Så rakar du dig med en Säkerhetsrakhyvel.

För det första: Att raka sig med en säkerhetsrakhyvel är inte samma procedur som att raka sig med en systemrakhyvel, exempelvis Gillette Fusion eller Dorco Pace6. En systemrakhyvel har bladen satta i rätt vinkel så du bara behöver lägga kassetten mot huden och dra nedåt, när du använder en säkerhetsrakhyvel måste du hitta denna vinkel själv. Den här vinkeln är väldigt svår att skriva vad som är ”rätt” då det beror på hur mycket av bladet som hyveln exponerar samt hur aggressiv hyveln är. Vinkeln är viktig då det är den avgörande faktorn på hur bra rakningen blir. För låg vinkel skär av stråna för långt ut, eller inte alls ifall inte rakbladet når stråna. För hög vinkel skär av stråna för nära huden vilket kan resultera i inåtväxta hårstrån samt en otrevlig känsla när du rakar dig då bladet snarare hugger av stråna istället för att skära utav dem.

Kom ihåg att skölja av hyveln ofta, annars klibbar den igen och rakningen kan upplevas som dålig. Steg 1: Börja med att ladda din säkerhetshyvel. Detta gör du antingen genom att skruva isär

hyveln i tre delar, eller skruva upp huvudet på hyveln. Lägg i bladet och skruva ihop hyveln igen.

Steg 2: Greppa rakhyveln så långt ut på handtaget som du vågar. Tänk på att det är hyvelns egen tyngd som ska göra det skärande jobbet, du ska bara styra den, men balansen är viktig. Balanspunkten och viktfördelningen känner du av så snart du börjar raka dig, men kom ihåg att inte använda tryck eller snabba rörelser när du rakar dig. Steg 3: Lättast är att börja raka sig vid tinningarna och nedåt kinderna. Lägg huvudets kullrigaste del, det vill säga toppen av rakhyveln, rakt emot den plats du vill börja raka dig på. Hyveln ska alltså sticka ut 90 grader från ansiktet – rakt ut, bokstavligen. Nu underlättar det om du tittar noga i spegeln. Sänk försiktigt rakhyveln genom att vrida

handleden nedåt ända tills rakbladets egg nuddar huden. Där har du den perfekta vinkeln.

Steg 4: Spänn hudområdet vid tinningen genom att lägga den andra armen i en båge över huvudet och

greppa hudområdet som ska rakas med fingrarna och dra uppåt. Ju mer spänd huden är, desto närmare blir rakningen.

Steg 5: Låt hyvelns tyngd göra jobbet, men för rakhyveln försiktigt nedåt, lyft ut den en bit till ”ursprungsläget” och gör om några gånger samtidigt som du sakta flyttar hyveln nedåt gång för gång. Det ska således uppfattas som en repeterande övning över samma område några gånger med korta drag. Fortsätt på det här sättet, och för var gång du flyttar rakhyveln nedåt flyttar du den andra handen nedåt så du alltid spänner huden. Försök att inte vara mer än en tum ovanför rakhyveln med den andra handen. När du har kommit ned till käkbenet börjar du om så högt upp du vill, fast denna gång närmare näsan. Fortsätt rakningen som steg 5 tills du kommer till munnen/mungiporna och hakan. Halsen kommer vi till lite senare.

Steg 6: Gör om samma procedur på andra sidan ansiktet.

Steg 7: För att raka överläppen så nära som möjligt behöver du blåsa upp och därmed spänna läppen för att få stråna att stå rakt ut. Lättast är om du gör en sur grimas och sedan pressar upp så mycket luft du orkar. Kom ihåg att andas genom näsan så du inte svimmar. Börja med mitten av läppen. Beroende på hur din näsa är formad kan du behöva ”rulla in” rakhyveln för at nå de översta stråna och skär av dem rakt nedåt. Börja sedan under näsborrarna med att dra rakt nedåt några millimeter och börja sedan om från näsborren, men med hyveln vinklad utåt åt det hållet mungipan pekar, så du följer din läpps form. Vissa föredrar att raka hela läppen rakt nedåt. Det beror lite på hur du lyckas blåsa upp läppen samt åt vilket håll håret växer.

Steg 8: För att på lättaste sätt raka mungiporna är det bara att gapa så stort som möjligt samtidigt som du har över och underläppen över respektive tandrad. Dra rakhyveln rakt nedåt.

Steg 9
: Underläppen är för många det svåraste området att raka. Gör ett riktigt stort clown-flin och blås upp underläppen och hjälp till att styra med tungan – dock inte tungspetsen. Här måste du prova dig fram då det beror på hur din haka är byggd hur du ska dra rakhyveln. För de flesta går det utmärkt med att bara dra nedåt, men vissa behöver vinkla rakhyveln.

Steg 10: För att raka halsen måste du först observera åt vilket håll stråna växer, och raka i motsatts riktning. Det underlättar betydligt om du spänner ut huden och lättaste sätt är att greppa runt halsen med hela handen och bara dra nedåt. Kläm inte för hårt så du stryper dig själv, ett väldigt lätt tryck, men med kraftigare drag nedåt räcker gott och väl. Nu är du i princip klar med rakningen, och allt som kvarstår är lite finlir. Känn med fingrarna efter på alla nyrakade områden om det finns någon stubb kvar och raka bort denna genom att massera in lite kvarvarande raklödder och skär av stråna med rakhyveln. Ibland kan det behövas flera drag, men rakar du dig för många gånger på samma ställe kan du få rakbränna. Skulle blodvide ha uppstått stoppas detta lätt medelst alun eller liknande. Lite stubb kan du raka av utan att behöva löddra om, så länge du har ”post shave slickness” (glid efter raklöddret) kvar i ansiktet, men anser du att hela rakningen vart bedrövlig kan det vara lika bra att börja om. Att raka sig med säkerhetshyvel kräver teknik och finess, och du måste lära dig detta själv. Ovanstående text är enkom rekommendationer och kanske inte fungerar på alla, men kan åtminstone ge råd vid eventuell tveksamhet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *