Myrsol Aftershave – Recension

myrsol

Myrsol är ett spanskt kosmetikalaboratorium beläget utanför Barcelona som grundades på 1940-talet av spanjoren Miquel Ricou Solé som gick bort 95 år gammal.

Namnet Myrsol är enligt vissa källor en förkortning eller ordlek med Solés namn, men det ska jag låta vara osagt. Myrsol är inom rakvärlden mest kända för sina enastående aftershaves, högt uppskattade av våtrakare världen över, men Myrsol tillverkar även parfymer för både kvinnor och män, kosmetika samt raktvålar, schampo och hårvatten.

Företaget har en bred variation av dofter på sina aftershaves, och det är just dem vi ska gå in på i denna recension. Myrsols första, mest kända och det folk mest förknippar med orden Myrsol + Aftershave är deras Emulsion. Emulsion kan med fördel även användas som Preshave då den bland annat innehåller lanolin och glycerin för att mjuka upp både hud och skägg, samt mentol som får skägget att resa på sig så det blir lättare att raka av. De flesta av Myrsols aftershaves är alkoholbaserade så kallade Splash, man tar en generös dos i handen och arbetar snabbt in på det nyrakade området. Fördelen med detta är att det är adstringerande och desinfekterande, nackdelen med alkoholbaserade splash är att man kan få kontaktallergi av parfymerna eller färgämnena, men Myrsol tillverkar även aftershaves utan alkohol, färgämnen och parfym, och någon som innehåller alkohol, men är utan färgämnen och parfym. Det finns i princip en Myrsolaftershave för alla där ute. De två vi ska kika lite närmare på denna gång är Agua Balsamica och Formula C.

Vad är bra att veta? 

Som ni snabbt kan se på bilden så innehåller Formula C färgämnen: CI 42051 (Patentblått V) samt CI 19140 (Tartrazin). Bägge är syntetiska färgämnen och vet man med sig att man är känslig mot syntetiska färgämnen så bör man nog kolla upp vilka eventuella färgämnen den Myrsol du funderar på att köpa innehåller, innan du köper den. Förutom väldigt lite färgämnen så innehåller Myrsol Formula C även alkohol som har en adstringerande och desinfekterande effekt samt sorbitol som tillför fukt till huden och mentol som har en skönt svalkande känsla. Men det mest intressanta med denna aftershave är hur den luktar. Den luktar inte alkohol över huvud taget. Vissa aftershave splash luktar så starkt av alkohol att man nästan storknar när man öppnar flaskan, men inte någon av de Myrsol jag hittills provat. Myrsol Formula C har en mycket behaglig doft av viol, perfekt tillspetsad av mentol. Väl applicerad stannar doften kvar i timmar, men inte alls sådär starkt så man riktigt stinker utav den, utan en närmast subtil och skön doft, ungefär samma ”styrka” som kommer från en bra roll-on deodorant. Men violdoft? Är det manligt? Ja, det är faktiskt det. Formula C luktar så somrigt och gott att det blir svårt att förklara för er som inte har inmundigat dessa:

Doft?

Myrsol Formula C luktar, när den är applicerad, precis som dessa tabletter smakar. Helt otroligt, sagolikt och osannolikt gott. Jag har svårt för många aftershave splash; mycket för att dofterna är så starka och påträngande att jag snabbt ångrar mig men inte av Myrsols. De är milt parfymerade och välbalanserade, och det bästa är att doften stannar kvar länge utan att vara påträngande eller störande. Känslan av att applicera den på nyrakad hud är ungefär som med alla andra aftershave splash: Det svider till en kort sekund sedan känner man hur den börjar verka och göra gott för huden. Mentolen är uppiggande och uppfriskande och doften i sig gör att man har svårt att sluta med den… Myrsol Formula C innehåller: Alcohol denat, Aqua (vatten), Sorbitol, Parfym, Menthol, Citric Ácid (Citronsyra), CI 42051 (färgämne), CI 19140 (färgämne) För er som inte tål färgämnen eller parfymer rekommenderar jag den andra flaskan på bilden ovan, nämligen Myrsol Agua Balsamica. Inga färgämnen, inga syntetiska eller artificiella parfymer. Innehåller bara denaturerad alkohol, vatten, sorbitol och naturliga extrakt av Rosmarin, Kryddtimjan och Lavendel. Hur den luktar?

Precis sådär. Föreställ dig att du sitter mitt i en örtträdgård vid Medelhavet. Runt om dig står örter såsom rosmarin och timjan i full grönska, och inte långt därifrån står lavendeln i full prakt. Känn en mild bris fånga upp alla dessa dofter och som låter dem smeka alla dina doftsinnen. Typ så. Det är en väldigt örtig och jordnära doft, och man kan utan problem plocka ut alla dofterna ur den – utan genomslag av alkohol. Som aftershave är denna en gudagåva (om nu sådana finns) till mänskligheten. För mig blev detta kärlek vid första stänket. Den svider till, som alla alkoholbaserade aftershaves, men man känner snabbt de lugnande och läkande effekterna av timjan och återfuktande sorbitol. Den antiinflammatoriska effekten från rosmarin hjälper snabbt till att läka även de minsta skärsår och den tack vare den antiseptiska effekten från både lavendeln och alkoholen behöver du inte bekymra dig om att få infektion i eventuella skärsår. Nu kanske du undrar hur kul det är att sitta på bussen och lukta som de där örterna du har i fönstret hemma på sommaren… men det går inte ens att jämföra. Doften är mild och behaglig, absolut inte så stark som om du skulle ta en knippe valfri ört och medelst denna smiska dig själv i ansiktet. Dessvärre är den så mild att doften är borta efter någon timme, men detta är samtidigt positivt då det påvisar att det är äkta doftextrakt och inga syntetiska parfymer som är framtagna för att stanna en längre stund – men i mitt tycke hade den gärna fått stanna resten av dagen. Och natten. Men man kan ju alltid applicera mer…

Resultat

Som jag skrev ovan så finns en Myrsol för alla; och här på Shaver.se kan du köpa: Agua Balsamica som du precis läst om Agua de Limon – en mycket fräsch och uppfriskande doft av äkta citron. Blue – en lyxig doft av klassisk barbershop och mentol. Electric Shave – en preshave för dig som använder rakapparat. Emulsion – flaggskeppet med en mjuk doft av klassisk barbershop. F. / Extra – en klassisk barbershopdoft som avrundas med kylande mentol Formula C – en somrig violdoft, som du läst om i denna recension. Formula K – man kan tro att K står för Kyla: en iskall och uppfriskande mentol-splash. Metilsol – denna adstringerande splash påminner om Agua Balsamica i doften Plastic shave – en maskulin och varm doft av rosor.

De flesta av Myrsols aftershaves innehåller sorbitol som tillför fukt till den nyrakade huden och mentol som ger en kylande effekt, medan andra har mer unika ingredienser såsom Plastic Shave som innehåller mjölksyra som återställer huden snabbt och effektivt. Emulsion innehåller mjukgörande fårullsfett och Formula K innehåller en generös dos mentol för att kyla irriterad hud efter rakning, och Agua Balsamica som vi vet bara innehåller naturliga extrakt av örter istället för syntetiska dofter och färger. Kolla gärna igenom sortimentet, varje version är tämligen unik. Vilken blir din favorit?

Myrsol Agua Balsamica innehåller:

Aftershave

Alcohol denat, Aqua (vatten), Rosmarinus Officinalis (Rosmarin), Thymus Vulgaris (Kryddtimjan), Lavandula Latifolia (Lavendel), Sorbitol.

 

Se fler inlägg här

INCI guide – Vad innehåller min raktvål, rakkräm och After shave?

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Rätt produkt för din hudtyp

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Välja rätt Rakborste

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

    Klicka för att se fler produkter

    Betyg på guiden:

    Rate this post

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *