Recension av Institut Karité Savon a barbe extra-doux

raktval

Institut Karité Savon a barbe extra-doux. Eller som vi skulle säga på svenska Institut Karités extra milda raktvål. Tvålen gör verkligen skäl för namnet. Den är mild. Mycket mild. Så mild så jag blir nästan irriterad över att de pumpar in alpha-isomethyl ionone, ett doftämne som redan i slutet på 90-talet av EU klassades som ett utav de värsta (läs: mest allergiframkallande ämnena) som används i Europa. Doftämnet ingår i gruppen pseudo-metyl-jononer – en hel grupp hudirriterande doftämnen. Enligt branchrekommendationer bör inte detta användas som doftämne, men ändå så använder många det som doftämne, upp till två procent av doftämnena. Mer än så klarar i princip ingen människa av.

Jag tror inte att denna tvål innehåller upp till två procent utav doftämnet, men jag vet inte säkert. Hur som helst så är detta en mild tvål, en väldigt mild sådan. Bara det att den innehåller 25% sheasmör är otroligt, i synnerhet när det är en tripple milled tvål. Varför uttrycker jag mig så? Jo, shemasmör är kladdigt och väldigt fett. Ja, såklart, det är ju i princip rent fett, men ni förstår nog vad jag menar. En tripple milled tvål är stenhård. Oftast så är dessa hårda tvålar mindre vänliga för torr och/eller känslig hud än krämer eller croaps, mycket på grund utav förtvålningsämnena. Men, detta har alltså Institut Karité lyckas komma förbi genom att använda andra bindemedel tillsammans med de sedvanliga.

Hur är den att raka sig med? 

Hur är den då att raka sig med, det är väl egentligen det mest relevanta? Som en dröm, kan jag säga. Jag använder i regel bara en tripple milled tvål, just för att jag tycker att de torkar ut huden för mycket. Jag var helt övertygad om att denna tvål var den absolut bästa tripple milled som fanns, och jag har med flit undvikt att köpa andra slika tvålar – men ack så jag bedrog mig. Den här är faktiskt snäppet bättre. Den här är så bra, så jag vet inte riktigt var jag ska börja… Om vi börjar med faktumet att den är tripple milled så innebär det att den räcker väldigt länge då den är stenhård. Den här bör inte rivas, det är mycket lättare att hitta en skål som passar än att riva denna och få den att passa i en annan skål.

Den är ganska lätt att jobba upp ett mycket bra lödder ifrån. Jag har märkt att grävling fungerar bättre än svin, och syntet är i princip hopplöst. Jag blev även snabbt varse att det är bättre att börja med en rejäl urkramad rakborste än en som är för blöt. Tvålen bör även ligga i vatten och mjukas upp lite först, några minuter bara. Spara lite av detta vatten och ha att jobba upp löddret med sen. Det blir mycket krämigare om du tillsätter vatten pö om pö än har för mycket i början.

På tal om början …  I första början blir det ett väldigt luftigt skum, och flera gånger trodde jag att jag haft i för mycket vatten – men det är det här du ska flytta över till en sekundärskål eller börja ansiktslöddra med. Ge det någon minuts arbete, resultatet är enastående:

Ett väldigt tjockt, krämigt och ”fjädrande” lödder uppstår som man kan forma till hur höga tippar som helst innan de börjar böja sig. Det är underbart klibbigt och rinner inte iväg, liksom det inte
torkar ut under femminuterstestet:

Som skrivet innan, så är detta ett mer kompakt lödder än vad jag brukar få till. Det är ganska skönt att raka sig med då det känns mer fjädrande än ett lättare och luftigare lödder. Detta är såklart

en smaksak, men jag uppskattar det verkligen.

 

Resultat

Tack vare 25% sheasmör OCH glycerin OCH allantoin har tvålen ett otroligt glid och skydd mot rakbrännor. Så otroligt att jag inte behöver ha någon preshave och egentligen inte heller någon aftershave. Jag kan ansiktslöddra, raka mig, tvätta av tvålresterna och gå därifrån. Löddret är otroligt lätt att raka igenom och ger ett utmärkt skydd samtidigt som det hjälper till att hålla skägget ståendes så det blir lättare att raka av närmare huden. Doftmässigt så är tvålen väldigt neutral. Den luktar som en typisk hotelltvål (söta blommor), och efteråt luktar den som en vanlig tvål, typ Barnängens. Inget märkvärdigt, men inte heller något unikt. Doften är precis så subtil som man förväntar sig av en så pass mild tvål. Förpackningen är även den fullkomligt anspråkslös, men stilren. En liten och smidig vit pappkartong med svart tryck och svarta bokstäver. Vitt och svart.

Snyggt, minimalistiskt, stilrent. Tvålen ligger förpackad i en plastförpackning inuti pappförpackningen. Detta gillar jag, då det känns fräschare på något sätt än när tvålen ligger oskyddad i ytterförpackningen. Just plast behöver det ju inte vara, det hade ju gått lika bra med papper av något slag, men att den inte ligger löst i ytterförpackningen är något jag verkligen värderar. Jag har försökt att hitta något att verkligen vara kritisk mot, och det är med handen på hjärtat riktigt svårt. Detta är en riktigt bra och kompetent raktvål som jag vet att jag kommer att köpa gång efter annan. Som jag skrev innan, jag använder nästan aldrig hårda tvålar, men Institut Karité har nog ändrat på det. Den här tvålen ska ha, och förtjänar, absolut högsta betyg – inget annat.

Ingredienser:

Raktvål:

Potassium palmate, Sodium palmate, Potassium stearate, Potassium palm kernelate, Sodium stearate, Sodium palm kernelate, Glycerin, Aqua, Isopropyl lanolate, Palm kernel acid, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Parfum, Titanium dioxide, Pentasodium pentetate, Tetrasodium etidronate, Cetearyl alcohol, Ceteareth-33, Cetyl alcohol, Stearic acid, Polysorbate 60, Petrolatum, Dimetichone Copolyol, Citronellol, Amylcinnamyl alcohol, Geraniol.

Se fler inlägg här

INCI guide – Vad innehåller min raktvål, rakkräm och After shave?

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Rätt produkt för din hudtyp

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Välja rätt Rakborste

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

    Klicka för att se fler produkter

    Betyg på guiden:

    Rate this post

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *