Speick: en mild och behaglig rakkräm från Tyskland

rakkram

Min bild av Tyskland är inte direkt lugn och harmonisk.

Ett livligt land med oerhört mycket trafik, stora städer, suveräna korvar och stinkande surkål – och ett språk som kan skrämma iväg vem som helst. Men så ibland så ändrar man uppfattning på många grejer, och så även Tyskland. Jag har fortfarande svårt att tro att denna tvål kommer från Tyskland och vill gärna försöka hitta ”Made in Austria” istället, men nej. Walter Rau Speickwerk ligger i Tyskland. Varför är då det så förvånande? Jo, för att den är så mild. Den är så långt ifrån den bilden av det stressiga och hårda Tyskland jag har. En rakning med Speick är som en upplevelse, och bara doften i sig är helt unik.

Doft

Om vi börjar med det mest unika, så är det just doften. Luktar jag rakt på rakkrämen så påminner den väldigt mycket som en annan rakkräm som är grön och kan köpas nästan överallt, men detta slutar så fort som jag börjar arbeta med löddret. Här uppstår en konflikt i hjärnan: Vad är det som luktar? Jag kan känna en ganska mild tvåldoft i botten, väldigt långt nere. I de flyktiga toppnoterna känner jag frisk och somrig citrus – en varm och mycket inbjudande citrusdoft. Men vad är det där i mitten? Lavendel, lite rosmarin eller annan grön ört finns där… och det där. Den där… Vad är det? Det luktar jordnära, varmt, mjukt… en mycket inbjudande och skön doft som jag aldrig har känt innan. Det måste såklart vara Speickblomman (Valeriana Celtica).

Resultat

Löddret i sig är väl normaltoppigt och det ligger lite åt det där krämiga och täckande hållet som är lätt att jobba ut i ansiktet. Det spelar heller ingen roll om jag använder svin, syntetisk eller grävling, eller om jag skållöddrar eller ansiktslöddrar och på så sätt så är krämen generös.

Det går som en dröm att raka sig med den, kanske tack vare att den innehåller äkta bivax som glidgivare. Rakkrämen har ett mycket skönt glid, och både shavette och hyvel skär igenom löddret enkelt. Resultatet blir en mycket hudnära rakning som känns mild och behaglig, och en postshave som inte alls är tokig.

Efter avslutad rakning så behövs egentligen ingen aftershave och doften från rakningen ligger kvar sådär skönt och hyffsat subtilt i några timmar – men för den som vill, så finns såklart en matchande Aftershave.

Slutsats

Specik After Shave Lotion är en genomskinlig ASL i en snygg glasflaska. Den gör sig riktigt snyggt i skåpet eller framme på en bänk för den delen. Aftershaven i sig är hyffsat mild, även om den ger ett rejält alkoholsting på den nyrakade huden. Stinget mildras dock ned väldigt fort, och kvar finns bara samma underbara doft som från rakkrämen, men med lite mer citrus i toppnoterna och en klassisk maskulin modern doft i hjärtenoterna. Självklart innehåller aftershaven Speickplanta, men även Trollhassel och lavendel.

Som återfuktare finns sorbitol, glukos och mannitol. Den absoluta bonusen är att den innehåller svalkande mentol som bryter igenom efter en stund. Jag upplever det som att denna ASL gärna släcker rakbrännor på löpande band, samt ser till att huden återställs snabbare än om jag går utan aftershave/postshave. Men det är väl mest för doftens skull som jag gärna använder denna aftershave gång efter annan. Doften kan kännas lite explosiv i början, men den tonas ned ganska fort varför den verkligen lämpar sig som en aftershave. Applicerar jag den på morgonen kan jag fortfarande känna doften utav den när jag går och lägger mig, men aldrig sådär mycket så man stör sig på den, eller så mycket så man hoppas att personen bredvid mig på bussen stör sig på att jag luktar för starkt.

Personligen anser jag att det är en lite vuxnare doft på just aftershaven, vilket gör att den kanske mer riktar sig för folk 30+. Däremot så är den så klassisk i doften att den passar lika bra till vardags som till firmafesten eller bröllopet och på semestern. Gillar du maskulina dofter är detta en given aftershave, likaväl om du inte bryr dig om vad, eller hur, du luktar utan bara vill ha en riktigt bra och skön aftershave splash.

Det bör även framgå att varken rakkrämen eller aftershaven innehåller konserveringsmedel eller mineraloljor, och tillsammans så utgör de en perfekt combo av milda och hudvänliga och miljövänliga produkter – från Tyskland…

Ingredienser INCI: 

Rakkräm:

Aqua, Potassium Stearate, Potassium Palmitate, Potassium Cocoate, Glycerin, Sodium Stearate, Sodium Palmitate, Sodium Cocoate, Cera Alba (Bivax), Potassium Myristate, Cetyl Palmitate, Sodium Myristate, Lavandula Angustifolia Oil (Lavendel), Valeriana Celtica Extract (Speickplanta), Parfum, Potassium Laurate, Sodium Silicate, Sodium Thiosulfate, CI 15985 (Färgämne), Limonene, Linalool

Aftershave:

Alcohol, Aqua, Hamamelis Virginiana Leaf Water (Trollhassel), Sorbitol, Glucose, Mannitol, Valeriana Celtica Extract (Speickblomma), Lavandula Angustifolia Oil (Lavendel), Citrus Medica Limonum Oil (Citronolja), Parfum, Lactic Acid (Mjölksyra), Menthol, Camphor, Citral, Geraniol, Limonene, Linalool.

Se fler inlägg här

INCI guide – Vad innehåller min raktvål, rakkräm och After shave?

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Rätt produkt för din hudtyp

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Välja rätt Rakborste

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

Raka dig på rätt sätt med 5 enkla rakningstips

Att ställa två produkter emot varandra på det här sättet och sedan få fram snarlika

    Klicka för att se fler produkter

    Betyg på guiden:

    Rate this post

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *