Skägg, skägg och skägg

skagg

Man kan så klart tro att vi på shaver.se inte gillar skägg det allra minsta eftersom vi bara säljer riktigt bra redskap som är till för att ta bort det. Detta är dock helt fel, vi gillar skägg.

Vi gillar det av många olika anledningar, som t.ex att vi får repetera processen med att raka det om och om igen så länge vi lever, vi gillar det så mycket att vi dedikerar hela detta inlägget åt att hylla skägget.

Det gamla skägget

Redan under antiken var skägget en viktig statussymbol och i det gamla Egypten var skägget så viktigt att man parfymerade det, satte smycken i det, man målade och pyntade det på olika sätt. Gissa om det var herrefolket eller slavarna som ägnade sig åt att pyssla om sitt skägg vs. vara renrakade?

Även i gamla testamentet finns det påbud om att man skall låta skägget växa fritt, detta gällde så klart bara om man tillhörde guds utvalda folk. Övriga stackare som gud tydligen inte brydde sig så mycket om får vi väl anta var slätrakade och så småningom hamnade i helvetet.

Även hos de gamla grekerna var skägget utbrett och vildvuxet fram till dess att Alexander den store gav ordern till sina soldater att raka sig någon gång på 300-talet f kr. Han ville inte att sina motståndares soldater under stridens hetta skulle få för sig att börja slita någon av sina egna soldater i skägget. Det är nämligen helt logiskt att man börjar slita någon i skägget när denne kommer farandes med spjut och svärd i högsta hugg med syftet att släcka dig för gott. Hur som haver så skapades en renrakad trend som varade i ca 400 år efter det att ordern uttalades.

I Persien var skägget också populärt och nästan varenda kung hade skägg. Enligt Adam Olearius, en sekreterare till den dåvarande Tyske ambassadören i Persien, skall han tydligen bevittnat en av kungarna som precis beordrat en halshuggning av en besvärlig tjänare säga något i stil med ”Vad synd, att en man med så fint skägg måste dö”.

Ja, skägget var alltså viktigt förr, och även i det gamla Indien var skägget viktigt. Där var längden på skägget ett mått på värdighet och visdom. Osedlighet och äktenskapsbrott straffades därför extra hårt, då rakade man nämligen av skägget på den olydige. Inte nog med att man mot sin vilja tvingades skiljas från sin visdom, det skedde helt offentligt… föreställ er skammen… alla kunde ju se eländet! Undrar hur den kvinnliga parten i det förbjudna umgänget kände sig när hon tvingades se sin prins förlora den ”riktiga” mandomen på ett så förnedrande vis. Det blev sannerligen inga fler heta kärleksäventyr i alla fall, jag menar, vilken vettig kvinna skulle vilja vara med en skägglös, ovärdig och därtill uppenbarligen en ganska korkad sexsyndare? På den tiden i den delen av världen var skägget till och med så viktigt att man kunde svära ed på sitt skägg, en ed som därmed automatiskt blev omöjlig att bryta.

Bland krigare i många kulturer har skägget varit en symbol för heder (dock inte i Alexander den stores här tydligen, eller så saknade de helt enkelt heder), skägget är också av vikt inom några av de olika religionerna men skägg och religion får bli ett senare inlägg.

Det nya skägget

Vi utgår från att du som läser detta inlägg lever i nutiden och därmed själv har koll på de olika trender inom skäggväxt och rakning som råder, därför skriver vi inte så mycket om det nya skägget. Men dig som ibland låter skägget växa några dagar till ett kraftigt stubb kan vi glädja med en relativt färsk och omfattande studie som genomförts av forskarna Barnaby Dixson och Robert Brooks från universitetet i New South Wales. De har nämligen kommit fram till att män med kraftigt stubb upplevs som mest attraktiva. Det är inte de själva som kommit fram till det så klart utan alla de kvinnor som deltog i studien. Man kom fram till att ju mer skägg en man har desto manligare upplevs han, men manligt behöver ju nödvändigtvis inte vara detsamma som attraktivt. Det som i stället upplevdes som mest attraktivt var då just kraftigt stubb. Det är så klart ett jobbigt val, vill man vara en ”riktig” man eller en ”snygg” man?

Om du har ett kraftigt skägg men ingen partner kan vi rekommendera någon av de fantastiska rakyhyvlar vi erbjuder på shaver.se och sedan skaffa dig stubb i stället. Om du redan har stubb i dag kan även du ha glädje av alla de fantastiska produkter vi erbjuder på shaver.se, trots att du redan är attraktiv. Om du fortfarande ändå envisas med att ha mer skägg än ansikte på axlarna kan vi bara säga en sak. Du är på vetenskapliga grunder oattraktiv och borde alltså raka dig med en av rakhyvlarna vi erbjuder på shaver.se

Hoppas ni förstår att vi inte alltid är allvarliga utan gillar att skoja lite. Du är säkert väldigt attraktiv trots ditt långa skägg. Som en liten tröst till dig som gillar ditt långa skägg delar vi även följande länk där du hittar 23 skäl för låta det växa fritt för vinden. 23 skäl till att skäggiga män är bättre

Frågor & Svar 

kommer snart

Se fler inlägg här

INCI guide – Vad innehåller min raktvål, rakkräm och After shave?

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Rätt produkt för din hudtyp

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Välja rätt Rakborste

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

    Klicka för att se fler produkter

    Betyg på guiden:

    Rate this post

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *