egg som är blottat och faktiskt kommer i kontakt med huden. Detta för att undvika skärsår som annars hade varit ganska vanliga.

Det är den klassiska, eller mer "gammeldags" rakhyveln man talar om när man talar om säkerhetshyvlar.  De består oftast av tre olika delar där man enkelt skruvar av handtaget, delar på rakhuvudet, lägger i ett dubbeleggat rakblad och sen skruvar ihop delarna igen. Det finns olika typer av rakhuvuden och de kan variera i "aggressivitet", från väldigt mild till väldigt aggressiv.

De faktorer som avgör hur mild eller aggressiv en rakhyvel är avståndet mellan rakhuvudets kam/skydd och rakbladet, hur stor del av rakbladet som är blottat och vilken vinkel rakbladet har.Milda rakhyvlar lämpar sig bra för dig med tunn skäggväxt eller känslig hud. Medelaggressiva rakhyvlar passar dig med normal skäggväxt och normal hy, de flesta rakhyvlar på marknaden idag faller in i denna kategori. Aggressiva rakhyvlar lämpar sig bäst för dig som har väldigt kraftig skäggväxt, de är dock inte lika skonsamma mot huden.

Visar alla 5 resultat


Vad är en säkerhetshyvel?

En säkerhetshyvel är en dubbelsidig rakhyvel av klassisk modell. Den ger en närmare rakning än en flerbladshyvel och orsakar mindre irritation, och är samtidigt enklare att använda än en rakkniv. Anledningen till att säkerhetshyvlar kallas för dubbelsidiga har att göra med att deras rakblad har två “kanter”. Det är dock endast en av dessa åt gången som kommer i kontakt med huden.

Säkerhetshyveln uppfanns ursprungligen i New York år 1880 av bröderna Otto och Frederick Kampfe. Den första modellen med ett dubbelsidigt rakblad kom dock efter sekelskiftet, då King Camp Gillette släppte sin modell. Sedan dess har den i stort sett lämnats orörd – varför förändra någonting som redan fungerar optimalt?!

Det finns klassiska säkerhetshyvlar med en fast inställning och även ställbara modeller. De som har en enda, fast inställning på rakhuvudet lämpar sig väl för nybörjare samt för personer som har en mjuk, typiskt skandinavisk skäggväxt.

Ställbara hyvlar passar gör sig istället bäst för rakning av grövre och tätare skägg. Detta då sådan skäggväxt erfordrar en högre inställning på hyveln, d.v.s. en större vinkel och en närmare rakning. Att en säkerhetshyvel är ställbar innebär dock inte att den ska ställas in utifrån längden på ditt skägg, vilket fallet är med exempelvis skäggtrimmers. Det handlar snarare om att du ska använda den inställning på rakhuvudet som passar bäst för just dig och ditt skägg.

Varför bör man använda en säkerhetshyvel?

De flesta män använder fortfarande så kallade flerbladshyvlar för att raka sig. Denna typ av hyvel lanserades under 1960-talet och är idag den vanligaste rakhyveln i svenska mäns badrumsskåp. Den har fått sitt namn av den utbytbara rakbladskassett innehållande flera blad som utgör dess rakhuvud.

På senare år har dock säkerhetshyveln fått ett rejält uppsving. Det finns förstås flera anledningar till dessa, och nedan går vi igenom några av de vanligaste orsakerna.

  • Det billigaste sättet att raka sig

Säkerhetshyveln erbjuder det billigaste sättet att raka sig. Detta tack vare att själva rakhyveln är extremt hållbar och dess blad förhållandevis billiga. Du kan ofta använda ett och samma dubbelblad en handfull gånger innan du behöver byta ut det, vilket inte kan sägas för rakbladskassetter.

  • Ger en närmare rakning

Med en säkerhetshyvel kan du komma lite närmare din hy än med en flerbladshyvel. Du får därför en närmare och rakning när du använder en sådan. Detta ger ett inte bara resultat utan har även andra positiva effekter, såsom minskad irritation.

  • Orsakar mindre irritation

Med en flerbladshyvel behöver du raka en och samma yta på huden ungefär en handfull gånger för att avlägsna hårstråna från din hud. Detta trots att dessa hyvlar har fler än ett rakblad, och det innebär att irritation i huden tenderar att uppstå. Om du till exempel har en hyvel vars rakbladskassett har sju blad och du rakar dig med fem drag på varje yta, utsätter du ytan för rakbladen hela 35 gånger!

Detta kan i sig orsaka irritation, men det kan även få vissa hårstrån att växa inåt istället för utåt. Det beror på att en vanlig hyvel skär av hårstrået i flera omgångar, en liten bit åt gången. En säkerhetshyvel skär istället av hårstrået precis vid huden. Det betyder att du sällan behöver fler än blott ett par-tre drag med hyveln för att få en nära rakning. Resultatet av detta är mindre irritation.

  • Håller en livstid

Säkerhetshyveln är enligt många mer stilig och elegant än flerbladshyveln. Den har en tidlös design och är dessutom väldigt hållbar. En säkerhetshyvel att därför betrakta som en bra investering, för om du sköter om den på rätt sätt kommer den hålla under många år framöver – kanske rentav under en hel livstid.

Många miljömedvetna män ser också säkerhetshyveln som ett mer hållbart alternativ i jämförelse med rakhyvlar med plastdetaljer, vilka som bekant levereras i onödiga plastförpackningar. För även om du fortfarande behöver slänga hyvelns metallblad när de är förbrukade, är metall mer miljövänligt att återvinna än vad plast är.

  • Mindre risk för rakfinnar

När du rakar dig bör du raka medhårs för att minska risken för rakfinnar, inåtväxande hår och hudirritation i största allmänhet. En säkerhetshyvel har generellt sett ett betydligt vassare blad än en flerbladshyvel och ger en närmare rakning. Dessa egenskaper tillsammans med det faktum att du inte behöver raka samma område lika många gånger bidrar till att minimera risken för rakfinnar och andra besvär.

Bästa säkerhetshyveln för nybörjare

Som nybörjare gör du bäst i att välja en säkerhetshyvel med en fast inställning och ett lite mindre skarpt blad. Genom att använda en sådan hyvel behöver du inte testa olika inställningar för att hitta den som passar dig bäst. Ett blad med mindre skärpa sänker också tröskeln till detta sätt att raka sig för den som är ny i gemet.

Skötsel av säkerhetsrakhyvel

För att maximera din säkerhetshyvels livslängd är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. Till att börja med bör du torka den efter användning – metall kan som bekant rosta om den utsätts för mycket fukt. Rosten riskerar också att snabbt sprida sig på bladet och hyveln. Förvara den därför på en torr yta.

Om din hyvel eller dess blad ändå skulle börja rosta finns det ingen anledning att få panik. Det finns nämligen olika metoder med vilka du kan avlägsna rosten.

Byte av blad på säkerhetsrakhyvel

Du kan vanligtvis byta blad genom att skruva ur botten på hyveln, placera ett nytt blad i den och sedan skruva ihop hyveln igen. Det finns dock även andra varianter som fungerar på ett liknande men något annorlunda sätt. Där vrider du i botten för att lyfta på huvudet, sätter i bladet i botten och skruvar på nytt ihop hyveln. Även en tredje, lite mer användarvänlig variant finns – på dessa avlägsnar du helt sonika rakhuvudet, sätter i bladet och sätter avslutningsvis tillbaka huvudet igen.

Vissa rakblad har mindre skärpa och passar bättre för nybörjare samt för personer med lite mjukare skägg. Det finns även andra, betydligt vassare blad på marknaden samt rakblad med varierande skärpa i spannet däremellan. Detta gör att du enkelt kan hitta ett blad som är optimerat för just din skäggväxt.

Vad behöver jag för att komma igång?

För att komma igång och raka dig med en säkerhetshyvel behöver du följande:

  • en säkerhetshyvel
  • ett eller flera dubbelsidiga rakblad
  • raklödder
  • en handduk.

Med dessa produkter i din arsenal är det bara att sätta igång med rakningen!

Så rakar du dig med en säkerhetshyvel

För det första: Att raka sig med en säkerhetsrakhyvel är inte samma procedur som att raka sig med en systemrakhyvel, exempelvis Gillette Fusion eller Dorco Pace6.

En systemrakhyvel har bladen satta i rätt vinkel så du bara behöver lägga kassetten mot huden och dra nedåt, när du använder en säkerhetsrakhyvel måste du hitta denna vinkel själv. Den här vinkeln är väldigt svår att skriva vad som är ”rätt” då det beror på hur mycket av bladet som hyveln exponerar samt hur aggressiv hyveln är.

Vinkeln är viktig då det är den avgörande faktorn på hur bra rakningen blir. För låg vinkel skär av stråna för långt ut, eller inte alls ifall inte rakbladet når stråna. För hög vinkel skär av stråna för nära huden vilket kan resultera i inåtväxande hårstrån samt en otrevlig känsla när du rakar dig då bladet snarare hugger av stråna istället för att skära utav dem.

Kom ihåg att skölja av hyveln ofta, annars klibbar den igen och rakningen kan upplevas som dålig.

Steg 1: Börja med att ladda din säkerhetshyvel. Detta gör du antingen genom att skruva isär hyveln i tre delar, eller skruva upp huvudet på hyveln. Lägg i bladet och skruva ihop hyveln igen.

Steg 2: Greppa rakhyveln så långt ut på handtaget som du vågar. Tänk på att det är hyvelns egen tyngd som ska göra det skärande jobbet, du ska bara styra den, men balansen är viktig. Balanspunkten och viktfördelningen känner du av så snart du börjar raka dig, men kom ihåg att inte använda tryck eller snabba rörelser när du rakar dig.

Steg 3: Lättast är att börja raka sig vid tinningarna och nedåt kinderna. Lägg huvudets kullrigaste del, det vill säga toppen av rakhyveln, rakt emot den plats du vill börja raka dig på. Hyveln ska alltså sticka ut 90 grader från ansiktet – rakt ut, bokstavligen. Nu underlättar det om du tittar noga i spegeln. Sänk försiktigt rakhyveln genom att vrida handleden nedåt ända tills rakbladets egg nuddar huden. Där har du den perfekta vinkeln.

Steg 4: Spänn hudområdet vid tinningen genom att lägga den andra armen i en båge över huvudet och greppa hudområdet som ska rakas med fingrarna och dra uppåt. Ju mer spänd huden är, desto närmare blir rakningen.

Steg 5: Låt hyvelns tyngd göra jobbet, men för rakhyveln försiktigt nedåt, lyft ut den en bit till ”ursprungsläget” och gör om några gånger samtidigt som du sakta flyttar hyveln nedåt gång för gång. Det ska således uppfattas som en repeterande övning över samma område några gånger med korta drag. Fortsätt på det här sättet, och för var gång du flyttar rakhyveln nedåt flyttar du den andra handen nedåt så du alltid spänner huden.

Försök att inte vara mer än en tum ovanför rakhyveln med den andra handen. När du har kommit ned till käkbenet börjar du om så högt upp du vill, fast denna gång närmare näsan. Fortsätt rakningen som steg 5 tills du kommer till munnen/mungiporna och hakan. Halsen kommer vi till lite senare.

Steg 6: Gör om samma procedur på andra sidan ansiktet.

Steg 7: För att raka överläppen så nära som möjligt behöver du blåsa upp och därmed spänna läppen för att få stråna att stå rakt ut. Lättast är om du gör en sur grimas och sedan pressar upp så mycket luft du orkar. Kom ihåg att andas genom näsan så du inte svimmar. Börja med mitten av läppen. Beroende på hur din näsa är formad kan du behöva ”rulla in” rakhyveln för at nå de översta stråna och skär av dem rakt nedåt.

Börja sedan under näsborrarna med att dra rakt nedåt några millimeter och börja sedan om från näsborren, men med hyveln vinklad utåt åt det hållet mungipan pekar, så du följer din läpps form. Vissa föredrar att raka hela läppen rakt nedåt. Det beror lite på hur du lyckas blåsa upp läppen samt åt vilket håll håret växer.

Steg 8: För att på lättaste sätt raka mungiporna är det bara att gapa så stort som möjligt samtidigt som du har över och underläppen över respektive tandrad. Dra rakhyveln rakt nedåt.

Steg 9
: Underläppen är för många det svåraste området att raka. Gör ett riktigt stort clown-flin och blås upp underläppen och hjälp till att styra med tungan – dock inte tungspetsen. Här måste du prova dig fram då det beror på hur din haka är byggd hur du ska dra rakhyveln. För de flesta går det utmärkt med att bara dra nedåt, men vissa behöver vinkla rakhyveln.

Steg 10: För att raka halsen måste du först observera åt vilket håll stråna växer, och raka i motsatts riktning. Det underlättar betydligt om du spänner ut huden och lättaste sätt är att greppa runt halsen med hela handen och bara dra nedåt. Kläm inte för hårt så du stryper dig själv, ett väldigt lätt tryck, men med kraftigare drag nedåt räcker gott och väl. Nu är du i princip klar med rakningen, och allt som kvarstår är lite finlir.

Känn med fingrarna efter på alla nyrakade områden om det finns någon stubb kvar och raka bort denna genom att massera in lite kvarvarande raklödder och skär av stråna med rakhyveln. Ibland kan det behövas flera drag, men rakar du dig för många gånger på samma ställe kan du få rakbränna.

Skulle blodvide ha uppstått stoppas detta lätt medelst alun eller liknande. Lite stubb kan du raka av utan att behöva löddra om, så länge du har ”post shave slickness” (glid efter raklöddret) kvar i ansiktet, men anser du att hela rakningen vart bedrövlig kan det vara lika bra att börja om.

Att raka sig med säkerhetshyvel kräver teknik och finess, och du måste lära dig detta själv. Ovanstående text är enkom rekommendationer och kanske inte fungerar på alla, men kan åtminstone ge råd vid eventuell tveksamhet.